Ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας κατά 15.000 υπαλλήλους μέσα στο 2012 και κατά 150.000 έως το 2015, όπως απαιτεί η τρόικα και προβλέπεται στο Μνημόνιο, αναζητεί η κυβέρνηση, που θέλει πάση θυσία να αποφύγει τις απολύσεις.
Ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να συρρικνωθεί ο δημόσιος τομέας κατά 15.000 υπαλλήλους μέσα στο 2012 και κατά 150.000 έως το 2015, όπως απαιτεί η τρόικα και προβλέπεται στο Μνημόνιο, αναζητεί η κυβέρνηση, που θέλει πάση θυσία να αποφύγει τις απολύσεις.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν ο περιορισμός του Δημοσίου να γίνει μέσα από τις συνταξιοδοτήσεις, τη μη ανανέωση συμβάσεων και τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις οργανισμών με υποχρεωτικές μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού.
Προς την ίδια κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλλει και η αυστηροποίηση του κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων στο Δημόσιο που, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, διαμορφώνεται στην αναλογία 1 προς 10, από 1 προς 5 που ήταν μέχρι σήμερα.
Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον ρ/σ Real FM. "Θα πρέπει να καταλάβουν οι εταίροι μας ότι ορισμένα μέτρα δεν έχουν νόημα να προχωρήσουν. Άλλωστε, το δημοσιονομικό όφελος από την απόλυση 15.000 ανθρώπων νομίζω είναι μηδαμινο" τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου.
Ένα θέμα που μένει να διευκρινιστεί είναι το πώς ακριβώς θα γίνουν οι μετατάξεις στον δημόσιο τομέα δεδομένου ότι όταν οι μετατάξεις γίνονται από υπηρεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε υπηρεσία του στενού δημόσιου τομέα, η τρόικα τις υπολογίζει ως νέες προσλήψεις.
Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το θέμα των απολύσεων η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επικαλεστεί:
Τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα μας, που δεν ξεπερνά τον μέσο όρο των αντίστοιχων χωρών της Ευρωζώνης
Τη μείωση του μισθολογικού κόστους που έγινε με το ενιαίο μισθολόγιο, την κατάργηση των ειδικών γραμματειών και των έμμισθων επιτροπών, αλλά και
Τη μελέτη που εκπονήθηκε από ιδιωτική εταιρεία για λογαριασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Έθνος", σύμφωνα με την οποία είναι εφικτός ο στόχος της μείωσης κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2015 χωρίς να γίνουν απολύσεις.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της μελέτης, την πενταετία 2011-2015 θα αποχωρήσουν συνολικά 177.146 εργαζόμενοι από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, με συνταξιοδοτήσεις και μη ανανεώσεις συμβάσεων.
Με βάση τις αναλογίες προσλήψεων – αποχωρήσεων που ισχύουν σήμερα και βάσει των αποχωρήσεων της προηγούμενης χρονιάς, το ίδιο χρονικό διάστημα μπορούν να γίνουν 27.619 προσλήψεις μόνιμων. Έτσι, προκύπτει μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 149.527 άτομα.