Με διαδοχικές συσκέψεις προετοιμάζεται η κυβέρνηση ενόψει της κρίσιμης επίσκεψης της τρόικας την επόμενη εβδομάδα. Οι ελεγκτές επιστρέφουν στην Αθήνα για να διαπιστώσουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η ελληνική οικονομία και ποιες από τις δεσμεύσεις έχουν τηρηθεί.
Με διαδοχικές συσκέψεις προετοιμάζεται η κυβέρνηση ενόψει της κρίσιμης επίσκεψης της τρόικας την επόμενη εβδομάδα. Οι ελεγκτές επιστρέφουν στην Αθήνα για να διαπιστώσουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η ελληνική οικονομία και ποιες από τις δεσμεύσεις έχουν τηρηθεί. Χαρακτηριστικό της προετοιμασίας που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι και το τετ -α- τετ που είχε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο.
Στο υπουργείο οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιώργος Ζαννιάς και ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέλυσαν τα μέχρι στιγμής δεδομένα με τη συμμετοχή και του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ οι τελικές αποφάσεις για τη διαπραγματευτική στάση της χώρας θα καθοριστεί μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού.
Πάντως, η εκτίμηση που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να πείσει ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να διεκδικήσει με επιτυχία τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής. Βασική κατεύθυνση στη διαπραγμάτευση είναι η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Ο υπουργος Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε στο MEGA, ότι με βάση το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης γίνει σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα και πρόσθεσε: "Αυτό φυσικά συμπεριλαμβάνει τη θέση ότι δεν μιλάμε για οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις."
Η τρόικα θα ελέγξει κατά πόσο έχουν προχωρήσει οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, μετά την ψήφιση των μέτρων του Φεβρουαρίου, – μάλιστα, σύμφωνα με την ημερησία, έχει ήδη σταλεί e-mail στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας – αλλά και την πορεία των δαπανών στο Δημόσιο,καθώς θα ζητήσει να προχωρήσουν άμεσα τα λουκέτα σε φορείς του δημοσίου, ενώ αναμένεται να επιμείνει και στο θέμα των απολύσεων.
Παράλληλα, θα ζητήσει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για την επιπλέον χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων και γρήγορες διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, όπου οι επιδόσεις κρίνονται απογοητευτικές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μία εντυπωσιακή κίνηση, ενώ αγκάθι παραμένει το νέο φορολογικό πλαίσιο και το σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής.
Στις υποχρεώσεις που είναι ρητά καταγεγραμμένες και έχουν ψηφιστεί με το δεύτερο μνημόνιο, αλλά δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί περιλαμβάνονται οι μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια, η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά και ο καθορισμός με νόμο του κατώτατου μισθού.
Τα θέματα των δαπανών του υπουργείου Άμυνας συζήτησαν σε σύσκεψη ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας τόνισε μετά τη συνάντηση: "Είναι γεγονός ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει σημαντικές δυσκολίες, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών. Η ύφεση και η ανεργία έχουν επιδεινώσει την κατάσταση".
Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: "Γνωρίζουμε ότι είναι μία δύσκολη εποχή για τη χώρα. Γνωρίζουμε ότι ο ελληνικός λαός, άρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις που είναι ένα κομμάτι του ελληνικού λαού, κάνουν αιματηρές θυσίες. Κάνουμε όλοι αιματηρές θυσίες για να μπορέσουμε να περάσουμε μέσα από τις συμπληγάδες και τις μυλόπετρες στις οποίες βρισκόμαστε."