"Φωτιές" ανάβει έκθεση της τρόικας, που δημοσιεύει η εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", σύμφωνα με την οποία εν καιρώ μνημονίου σε τέσσερις τομείς του Δημοσίου -ΟΤΑ, YΠΑΝ, Υγεία, Πολιτισμός- το προσωπικό αυξήθηκε, αντι να μειωθεί.
"Φωτιές" ανάβει έκθεση της τρόικας, που δημοσιεύει η εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", σύμφωνα με την οποία εν καιρώ μνημονίου σε τέσσερις τομείς του Δημοσίου το προσωπικό αυξήθηκε, αντι να μειωθεί.
Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, το 2011 καταγράφηκαν 668.035 εργαζόμενοι στο Δημόσιο, δηλαδή οριακά λιγότεροι από τους 692.301 το 2010.
Αυτό οφείλεται στο ότι έγιναν 16.711 προσλήψεις αντί των 8.000 που επιτρεπόταν με βάση τον κανόνα 1 προς 5 και 1 προς 10.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στις 4.594 προσλήψεις στους ΟΤΑ, στις 617 προσλήψεις στο υπουργείο Ανάπτυξης, στις 343 προσλήψεις στα νοσοκομεία, στις 211 προσλήψεις στο υπουργείο Πολιτισμού.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης προκαλεί την ατίδραση πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην ΥΠΕΣ Γιάννης Ραγκούσης τονίζει σε ανακοίνωσή του: "Από την 1η Ιανουαρλίου 2011 μέχρι τις 15 Ιουνίου 2011 που ασκούσα τα καθήκοντα του υπουργού και παρά τον πολλαπλάσιο αριθμό αιτημάτων που είχαν υποβληθεί από όλα τα υπουργεία, εγκρίναμε μόνο 1.153 προσλήψεις έναντι 53.336 αποχωρήσεων το 2010. Είναι προφανές ότι η έγκριση μόλις 1.153 προσλήψεων όχι μόνο τήρησε τον κανόνα του 1 προς 5, αλλά ήταν κι ένας αριθμός εγκρίσεων πολύ μικρότερος και από τον κανόνα του 1 προς 10 που ίσχυσε στη συνέχεια".
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του "δεν πραγματοποιήθηκε καμία πρόσληψη στη κεντρική υπηρεσία του υπουργείου" και σημειώνει ότι "το 2010 με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και σε συνεννόηση με τους εταίρους της οι τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας εξαιρέθηκαν από τον κανόνα 1 προς 5" και ότι ο προσλήψεις στην υγεία αφορούσαν νοσηλευτικό προσωπικό για να καλυφθούν τεράστιες ελλείψεις στο ΕΣΥ, ενώ για το 2011 επισημαίνει ότι "ο κανόνας 1- 5 στις προσλήψεις εφαρμόστηκε και στο υπουργείο Υγείας".
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος επισημαίνει ότι "πρόκειται για εποχικό προσωπικό, το οποίο προσλήφθηκε με βάση το νόμο, για να κρατηθούν ανοικτά τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι" και προσθέτει: "Από το υπουργείο Πολιτισμού έφυγαν όλοι οι συμβασιούχοι με αποτέλεσμα να μειωθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου πάνω από 30%".
Η συρρίκνωση του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα θα είναι ένα από τα πεδία διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με την τρόικα, με φόντο τις εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ, όπου επισημαίνεται η ανάγκη για συγχωνεύσεις και "λουκέτα" σε οργανισμούς που χαρακτηρίζονται περιττοί, επαναξιολόγηση του προσωπικού και απομάκρυνση όσων θεωρηθούν πλεονάζοντες.
Στο μικροσκόπιο της τρόικας θα τεθεί κατ' αρχήν η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο και ειδικότερα το ότι το κονδύλι για μισθούς- συντάξεις από 20,3 δισ. ευρώ το 2010 διαμορφώνεται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, παρά τις συνεχείς περικοπές, η εκκρεμότητα της μείωσης κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια, η επανεξέταση των μισθολογικών επιπτώσεων από το νέο βαθμολόγιο.
Στο τραπέζι θα τεθεί η υποχρέωση για 150.000 λιγότερους εργαζόμενους έως το 2015, δηλαδή 30.000 ετησίως, οι 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέσω εφεδρείας, η μείωση των εισόδων σε στρατιωτικές- αστυνομικές ακαδημίες, όπως επίσης τα 4,5 δισ. ευρώ που πρέπει να έχουν εισπραχθεί έως το τέλος του έτους από ιδιωτικοποιήσεις.
Σε συνέντευξη του στο "Έθνος της Κυριακής", ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθαρίζει πάντως ότι το πλεονάζον προσωπικό πρέπει να μεταταγεί. "Δεν συμφωνούμε με τις απολύσεις. Ένα νέο κύμα ανέργων θα είναι βαρύτατο πλήγμα για την κοινωνία. Η εφεδρεία όπως εφαρμόστηκε ήταν ένα φιάσκο, που αποδυνάμωσε το Δημόσιο από άξια και ικανά στελέχη και δεν είχε κανένα οικονομικό αποτέλεσμα" σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.