Την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη καθώς και στη δημιουργία τραπεζικής ένωσης, θα αναφέρεται το σχέδιο συμπερασμάτων των ηγετών των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου που συναντώνται στο Μεξικό, σύμφωνα με το προσχέδιο που μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones.
Την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη καθώς και στη δημιουργία τραπεζικής ένωσης, θα αναφέρεται το σχέδιο συμπερασμάτων των ηγετών των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών του κόσμου που συναντώνται στο Μεξικό, σύμφωνα με το προσχέδιο που μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones.
Σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν το τείχος προστασίας της παγκόσμιας οικονομίας οι ηγέτες αποφάσισαν νέα αύξηση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα 456 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θέλει να μειωθεί η παρέμβαση του Ταμείου στα ευρωπαϊκά πράγματα. "Μπορεί να βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία αλλά η κυρία Μέρκελ και εγώ γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της απάντηση. Δεν πρέπει να μας δίνεται από έξω. Το ΔΝΤ δεν υπάρχει για να στηρίζει την Ευρωζώνη, ακόμη κι αν το έχει κάνει αυτό για ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα" τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.
Έντονες πιέσεις δέχτηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης, καθώς συναντήθηκε πριν την έναρξη των εργασιών με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. "Ο πλανήτης ανησυχεί για την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Η προσοχή επικεντρώνεται στην Ευρώπη. Τώρα είναι η ώρα, όπως συζητήσαμε να ενώσουμε δυνάμεις και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να σταθεροποιήσουμε το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα" δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Εν τω μεταξύ, η Άγκελα Μέρκελ αντιστέκεται σθεναρά στις πιέσεις για έκδοση ευρωομόλογων, ενώ δείχνει να υποχωρεί στο θέμα της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη. "Ο κάθε ένας έχει να κάνει τα μαθήματά του εδώ στη Σύνοδο Κορυφής της παγκόσμιας οικονομίας" επισήμανε από την μεριά της η Γερμανίδα καγκελάριος.
Οι αλλεπάλληλες συστάσεις των ηγετών της G20 προς τους Ευρωπαίους να δράσουν άμεσα ξεπερνώντας τη χαρακτηριστική για την Ευρώπη δυστοκία στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων προκάλεσαν την οξεία αντίδραση του προέδρου της Κομισιόν. "Ειλικρινά, δεν ήρθαμε εδώ για να πάρουμε μαθήματα δημοκρατίας ή μαθήματα διαχείρισης της οικονομία διότι η Ε.Ε. έχει ένα μοντέλο για το οποίο περηφανευόμαστε. Στην Ευρώπη έχουμε ανοιχτές δημοκρατίες. Τα κράτη-μέλη του G20 δεν έχουν όλα δημοκρατία αλλά, εμείς έχουμε δημοκρατία και παίρνουμε δημοκρατικές αποφάσεις. Αυτό μερικές φορές σημαίνει ότι απαιτείται χρόνος" υποστήριξε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος αντέκρουσε τις συστάσεις την ώρα που η χώρα του έχει ήδη μπει στο στόχαστρο των αγορών, καθώς θεωρείται ότι θα είναι η επόμενη που θα χρειαστεί βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης. "Τα προβλήματα των χρηματοπιστωτικών αγορών τους τελευταίους μήνες, χρόνια, δεν προέρχονται από τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, προέρχονται από τις μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες, στις οποίες άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπήρξαν πρωταγωνιστές" είπε ο Μάριο Μόντι.
Την ώρα που επιχειρείται μία συμφωνία ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης στην παγκόσμια οικονομία, νέα κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Βρετανό πρωθυπουργό και τον Γάλλο πρόεδρο με αφορμή την πρόθεση του Φρανσουά Ολάντ να φορολογήσει τα πολύ υψηλά εισοδήματα με 75%.
Θα στρώσουμε κόκκινο χαλί στις γαλλικές επιχειρήσεις και τους πλούσιους που θα έρθουν στη Βρετανία, δήλωσε ο Κάμερον για να λάβει την πληρωμένη απάντηση του Γάλλου υπουργού Εργασίας ότι το κόκκινο χαλί θα βραχεί στη θάλασσα της Μάγχης που χωρίζει τις δύο χώρες.