Στο αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα μας, σε συνάρτηση με την πορεία του ελληνικού προγράμματος και το ελληνικό μέλλον στην Ευρωζώνη, αναφέρθηκαν την Δευτέρα Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά και θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ.
Στο αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα μας, σε συνάρτηση με την πορεία του ελληνικού προγράμματος και το ελληνικό μέλλον στην Ευρωζώνη, αναφέρθηκαν την Δευτέρα Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά και θεσμικοί παράγοντες της ΕΕ.
Από το Μεξικό, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των G20, η Άγκελα Μέρκελ έβαλε φρένο στις συζητήσεις για χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος. Την ίδια ώρα, όμως, αντικρουόμενες είναι οι φωνές που υπάρχουν στο εσωτερικό της Γερμανίας σχετικά με τη στάση απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα.
Τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να "κάνει περισσότερα" προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της διατύπωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
"Όταν ακούω όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, βλέπω ότι υπάρχει προθυμία να κάνουν περισσότερα, να στηρίξουν την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση αναπτυξιακών μέτρων. Τουλάχιστον, αυτή είναι η άποψή μας στην Κομισιόν, να κάνουμε περισσότερα, αρκεί η Ελλάδα να τηρήσει τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις" δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.
Νωρίτερα, ο κ. Μπαρόζο είχε υποστηρίξει ότι οι Ευρωπαίοι θα δουλέψουν με βάση το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε, αλλά είναι έτοιμοι να σταθούν δίπλα στην Ελλάδα.
"Αναμένουμε η κυβέρνηση να σχηματιστεί γρήγορα ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές για το πως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Θα εργαστούμε βεβαίως στην βάση του προγράμματος προσαρμογής που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης και θέλων να στείλω ένα μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες: Είμαστε δίπλα σας, θεωρούμε την Ελλάδα μέλος της Ευρώπης και της οικογένειας της Ευρώπης και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε μαζί σας, σε οτιδήποτε είναι αναγκαίο, ώστε να γίνει εφικτή η επιστροφή στην αναπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα", ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν.
Τώρα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την ανάπτυξη, επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, από το Μεξικό όπου βρίσκεται επίσης.
"Εύχομαι -δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μόντι- να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατό μια ισχυρή κυβέρνηση που θα επιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν αυτό συνδεθεί με έναν ευρύ προσανατολισμό της ευρωπαϊκής ατζέντας προς μια πολιτική για την ανάπτυξη απ' την οποία θα επωφεληθείτο πολύ και η Ελλάδα επιτρέπει να έχουμε μια γαλήνια προοπτική για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρωζώνης".
Καλά νέα για την Ελλάδα και το ευρώ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.
"Νομίζω ότι είναι καλά νέα για την Ελλάδα, για την ΕΕ, το ευρώ και την Ισπανία. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό θα ενδυναμώσει το ευρώ και ότι η Ελλάδα θα νοιώσει σύντομα τα αποτελέσματα της απόφασης που πήραν οι πολίτες. Πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες έκαναν το σωστό. Η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα διότι η ΕΕ είναι και πρέπει να είναι ένα εγχείρημα αλληλεγγύης για την ευημερία όλων", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ραχόι.
Τώρα είναι η ώρα της εφαρμογής δηλώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βάν Ρομπάι.
"Ο ελληνικός λαός μίλησε. Σεβόμαστε πλήρως την δημοκρατική επιλογή που έκαναν οι Έλληνες. Πάντα λέγαμε ότι η Ελλάδα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Επομένως, το κατέστησαν αυτό πολύ γνωστό. Είμαστε ευχαριστημένοι με την επιλογή αυτή. Τώρα είναι η ώρα της εφαρμογής, της εκτέλεσης τηξς προσαρμογής και μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτό για να επιτευχθεί ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και ευημερία για τον ελληνικό λαό και είμαστε έτοιμοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση να τους βοηθήσουμε να πετύχουν τους στόχους αυτούς", επισήμανε ο κ. Ρομπάι.
Την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ζητεί και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος υποστηρίζει ότι χωρίς τη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι.
"Πρέπει να ξαναδούμε τις συμφωνίες που έκανε η Ε.Ε. με την Ελλάδα, το λεγόμενο μνημόνιο. Είναι ένα μείγμα συμφωνιών πληρωμών μεταξύ Ελλάδας και Ε,Ε, και μεταρρυθμιστικών βημάτων, που πρέπει να κάνει η χώρα για να γίνει ανταγωνιστική. Στις συμφωνίες για τις πληρωμές είναι σαφές ότι οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν γιατί δεν υπάρχει αρκετή οικονομική ανάπτυξη και ως εκ τούτου τα φορολογικά έσοδα δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να επιτρέψουν τις αποπληρωμές.Εκεί πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση, εκεί πρέπει κανείς σίγουρα να βοηθήσει τη χώρα", υποστηρίζει ο κ. Σουλτς.
Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσα να επιταχυνθούν ή να επισπευστούν διαδικασίες, υποστήριξε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ σε συνέντευξή της, ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τη μελλοντική νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Το Eurogroup, που συνεδρίασε χθες με τηλεδιάσκεψη, ανακοίνωσε ότι περιμένει τον σχηματισμό κυβέρνησης η οποία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις, προκειμένου να στείλει την τρόικα στην Αθήνα για τον πρώτο έλεγχο του δεύτερου προγράμματος.