Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Π. Καμμένο και τον Φ. Κουβέλη. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι το κόμμα του θα είναι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζήτησε να προχωρήσει ταχύτατα ο σχηματισμός κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε εκ νέου σύσκεψη των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αρνητικός ο Π. Καμμένος. Όλα ανοιχτά από τον Φ. Κουβέλη.
Τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια έλαβε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ξεκίνησε ήδη τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς, με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ακολούθησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ακολούθως ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Π. Καμμένο και στις 20:30 με τον Φώτη Κουβέλη.
"Θέση μου είναι ότι πρέπει να γίνει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα. Από τη συζήτηση με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει σαφώς ότι ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να συμμετάσχει σε μια τέτοια κυβέρνηση" δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι συνεχίζει την προσπάθεια γιατί "έχει ανάγκη η χώρα να αποκτήσει άμεσα κυβέρνηση".
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ακόμη: "Την Ευρωπαϊκή μας προοπτική τη ζητάει, τη θέλει ο ίδιος ο Ελληνικός λαός. Δηλαδή, ευρώ. Και, ασφαλώς, τροποποίηση του προγράμματος. Όπως όλοι ξέρουμε, όπως δηλώναμε προεκλογικά -δήλωσα και χθες και σήμερα- γίνεται μόνο με επαναδιαπραγμάτευση" και πρόσθεσε: "Τηρούμε τη συμφωνία -η Ελλάδα έχει συνέχεια, συνέπεια και αξιοπρέπεια- και ταυτόχρονα ζητούμε το αυτονόητο δηλαδή την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές τέτοιες οι οποίες μέσα από μια οικονομική ανάκαμψη θα δώσουν το δικαίωμα της ανάσας και της ελπίδα σε εκατομμύρια Έλληνες".
Στις δικές του δηλώσεις, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζήτησε να προχωρήσει ταχύτατα ο σχηματισμός κυβέρνησης, καθώς δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
"Θα είμαστε αντίπαλοι -είπε- γιατί έχουμε αντίπαλες στρατηγικές, αλλά σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες να αξιοποιήσει η χώρα όλα όσα με τη δύναμη του λαού αναδείχθηκαν, όχι μόνο δεν θα βρεθούμε εμπόδιο, αλλά δεν θα χαρίσουμε και αυτές τις δυνατότητες στους θιασώτες του μνημονίου" τόνισε, ενώ δήλωσε αντίθετος με "λογικές επικοινωνιακής διαχείρισης του αποτελέσματος" και ότι ο ίδιος αν κληθεί δεν θα αναλάβει διερευνητική εντολή διότι στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι "πρέπει να έχουμε άμεση εξέλιξη".
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις δηλώσείς του ζήτησε και πάλι κυβέρνηση συνευθύνης με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο με αφορμή τις δηλώσεις Τσίπρα ότι επιλέγει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για "ανεύθυνη στάση".
Ο Πάνος Καμμένος, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας και απέδωσε το "ναυάγιο" των διαπραγματεύσεων στην άρνηση του Αντ. Σαμαρά να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με το μνημόνιο αλλά και να δεχθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του πρωθυπουργού.
Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως αμέσως μετά τις συναντήσεις του με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Καμμένο, δήλωσε πως θα υπάρξουν και νέες επαφές, ενώ προχώρησε σε σκληρή δήλωση κατά του προέδρου των Ανεξάρτητων Έλλήνων.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ. Κουβέλης, σε δηλώσεις του είπε πως κατέθεσε τις θέσεις του κόμματός του και περιμένει πλέον την τοποθέτηση των υπόλοιπων κομμάτων.
Στη ΝΔ
Το υπό διαπραγμάτευση πολιτικό πλαίσιο, όπως προδιαγράφεται από τις δηλώσεις που έχει κάνει ο Αντώνης Σαμαράς, είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι "μακράς πνοής" -όπως είπε στη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια- και να εργαστεί ώστε να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ, αλλά συγχρόνως για να υπάρξουν θέσεις εργασίας και να αντιμετωπιστεί η ύφεση, στο πλαίσιο της τήρησης των δεσμεύσεων της χώρας, να γίνουν δηλαδή οι απαραίτητες αλλαγές στο μνημόνιο.
Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ έλεγαν ότι οι διεργασίες πρέπει να προχωρήσουν πολύ γρήγορα, με στόχο να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση άμεσα, εντός των επόμενων δύο 24ώρων.
Συζητήσεις για τα πρόσωπα φαίνεται πως δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής, καθώς ο κ. Σαμαράς ενδιαφέρεται να συμφωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς στο πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα στηριχθεί αυτή η κυβέρνηση, ενώ η συζήτηση για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, στο βαθμό που γίνεται, για τη ΝΔ δεν φαίνεται πως είναι αντικείμενο κουβέντας γιατί έχει διατυπώσει σαφή θέση -προεκλογικά και μετεκλογικά- ότι πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.
Στο ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν θέτουν θέμα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ενώ σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση, τα πάντα είναι ανοιχτά και γι αυτό απόψε θα υπάρξει σύσκεψη με τον κ. Βενιζέλο και κορυφαία στελέχη του κόμματος.
Το πρωί, ο κ. Βενιζέλος είχε πολύωρη σύσκεψη στην Ιπποκράτους με τα κορυφαία στελέχη, όπου συζήτησαν και επί του πλαισίου, ενώ -μετά τον Φρανσουά Ολάντ- δέχθηκε τηλεφώνημα και από τον Μάριο Μόντι και συζήτησαν τις εξελίξεις.
Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι θα είναι καθοριστική η στάση του Φώτη Κουβέλη, γιατί εκτιμούν ότι σε περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ αρνηθεί να μπει στην κυβέρνηση, τυχόν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν θα έχει την ίδια κοινωνική νομιμοποίηση. Μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, με τον οποίο θα συναντηθεί και αύριο στις 10:00 το πρωί.
Στο μεταξύ, με δήλωση – παρέμβαση, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης καλεί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά να συνεργασθούν για να μην υπάρξει έξοδος της χώρας από το ευρώ.
Στη ΔΗΜΑΡ
Αργά το βράδυ της Δευτέρας ολοκληρώθηκε και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: "Ομόφωνα η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποδέχτηκε την εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Φώτη Κουβέλη, αναφορικά με το ζήτημα του σχηματισμού κυβέρνησης. Συγκεκριμένα η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε ότι τυχόν κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να εξασφαλίζει προγραμματική συμφωνία και να απαρτίζεται από φερέγγυα πρόσωπα, όπως, άλλωστε, η ΔΗΜΑΡ και πριν από τις εκλογές είχε αναδείξει με το Σχέδιο Διακυβέρνησης της χώρας".