Επιμένει στην άκαμπτη στάση η Άγκελα Μέρκελ, ως προς το ελληνικό πρόγραμμα, την ώρα όμως που στο εσωτερικό της Γερμανίας φαίνεται πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καθαρή θέση για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ελληνικό ζήτημα μετά τις εκλογές.
Επιμένει στην άκαμπτη στάση η Άγκελα Μέρκελ, ως προς το ελληνικό πρόγραμμα, την ώρα όμως που στο εσωτερικό της Γερμανίας φαίνεται πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καθαρή θέση για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ελληνικό ζήτημα μετά τις εκλογές.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, με δηλώσεις της από το Λος Κάμπος του Μεξικού όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη σύνοδο των G20, έβαλε φρένο στις συζητήσεις για χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος και επέμεινε στην πάγια θέση της για πιστή εφαρμογή του μνημονίου.
"Το σημαντικό είναι η νέα κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί" είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι "δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση στα μεταρρυθμιστικά βήματα".
Νωρίτερα, ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε είχε αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα, αλλά όχι το περιεχόμενο του μνημονίου, γεγονός που προκάλεσε τη διαφωνία του εκπροσώπου της κ. Μέρκελ, Γκέορκ Στράιτερ.
"Αν επιτρέψουμε έναντι της Ελλάδας να ανακηρυχθούν μη ορθές οι συμφωνίες, τότε δεν θα είμαστε αξιόπιστοι στις συνομιλίες και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που κινήθηκαν υποδειγματικά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων", σημείωσε ο Βεστερβέλε.
Από την πλευρά του, ο Γκέορκ Στράιτερ τόνισε ότι είναι αποφασιστικής σημασίας η Ελλάδα να πείσει ότι θα εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς εκπτώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Τώρα δεν είναι η στιγμή για οποιεσδήποτε εκπτώσεις προς την Ελλάδα".
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις Γερμανών δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ ανέφερε ότι δεν αλλάζει τίποτα και ότι ισχύουν όσα συμφωνήθηκαν. Πρώτα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση και μετά να μεταβεί η τρόικα στην Αθήνα, η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο, σημείωσε ο κ. Στράιτερ.
Για το θέμα ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος του κ. Βεστερβέλε, ο οποίος δέχθηκε ότι ο υπουργός Εξωτερικών έκανε αυτές τις δηλώσεις και ανέφερε ότι αυτό μπορεί να γίνει σε μια διαδρομή, αφού έρθει πρώτα η τρόικα στην Ελλάδα και εφόσον στην Ελλάδα είναι διαβεβαιωμένο ότι υπάρχει καθυστέρηση στο πρόγραμμα καθώς υπήρξε μια μακρά προεκλογική και εκλογική περίοδος.
Διάσταση απόψεων όμως διαπιστώθηκε και στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σε σχέση με τον υφυπουργό του, ο οποίος υποστηρίζει ότι ναι μεν η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, αλλά και οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να ασκήσουν ασφυκτική πίεση.
"Δεν μπορούμε να πνίξουμε την Ελλάδα, ωστόσο, έχουμε μία σαφή συμφωνία που προς το παρόν ισχύει" επισήμανε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Καμπετερ μιλώντας στο δίκτυο ARD.
Την ίδια ώρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστελνε σαφές μήνυμα με γραπτή ανακοίνωσή του, σημειώνοντας: "Το πρόγραμμα το οποίο επεξεργαστήκαμε μαζί με την Ελλάδα έχει μόνο έναν στόχο, να οδηγήσει την Ελλάδα πίσω στο δρόμο οικονομικής ευημερίας και σταθερότητας. Αυτός ο δρόμος δεν είναι ούτε σύντομος ούτε εύκολος, αλλά είναι αναπόφευκτος και ανοίγει στον ελληνικό λαό την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον".
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται η επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Ρενάτε Κιούναστ, η οποία τόνισε: "Στην Ευρώπη θα υπάρξει την ερχόμενη Πέμπτη-Παρασκευή μια ευρωπαϊκή σύνοδος κι από εκεί περιμένω αυτή την εβδομάδα το μήνυμα ότι δεν θα γίνει μόνον λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα, αλλά μια πραγματική ώθηση καινοτομίας, μια ώθηση στην οικονομία της Ευρώπης".