Πρωτοφανής επιστολή των γερμανικών Financial Times προς τους Έλληνες ψηφοφόρους. "Βροχή" προειδοποιήσεων από Ευρωπαίους και σαφές μήνυμα του "αφεντικού" της Bundesbank για διακοπή της ροής χρήματος εάν γίνει καταγγελία του μνημονίου.
Για πρώτη φορά στα χρονικά οι γερμανικοί Financial Times απευθύνουν ανοιχτή επιστολή στους Έλληνες ψηφοφόρους, κάτι που συνηθίζουν μόνο πριν από τις γερμανικές εκλογές. Με την επιστολή -σε ελληνικά και γερμανικά- ζητούν από τους ψηφοφόρους να αντισταθούν στον δημαγωγό όπως χαρακτηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και να επιλέξουν κόμματα που τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Ωστόσο η επιστολή προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων.
Η επιστολή αναφέρει χαρακτηριστικά: "Αγαπητές Ελληνίδες, αγαπητοί Έλληνες, φροντίστε για ξεκάθαρες πολιτικές συνθήκες. Ψηφίστε θαρραλέα υπέρ της μεταρρυθμιστικής πορείας και όχι οργισμένα κατά της αναγκαίας και επίπονης αναδιάρθρωσης. Μόνο με τα κόμματα που αποδέχονται τους όρους των διεθνών χρηματοδοτών, η χώρα σας θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ. Αντισταθείτε στην δημαγωγία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Μην εμπιστεύεστε τις υποσχέσεις τους, ότι δηλαδή είναι δυνατή η χωρίς συνέπειες καταγγελία όλων των συμφωνιών. Η χώρα σας έχει επιτέλους ανάγκη από ένα κράτος που λειτουργεί. Για την ομαλή διακυβέρνησή της συνιστούμε τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που κάνουμε με βαριά καρδιά. Η ΝΔ άσκησε επί δεκαετίες λάθος πολιτική και είναι συνυπεύθυνη για την σημερινή μιζέρια. Παρ' όλα αυτά, η καλύτερη επιλογή για την χώρα σας θα ήταν μια κυβέρνηση συνασπισμού με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά και όχι τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θέλει να γυρίσει πίσω τον τροχό της ιστορίας και σας βαυκαλίζει με έναν κόσμο που είναι εκτός πραγματικότητας"
Σχέδιο ενίσχυσης ρευστότητας
Λίγες μόνο ώρες πριν ανοίξουν οι ελληνικές κάλπες η ανησυχία κορυφώνεται, με το πρακτορείο Reuters να αποκαλύπτει ότι υπάρχει συντονισμένο σχέδιο παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών σε περίπτωση απότομης πιστωτικής ασφυξίας από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.
Μάλιστα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι το ευρωσύστημα θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα, όπου χρειαστεί. Την ίδια στιγμή ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή των ηγετών της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας καθώς συμμετέχουν στη συνεδρίαση της G20.
Πολλαπλά μηνύματα
Σε κοινή ανακοίνωσή τους Ρομπάι και Μπαρόζο έστειλαν νέο μήνυμα στην Ελλάδα για τήρηση των δεσμεύσεων εάν θέλει να παραμείνει στο ευρώ και αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Θα καταστήσουμε σαφές ότι θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ και να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει".
Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν, μιλώντας στην εφημερίδα "Καθημερινή" τόνισε ότι η απειλή για διακοπή της χρηματοδότησης σε περίπτωση καταγγελίας του μνημονίου είναι πραγματική και πρόσθεσε: "Δεν θέλω να κάνω εικασίες για μια έξοδο της Ελλάδας. Τα τείχη τα οποία οικοδομούμε και ενδυναμώνουμε βρίσκονται εκεί για να αποτρέπουν τις συνέπειες μετάδοσης. Και δεν θα συμμετάσχω στις ατέρμονες συζητήσεις για το μέγεθός τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε μια χώρα να μας εκβιάσει λόγω των συνεπειών μετάδοσης".
Ωστόσο επισήμως το Βερολίνο τηρεί στάση αναμονής με τους εκπροσώπους της Μέρκελ και του Σόιμπλε να δηλώνουν πως η γερμανική κυβέρνηση θα συζητήσει με οποιονδήποτε εκλεγεί, ενώ και οι Αμερικανοί βρίσκονται επί ποδός για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε εξέλιξη στην ευρωζώνη.
Οι βρετανικοί Financial Times, γράφουν ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να προσφέρουν στη νέα ελληνική κυβέρνηση ένα πακέτο κινήτρων για να την πείσουν να εμμείνει στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα στα κίνητρα θα περιλαμβάνονται περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων, καθώς και πόρους μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Εμφανίζονται όμως αντίθετοι, σε μεγαλύτερες αλλαγές όπως η αλλαγή ή η επιμήκυνση των στόχων για το έλλειμμα.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, υποστήριξε ότι ενδέχεται να υπάρξει η ανάγκη να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη για να τρανταχτεί η ηγεσία της και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα τερματισμού της κρίσης, ενώ τόνισε: "Ήλθε ο καιρός των αποφάσεων. Εάν η έξοδος είναι ο δρόμος που θα επιλεγεί, τότε η ευρωζώνη θα πρέπει να έχει ένα πολύ καλό σχέδιο έτοιμο, για να αποτραπεί η κρίση αυτή να μεταδοθεί. Το χειρότερο σενάριο, θα είναι η έξοδος μέλους απ' την ευρωζώνη, χωρίς όμως την επαρκώς φιλόδοξη απάντηση".