Με δηλώσεις συγκρούονται οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας με κυριότερο θέμα την αλλαγή της ατζέντας που επιχειρεί ο Γάλλος Πρόεδρος στοχεύοντας σε επιστροφή στην ανάπτυξη στις χώρες της ΕΕ. Για "ψευδοσυζήτηση" κάνει λόγο η Μέρκελ. "Ιδεολογική τύφλωση" ηγετών βλέπει Γάλλος υπουργός ΓΓΓι`
Με δηλώσεις συγκρούονται οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας με κυριότερο θέμα την αλλαγή της ατζέντας που επιχειρεί ο Γάλλος Πρόεδρος στοχεύοντας σε επιστροφή στην ανάπτυξη στις χώρες της ΕΕ.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος με μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση είπε πως λυπάται για την έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους παράγοντες της ευρωζώνης, και τόνισε πως η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο χτυπώντας το κακό στη ρίζα του, δηλαδή τη μείωση των ελλειμμάτων των κρατών – μελών.
Όμως η Άγκελα Μέρκελ προχώρησε πιο επιθετικά και ανέφερε αφήνοντας αιχμές για τις προσπάθειες Ολάντ: "Έχει εμφανισθεί μία ψευδοσυζήτηση, που φέρνει σε αντίθεση την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική λιτότητα. Αυτά είναι ανοησίες".
Από την άλλη πλευρά ο Γάλλος Πρόεδρος ενόψει της συνόδου κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, μετέβη χθες στην Ιταλία όπου με το Μάριο Μόντι συμφώνησαν στην ανάγκη να ενταθούν οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και σχεδόν σχημάτισαν έναν κοινό άξονα. Με το βλέμμα στραμμένο στο Βερολίνο υπογράμμισαν την ανάγκη η δημοσιονομική πειθαρχία να συμβαδίζει με την ανάπτυξη.
"Πρέπει να διακηρύξουμε με δυνατό τρόπο και να δημιουργήσουμε τη συνοχή που χρειαζόμαστε. Δεν θέλω την Ευρώπη να δείχνει μια άρρωστη ήπειρος. Έχουμε οικονομική ισχύ, είμαστε μια ομάδα κρατών με μεγάλη ιστορία, με όλες τις προϋποθέσεις να διασφαλίσουμε το μέλλον μας. Αλλά πρέπει εμείς οι ίδιοι να κάνουμε προσπάθειες. Δεν πρέπει να είμαστε παράγοντας ανησυχίας, αλλά πηγή περηφάνιας", δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.
Από την πλευρά του ο Μάριο Μόντι δήλωσε: "Θεωρούμε ότι έχει μεγάλη σημασία να δώσουμε τεράστια σημασία στην ανάπτυξη στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών πέρα από το εθνικό επίπεδο. Ανάπτυξη που δεν σημαίνει, προφανώς, εγκατάλειψη ή μικρότερη σημασία για την δημοσιονομική πειθαρχία".
Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος δε δείχνει πρόθυμη να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στο θέμα του δημοσιονομικού ελέγχου, ενώ επανέλαβε την αντίθεσή της στα ευρωομόλογα υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία δε θα υιοθετήσει πρόωρες λύσεις, απέρριψε ως "μέτριες" κάποιες από τις λύσεις που προωθεί και το Παρίσι, ενώ υπογράμμισε: "Δεν επιτρέπεται να κυνηγούμε τη μετριότητα, τη γρήγορη λύση αλλά να προσπαθούμε για το καλύτερο. Και γι' αυτό αυτές οι φαινομενικά απλές σκέψεις περί αμοιβαιοποίησης (των χρεών) -πέραν του ότι νομικώς δεν είναι εφικτές- είναι πλήρως αντιπαραγωγικές. Θα καθιστούσαν μέτρο της Ευρώπης την μετριότητα".
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ερό κάλεσε το βράδυ της Πέμπτης την Γερμανίδα καγκελάριο να μην καταφεύγει σε "απλουστευτικές διατυπώσεις". Όμως, σήμερα το πρωί επιχείρησε να χαμηλώσει τους τόνους. Ερωτηθείς εάν "ψάχνουν ένα μέτωπο κατά της Μέρκελ" ο κ. Ερό απάντησε: "Απολύτως όχι. Αυτό θα ήταν ένας λάθος δρόμος… Δεν είναι σίγουρα αυτή η θέση μου, ούτε είναι η θέση της Γαλλίας… Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν ένα μεγάλο πολιτικό λάθος που δεν θα οδηγούσε σε καμία λύση".
Ο Ερό υπογράμμισε την ανάγκη Γαλλία και Γερμανία να εργαστούν χέρι – χέρι για την υπέρβαση της κρίσης εμβαθύνοντας τον διάλογο στις δύο όχθες του Ρήνου, ενώ χαρακτήρισε φυσιολογικό να συνδιαλέγεται το Παρίσι και με τους σοσιαλδημοκράτες αντιπάλους της Μέρκελ, από τη στιγμή που δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη και η συναίνεσή τους είναι απαραίτητη για τη Γερμανίδα καγκελάριο, προκειμένου να επικυρωθεί σύντομα απ' τη Μπούντεσταγκ το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και ο Μόνιμος Μηχανισμός Ευρωστήριξης.
Ακόμη πιο αιχμηρός ήταν ο υπουργός του Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος επιτέθηκε ευθέως στην Μέρκελ, λέγοντας: "H λιτότητα που επιβάλλεται από την πολιτική ιδεολογία της γερμανικής δεξιάς είναι ένα τεράστιο πρόβλημα γιατί αυτή η πολιτική οδήγησε στην ύφεση 7 χώρες της ευρωζώνης από τις 17. Ορισμένοι ηγέτες της Ευρώπης με επικεφαλής την κυρία Μέρκελ έχουν χτυπηθεί από ιδεολογική τύφλωση!"
Το δρόμο για μειώσεις δαπανών στις χώρες του νότου έδειξε με σημερινές του δηλώσεις ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος τόνισε: "Πρέπει να κάνουμε ο,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουμε την κατάρρευση της ευρωζώνης".
Ο Μ. Ρούτε θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο και υπογράμμισε ότι η Ολλανδία δεν βλέπει θετικά μια ευρύτερη πολιτική και τραπεζική ένωση.
Την αίσθηση του κατεπείγοντος για την λήψη κρίσιμων αποφάσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήλθε να εντείνει την ίδια ώρα η υποβάθμιση από τον οίκο Moody's πέντε ολλανδικών τραπεζών, ανάμεσά τους οι κολοσσοί ING και ABN Amro.