Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Η γ.γ. του ΚΚΕ, μάλιστα, εξαπέλυσε και οξεία επίθεση κατά του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Η γ.γ. του ΚΚΕ, μάλιστα, εξαπέλυσε και οξεία επίθεση κατά του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι "το ΚΚΕ θέλει να παίξει τον ιστορικό του ρόλο και μάλιστα αδέσμευτο και με λυμένα τα χέρια από οποιαδήποτε συμμετοχή σε κυβέρνηση".
Απαντώντας στο κάλεσμα που έχει απευθύνει αρκετές φορές ο Αλέξης Τσίπρας, η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση που το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν θα εμπιστεύεται γιατί "έχει γραμμή πολιτική πλεύσης λαθεμένη", σημαίνει -όπως είπε- ότι ακυρώνεται ο ρόλος του ΚΚΕ στον λαό. Δεν μπορείς, είπε, να είσαι μέσα στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα να την πολεμάς.
Σε άλλο σημείο, η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι το ΚΚΕ έχει βαθύτερες και πολύ ουσιαστικές διαφωνίες με όλα τα άλλα κόμματα, σε θέματα όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, οι μισθοί, η ανάπτυξη, επομένως δεν μπορεί να υπάρχει επιθυμία του Κόμματος για διάλογο και κυβερνητική συμμετοχή.
"Αν το ΚΚΕ μπει σε μία κυβέρνηση -σημείωσε ακόμη η κ. Παπαρήγα- το πολιτικό κόστος για τον λαό θα είναι τεράστιο και θα είναι και από αυτά τα λάθη που δεν διορθώνονται εύκολα. Εμάς μας ενδιαφέρει να μην έχει πολιτικό κόστος ο λαός".
Στρέφοντας τα πυρά της κατά του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι είναι "ένα αριστερό κόμμα που μπορεί να κάνει ζημιά στη λαϊκή συνείδηση" και που "μπερδεύει ριζοσπαστικοποιημένους ανθρώπους".
Σχολιάζοντας τα όσα είπε στη διακαναλική του συνέντευξη χθες ο κ. Τσίπρας περί χειραφέτησης του λαού, είπε ότι δεν μπορεί ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να συγκρίνει τα χρόνια της κατοχής με το σήμερα, μίλησε για "εγωισμό", "αλαζονεία" και δήλωσε: "Και σου λέει τώρα να συνεργαστείς, θέλουν να έχουν κυβερνητικές θέσεις, κι έχουν πονέσει, λέει, γιατί το ΚΚΕ δεν παίζει τον ιστορικό του ρόλο. Τον ιστορικό μας ρόλο παίζουμε, αρνούμενοι! Ας λιγοστέψει το αφ' υψηλού και την επιπολαιότητα… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γίνει ακόμη κυβέρνηση και κοντεύει να γίνει απελευθερώτρια δύναμη. Ελικρινά, λυπόμαστε γιατί ένα αριστερό κόμμα δεν μπροεί να διαπαιδαγωγεί έτσι τον λαό! Άμα κάνει καλό έργο και μας γλιτώσει από τους νέους βανδάλους, θα το αναγνωρίσουμε, αλλά κάτσε, ακόμη ούτε κυβέρνηση δεν έγινε!".
Η ίδια εκτίμησε ότι το ΚΚΕ, επί της ουσίας, δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το μνημόνιο ή θα διώξει την τρόικα, δεν απέκλεισε πάντως να θα φέρει ένα ν/σ που θα το βαφτίσει "αντιμνημόνιο".
Η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τα ίδια κόμματα, κινούνται όμως στην ίδια τροχιά και εκτίμησε πως εάν μετά τις 17 Ιουνίου υπάρξει κυβέρνηση ΝΔ "θα είναι πολύ χειρότερη από αυτή που γνωρίσαμε και θα κινείται με τη φοβία και την κινδυνολογία" και πως αν υπάρξει κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ "θα σπείρει στον λαό την απογοήτευση".
Εκτίμησε, ακόμη, ότι μια κυβέρνηση ΝΔ -που μπορεί να σχηματιστεί μαζί με το ΠΑΣΟΚ- θα έχει λιγότερη πίστωση χρόνου, ενώ μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -με όποιον άλλον συμμαχήσει- μπορεί να έχει μεγαλύτερη πίστωση χρόνου γιατί είναι "αδοκίμαστη κυβέρνηση", αλλά θα προκαλέσει μεγαλύτερη απογοήτευση γιατί έχει συγκεντρώσει περισσότερες ελπίδες.
Αντιτάσσοντας τον ρόλο του ΚΚΕ, είπε ότι είναι "ένα κόμμα με εμπειρία που μπορεί να αντιμετωπίσει και τον φόβο και την απογοήτευση".
Παράλληλα, εκτίμησε πως η επόμενη Βουλή θα είναι μεγάλης αστάθειας, όπως ασταθείς θα είναι και οι κυβερνήσεις που θα δημιουργηθούν και στο σημείο αυτό ανέφερε ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να υπάρξει ένα ισχυρό ΚΚΕ. "Πολιτική αστάθεια θα υπάρχει τα επόμενα χρόνια. Αν ο λαός είναι όρθιος και παλεύει, μπορεί να αξιοποιήσει την πολιτική αστάθεια, αν έχει σκύψει το κεφάλι μπορεί να την αξιοποιήσουν άλλοι".
Για το μνημόνιο είπε ότι "επιτέλεσε τον σκοπό για τον οποίο έγινε και σκοπός του ήταν να υποτιμηθεί, να απαξιωθεί η εργατική δύναμη, να καταστραφούν κατακτήσεις και να εξασφαλισθεί μια πιο φτηνή και χειραγωγήσιμη εργατική δύναμη για την περίοδο της ανάκαμψης".
Αναφερόμενη στην ευρω-κρίση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι το επόμενο διάστημα υπάρχουν 2 ενδεχόμενα, η συγκέντρωση υπερεξουσιών στην Κομισιόν που θα κάνουν διακοσμητικό τον ρόλο κυβερνήσεων και εθνικών κοινοβουλίων και η πιθανότητα λόγω των αντιθέσεων στους κόλπους των 27 να υπάρξει εκδίωξη χωρών από την Ευρωζώνη αν όχι και από την ίδια την ΕΕ.
Η κ. Παπαρήγα είπε ότι αυτοί είναι "πραγματικοί κίνδυνοι", γιατί -όπως ανέφερε- αυτά θα τα πληρώσουν οι λαοί, ενώ τόνισε πως "γι' αυτά δεν μιλά κανένας και το μόνο που λένε ότι φυσά νέος αέρας και ότι τώρα θα διαπραγματευθούμε".
Η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι το πρόβλημα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι υπαρκτό και το θέμα είναι με ποια μορφή. "Δεν νομίζω ότι συζητούν για να κάνουν μπλόφα. Ε, καλά. Δεν τρομοκρατήθηκε η ΕΕ και όλος ο κόσμος επεδιή ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ 2ο κόμμα στην Ελλάδα" ανέφερε.
Η "έξωση της Ελλάδας θα γίνει με όρους πτώχευσης" είπε και παρέθεσε τη θέση του ΚΚΕ για οικειοθελή αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Εμείς -είπε- προτείνουμε να φύγει ο λαός εθελοντικά, να πάρει στα χέρια του το κουμάντο του πλούτου που υπάρχει στη χώρα, να διαγράφει μονομερώς το χρέος και χαράξει τον δικό του δρόμο ανάπτυξης, γιατί "άλλο να σε διώξουν με τις κλωτσίες και άλλο να πάρεις καπελάκι σου και να φύγεις".
Ανέφερε ακόμη ότι η θέση που διατυπώνεται ότι είτε πανευρωπαϊκά θα σωθούμε είτε πανευρωπαϊκά θα χαθούμε "βολεύει πάρα πολύ για να επιλέξει τωρα στις εκλογές ο λαός ποιος είναι ο καλύτερος, ικανότερος και προσγειωμένος διαπραγματευτής".
Η γ.γ. του ΚΚΕ επισήμανε ότι η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει έξω από την προετοιμασία του λαού να συγκρουστεί με τα μονοπώλια και την ΕΕ και εξήγησε ότι μιλά για "τη συγκρότηση κοινωνικοπολιτικού μετώπου, της πολιτικής των συμμαχιών που εδράζεται πάνω στην πολιτικοποιημένη κοινή δράση των κοινωνικών δυνάμεων" όταν "τα άλλα κόμματα τη συμμαχία τη βλέπουν σε επίπεδο μόνο των πολιτικών δυνάμεων". "Αυτό το μέτωπο πρέπει να χτιστεί, και είναι ευκαιρία μέσα στην κρίση να πάρει σάρκα και οστά πιο έντονα" δήλωσε.
Ερωτηθείσα για τη Χρυσή Αυγή και τις επιθέσεις στελεχών της, η κ. Παπαρήγα είπε ότι "πρέπει να περιθωριοποιηθεί". "Θα είναι κρίμα να βγουν αντιπρόσωποί της στη Βουλή αφού ξεσκεπάστηκε στα μάτια του κόσμου, αλλά εμείς είμαστε βέβαιοι ότι χρησιμοποιείται και από θύλακες του συστήματος" δήλωσε, ενώ τόνισε ότι για να αποτραπούν τέτοιου είδους επιθέσεις "χρειάζεται ένα καλά οργανωμένο κίνημα, περιφρουρημένο".
Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η εξίσωση φασισμού και κομμουνισμού που επιχειρείται από κάποιες πλευρές "δείχνει τι επιφυλάσσουν στους λαούς τα επόμενα χρόνια". Εμείς -υπογράμμισε- δεν φοβόμαστε. Αν νομίζουν ότι με αυτή την εξίσωση θα μας κάνουν να δώσουμε εξετάσεις στο σύστημα, δεν προκειται να δώσουμε εξετάσεις".