Την πρωινή αισιοδοξία των αγορών διαδέχονται οι απορίες για τους όρους και τους τρόπους της ισπανικής διάσωσης. Αναλυτές τονίζουν ότι απλά η Μαδρίτη κέρδισε χρόνο. Για επιτήρηση της Ισπανίας από την τρόικα κάνουν λόγο, Αλμούνια και Σόιμπλε.
Ανησυχία για τους τρόπους και τους όρους χορήγησης της ευρωπαϊκής βοήθειας επικρατεί στις αγορές παρά την αρχική πρωινή αισιοδοξία που έδωσε ώθηση στο ισπανικό χρηματιστήριο. Αν και χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, θριαμβολογούσε πως η διάσωση της χώρας του δεν έχει σχέση με τις αντίστοιχες περιπτώσεις της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι είναι αυτονόητο ότι η Ισπανία θα τεθεί υπό την επιτήρηση της τρόικας και πως το δάνειο θα προστεθεί στο δημόσιο χρέος.
Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε: "Για την Ευρώπη ο δανειολήπτης είναι το ισπανικό κράτος. Η Ισπανία εγγυάται γι' αυτό, η Ισπανία θα διαθέσει τα χρήματα στις τράπεζες. Θα υπάρξει ομοίως μια τρόικα, και φυσικά θα ελέγχεται κατά πόσον τηρείται το πρόγραμμα, αλλά αυτό αφορά μόνον στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα".
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια που τόνισε: "Φυσικά θα υπάρχουν όροι. Όποιος δίνει χρήματα, δεν τα δίνει δωρεάν."
Τα κεφάλαια που θα χορηγηθούν στην Ισπανία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου βοήθειας προς τις τράπεζές της ,θα έχουν σαφώς αντίκτυπο στο χρέος της, υπογράμμισε σήμερα η Κομισιόν με τον Όλι Ρεν να τονίζει: "Αυτό που έχει σημασία είναι η εποπτεία. Γιατί θα υπάρξει ένα μνημόνιο που θα περιλαμβάνει μία σειρά από όρους και η Επιτροπή, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή θα επιβλέπουν αν θα τηρούνται οι όροι. Δε θα είναι τρόικα, θα είναι κουαρτέτο".
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το πρόγραμμα διάσωσης των ισπανικών τραπεζών θα επιβαρύνει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τη σχέση χρέους/ΑΕΠ, ανεβάζοντάς το κοντά στο 90%, τη στιγμή που η χώρα είναι αντιμέτωπη με την οικονομική ύφεση και η ανεργία βρίσκεται στο 24%.
"Έχω εμπιστοσύνη στην ισπανική κυβέρνηση, που έχει ήδη προχωρήσει σε πολύ εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλά πρέπει να συνεχίσει σ' αυτό το δρόμο", τόνισε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν.
Την ίδια στιγμή Λισαβόνα και Δουβλίνο ζητούν νέους βελτιωμένους όρους στα μνημόνια τους κάνοντας λόγο για ίση μεταχείριση, ενώ όρους Μαδρίτης θα ζητήσει και η Λευκωσία στην περίπτωση, που προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης.