Με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στη Ρώμη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η κατάσταση στην Ευρώπη, την Ισπανία και την Ελλάδα.
Με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στη Ρώμη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αμέσως μετά σε δηλώσεις του, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για "πολύ χρήσιμη και ουσιαστική συζήτηση" και είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Μόντι για την κατάσταση στην Ελλάδα και συζητήσαν για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η κρίση στην Ευρωζώνη, μετά και από τις χτεσινές αποφάσεις για την Ισπανία.
"Επέμεινα πάρα πολύ στην ανάγκη να γίνει αποδεκτή μια ουσιαστική συζήτηση για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης. Γιατί πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Και πρόσθεσε: "Τώρα μπορούμε πραγματικά να κρατήσουμε όλα τα θετικά της δανειακής σύμβασης, του νέου προγράμματος, της μείωσης του χρέους και να προχωρήσουμε σε διευθετήσεις και συμφωνίες, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να βγούμε οριστικά από το μνημόνιο και την κρίση με παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς νέες περικοπές στα εισοδήματα, σε μισθούς και συντάξεις. Υπάρχει κατανόηση, εφόσον η Ελλάδα έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, έχει κοινωνική συναίνεση, έχει πολιτική συστράτευση και μπορεί και θέλει να προχωρήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις".
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ισπανίας, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι "δίνει μια άλλη διάσταση στην κρίση, η οποία είναι πανευρωπαϊκή, δεν είναι ελληνική, δεν είναι πορτογαλική, δεν είναι ιρλανδική".
Ο ίδιος χαρακτήρισε "εξαιρετική" την ιδέα που έχει παρουσιάσει ο κ. Μόντι για έναν πανευρωπαϊκό μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων, λέγοντας πως αυτό "είναι σημαντικό, ζωτικό, για να σταματήσει η διαρροή καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα".
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε και πάλι την ανάγκη να υπάρξει μία διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, σημειώνοντας ότι η συζήτηση με τον κ. Μόντι τον έκανε να πιστέψει ακόμη περισσότερο στη σημασία της πρότασης αυτής.
"Χωρίς τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, χωρίς τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση, τη δέσμευση και την υπογραφή όλων των πολιτικών δυνάμεων που λένε ότι πιστεύουν στην Ευρώπη και στο ευρώ δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας ενώπιον των Ελλήνων πολιτών. Και υποχρέωση των Ελλήνων πολιτών είναι να σκεφτούν ώριμα και ψύχραιμα. Εμείς θέλουμε να ψηφίσουν εκείνη την πολιτική δύναμη, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να επιβάλει και να εγγυηθεί την διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης" είπε ο κ. Βενιζέλος.
Στην Αθήνα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κάλεσε τα κόμματα να απαντήσουν στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μετεκλογική προγραμματική συμφωνία και ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση: "Απέναντι στην παλαιοδεξιά και ψυχροπολεμική ρητορική του κ. Σαμαρά, που μας γυρίζει στο βαθύ παρελθόν της διχαστικής αντιπαράθεσης των δεκαετιών του 1950 και 60. Απέναντι στον λαϊκισμό, την παροχολογία και την ανευθυνότητα του κ. Τσίπρα, ο οποίος εκμεταλλεύεται ψηφοθηρικά την οργή και την αγανάκτηση πολιτών".
"Το ΠΑΣΟΚ αντιτάσσει τη συνεργασία και την ενότητα του λαού και των πολιτικών δυνάμεων, για να ξεπεράσουμε την κρίση και να παραμείνουμε με ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, έστω και την ύστατη στιγμή, να απαντήσουν στην πρόσκληση του Ευάγγελου Βενιζέλου για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας και ευθύνης. Με καθαρά λόγια και όχι μισόλογα" σημείωσε η κ. Γεννηματά.
Μετά τη συνάντησή του με τον Μάριο Μόντι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε στη Ρώμη με τον γ.γ. του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερ Λουίτζι Μπερζάνι, με τον οποίο συζήτησαν για την κατάσταση στις δύο χώρες, για την κατάσταση στην Ευρωζώνη και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές.