Μια κατ' αρχήν συμφωνία για τη διεξαγωγή ενός debate την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιουνίου, μεταξύ του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να έχει επιτευχθεί μεταξύ των επιτελείων των δύο πλευρών.
Μια κατ' αρχήν συμφωνία για τη διεξαγωγή ενός debate μεταξύ του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα φαίνεται να έχει επιτευχθεί μεταξύ των επιτελείων των δύο πλευρών.
Εφόσον οριστικοποιηθεί η διαδικασία, η τηλεοπτική αναμέτρηση θα διεξαχθεί πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιουνίου.
Αύριο αναμένεται να γίνει μια πρώτη συνάντηση στελεχών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητηθούν η διαδικασία των ερωτήσεων, ο χρόνος των απαντήσεων και η δυνατότητα των πολιτικών αρχηγών να απευθύνονται ο ένας στον άλλον.
Το πλαίσιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε συνάντηση του Γιάννη Μιχελάκη με τον Πάνο Σκουρλέτη, από την οποία και θα κριθεί οριστικά εάν θα γίνει ή όχι το debate.
Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει ακόμη το αν θα διεξαχθεί μια τηλεμαχία μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή στις 6 Μαϊου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναδιατυπώνει θέση του "για διεξαγωγή ενός η περισσοτέρων debate που θα διασφαλίζουν την ισότιμη προβολή των θέσεων των κομμάτων, στη βάση ενός ανοιχτού και ζωντανού διαλόγου".
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει debate με τους 6 αρχηγούς που κάθησαν γύρω από το τραπέζι στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει, σε ανακοίνωσή του, την πρόταση που κατέθεσε και στη διακομματική επιτροπή "να γίνει ένα debate στο οποίο να συμμετέχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, να απαντούν όλοι στην ίδια ερώτηση και τους δημοσιογράφους να τους επιλέξει η ΕΣΗΕΑ" και προσθέτει: "Από εκεί και πέρα, η συζήτηση μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τη διεξαγωγή ενός debate μεταξύ τους, θυμίζει τον αλήστου μνήμης δικομματικό καυγά μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ".
Σε ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι "αποδοκιμάζει τη θεατρική παράσταση 'debate για 2' " και ζητά συζήτηση με τη συμμετοχή όλων. "Προτιμούμε τηλεοπτική αναμέτρηση με τη συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αυτή τη στιγμή τα προβλήματα της χώρας αναζητούν επειγόντως λύσεις και η πλουραλιστική παρουσίαση των θέσεων των κομμάτων μπορεί να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα των εκλογών. Ένα debate μπορεί να συμβάλει στο δημόσιο διάλογο χωρίς τυφλές κομματικές αντιπαραθέσεις και χωρίς την καρικατούρα του διπολικού σκηνικού που κάποιοι επιχειρούν να στηθεί" σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.