Ανησυχία φαίνεται να επικρατεί στην Ευρωζώνη καθώς δεν αποκλιμακώνονται τα ισπανικά επιτόκια, ενώ επίπεδα ρεξκόρ άγγιξαν τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα πενταετή ομόλογα της Μαδρίτης. Ο συστημικός κίνδυνος για την μετάδοση της κρίσης είναι υπαρκτός, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
Ανησυχία και σύγχυση φαίνεται να επικρατεί στην Ευρωζώνη καθώς δεν αποκλιμακώνονται τα ισπανικά επιτόκια και τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα πενταετή ομόλογα της Μαδρίτης άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ.
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης τα CDS για τα πενταετή ισπανικά ομόλογα έφθασαν τις 600 μονάδες δηλαδή πάνω από τα δεκαετή, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές θεωρούν υψηλότερο τον κίνδυνο για την ισπανική οικονομία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια παρά σε βάθος δεκαετίας.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι έστειλε εσπευσμένα την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και τον υπουργό Οικονομικών στο Βερολίνο, ενώ ο τραπεζικός τομέας της χώρας του δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου κ. Ράις, απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, αρνήθηκε ότι το ταμείο εκπονεί εναλλακτικά σχέδια που αφορούν στην οικονομική βοήθεια για την Ισπανία. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το ευρωπαϊκό τμήμα του ταμείου ασχολείται σοβαρά με την πιθανότητα να αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.
Με δραματικούς τόνους ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν υποστήριξε ότι "χρειαζόμαστε μια νοοτροπία γνήσιας σταθερότητας στα κράτη – μέλη της Ευρωζωνης και μια αναβαθμισμένη ικανότητα από κοινού για τον περιορισμό της διάχυσης της κρίσης και τη μείωση του κόστους δανεισμού για τα κράτη – μέλη. Ας μιλήσουμε ειλικρινά αυτό είναι για την περίπτωση που θέλουμε να αποφύγουμε τη διάλυση της Ευρωζώνης".
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προειδοποίησε, ότι ο συστημικός κίνδυνος για την μετάδοση της κρίσης είναι υπαρκτός. Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ανήσυχος για την μεγάλη εξάρτηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον λεγόμενο ασφαλή δανεισμό μέσω της ΕΚΤ, και την αποκλειστική εποπτεία τους από κρατικούς μηχανισμούς. Πρέπει να υπάρξει κεντρικός έλεγχος επεσήμανε, υιοθετώντας εν μέρει σχετική πρόταση της Κομισιόν, χωρίς να διευκρινίσει ποιος θα μπορούσε να ορίζει και να ελέγχει αυτήν την υπερεθνική ελεγκτική αρχή.
"Ένα ευρωπαϊκό σχέδιο εγγύησης καταθέσεων, ένα ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης τραπεζών και μεγαλύτερο κεντρικό έλεγχο των τραπεζών" δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, ενώ ζήτησε από τις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά και την ευρωπαϊκή ηγεσία, να κάνουν ό,τι τους αναλογεί για την αντιμετώπιση της κρίσης. "Μπορεί η ΕΚΤ να καλύψει το κενό απ' την έλλειψη δράσης των κυβερνήσεων στο δημοσιονομικό μέτωπο; Η απάντηση είναι 'όχι'. Δεν είναι υποχρέωσή μας. Δεν είναι αποστολή μας. Μπορεί η ΕΚΤ να καλύψει το κενό ή την έλλειψη δράσης των κυβερνήσεων στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών; Πάλι η απάντηση είναι 'όχι' " είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.
Οι εξελίξεις στην Ευρώπη συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα, της Άγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του Μάριο Μόντι το βράδυ της Τετάρτης. Η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε σήμερα διατεθειμένη για επιπλέον βήματα που θα χρειάζονταν, όπως είπε, αλλαγές στην ευρωπαϊκή συνθήκη. Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ταμπού, αλλά απέφυγε να εξειδικεύσει.
Την ίδια ώρα, ευθύνες στο Βερολίνο για τα αδιέξοδα που προκαλεί στη Ευρώπη η γερμανική συνταγή λιτότητας, επέρριψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μόντι, ζητώντας ταυτόχρονα παρέμβαση της ΕΚΤ για την διασφάλιση της σταθερότητας στην Ευρωζώνη ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες.
"Όσο περνούν οι μήνες και η ιταλική κοινωνία υποβάλλεται σε μια προσπάθεια έντονης προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων χωρίς να βλέπει στην ουσία κανένα όφελος εκτός απ' τα καλοδεχούμενα σχόλια της Κομισιόν, χωρίς καμιά αντικειμενική ένδειξη απ' τις αγορές ότι αυτή η προσπάθεια αξίζει, τότε τι καταφέρνουμε; Αυτό που καταφέρνουμε μήνα με το μήνα είναι η καλά πληροφορημένη ιταλική κοινή γνώμη να στρέφεται εναντίον των ευρωπαϊκών προτάσεων πειθαρχίας και δομικών μεταρρυθμίσεων" δήλωσε ο Μάριο Μόντι.
Η ιταλική κάτω Βουλή υπερψήφισε σήμερα το πακέτο των αλλαγών στα εργασιακά, που προβλέπουν μεταξύ άλλων διευκόλυνση των απολύσεων αλλά και κίνητρα στους εργοδότες για την πρόσληψη νέων.
Εν τω μεταξύ, ύφεση 1,5% προέβλεψε για φέτος ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας, και απέδωσε την επιβράδυνση της οικονομίας στην υψηλή φορολογία, αντιπροτείνοντας όμως περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών και αποκρατικοποιήσεις.
"Ιταλία, Ισπανία τα μεγάλα προβλήματα"
"Αυτή την εποχή μπαίνουν οι βάσεις για το μέλλον" δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutche Bank, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handesblatt, και πρόσθεσε ότι "πρέπει να αρχίσουμε να ασχολούμαστε περισσότερο με την Ισπανία και την Ιταλία, αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα για την Ευρώπη".
Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπως υποστηρίζει ο Τόμας Μάγιερ "δεν μας ανησυχεί τόσο πολύ, είναι μόνο το 3% της οικονομίας της Ευρωζώνης η Ελλάδα, δεν μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια έξοδο της Ελλάδας, το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι η Ισπανία καθώς μια κατάρρευσή της μπορεί να οδηγήσει σε συνολική κατάρρευση της Ευρωζώνης".
"Η Ισπανία και η Ιταλία είναι πολύ μεγάλες οικονομίες για να τις σώσουμε με τους υπάρχοντες μηχανισμούς στήριξης αλλά και το ΔΝΤ" ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μάγιερ.