Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες η άτυπη σύνοδος κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Έενωσης στις Βρυξέλλες με τους Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να κάνουν λόγο σε κοινή συνέντευξη Τύπου για στήριξη της Ελλάδας υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες η άτυπη σύνοδος κορυφής των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Έενωσης στις Βρυξέλλες με τους Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να κάνουν λόγο σε κοινή συνέντευξη Τύπου για στήριξη της Ελλάδας υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Ο κ. Ρομπάι εξέφρασε την επιθυμία του για παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν πλήρη επίγνωση των θυσιών στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός.
Από την μεριά του, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε με ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα όσο εκείνη τηρεί τις δεσμεύσεις της και πρόσθεσε ότι αναμένονται τα εκλογικά αποτελέσματα της 17ης Ιουνίου.
Και οι δυο στάθηκαν στην ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης στην Ευρώπη και της καταπολέμησης της ανεργίας.
Νωρίτερα, ο ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες, Μανώλης Σπινθουράκης, είχε μεταδώσει ότι οι Ευρωπαίοι θα θελήσουν να μετριάσουν τις ανησυχίες που είναι έκδηλες με δημοσιεύματα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και να καθησυχάσουν τις αγορές που είναι ιδιαιτέρως νευρικές.
Είπαν προσερχόμενοι
Ο κ. Ολάντ προσήλθε στη σύνοδο με στόχο να θέσει τα θέμέλια της προσπάθειας για να δοθεί μια τόνωση στην ανάπτυξη. Οι Γερμανοί, ωστόσο, όπως φαίνεται και απο τις δηλώσεις του Βόλφκανγκ Σόιμπλε, επιμένουν στη σκληρή συνταγή της λιτότητας.
Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι δεν προηγήθηκε προπαρασκευαστική συνάντηση του γαλλογερμανικού άξονα, όπως συνηθίζεται πριν τις συνόδους κορυφής, καθώς και το ότι μέχρι το παραπέντε του συμβουλίου, Παρίσι και Βερολίνο επέμεναν στη δημόσια αντιπαράθεση για τα ευρωομόλογα.
Προσερχόμενος, ο Γάλλος πρόεδρος έσπευσε να στείλει θετικά μηνύματα στην Αθήνα, λέγοντας πως θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να πείσει τους Ευρωπαίους να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και ζήτησε απο τους Έλληνες να έχουν εμπιστοσύνη στη στάση του υπέρ της χώρας τους. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για την δυνατότητα να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, χωρίς, όμως, να αμφισβητηθούν οι υποχρεώσεις, σε σχέση με τις δεσμεύσεις του μνημονίου.
"Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να κανει μια σημαντική επιλογή στις 17 Ιουνίου και αυτή η επιλογή πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα στην Ελλάδα ότι η Γαλλία επιθυμεί οι Έλληνες να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Οι Ελληνες πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους και την ίδια ώρα η Ευρωζώνη πρέπει να δείξει ότι μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα" δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.
Στη σύνοδο συμμετέχει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος προσερχόμενος δήλωσε: "Πιστεύω ότι θα ήταν καλό η Ελλάδα να κρατήσει το λόγο της, η Ελλάδα έχει υπογράψει μια συμφωνία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ, και πρέπει και οι δύο πλευρές να κρατήσουν τις θέσεις τους".
"Δεν θα ήθελα κάποιες χώρες να φύγουν από την ευρωζώνη, γιατί όλοι δεσμευόμαστε να κρατήσουμε το ευρώ ενωμένο. Στην πραγματικότητα, όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ανά πάσα στιγμή, σε δύσκολους οικονομικά καιρούς και τώρα δεν μιλάω για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη" επισήμανε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως "είναι μια σημαντική συνάντηση για τη Βρετανία". "Ό,τι συμβαίνει στην Ευρωζώνη -δήλωσε- επηρεάζει τη χώρα μας και φυσικά αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα αποφασιστικό σχέδιο για την Ελλάδα και χρειαζόμαστε και αποφασιστικά σχέδια ώστε να αρχίσει η ευρωπαϊκή οικονομία να κινείται".
Με φόντο το κρίσιμο συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες, μεγάλες απώλειες καταγράφουν τα διεθνή χρηματιστήρια. Όπως σημειώνει το Reuters στην πρώτη παράγραφο του σχετικού τηλεγραφήματος, "λόγω των αυξανόμενων φόβων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και των αμφιβολιών που εκφράζονται για το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής".
Και το ευρώ "βούλιαξε" σήμερα έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010. Αντίθετα, σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε το κόστος δανεισμού της Γερμανίας με την κυβέρνηση να παρουσιάζει σήμερα το πρώτο κρατικό ομόλογο στην ιστορία της με μηδενικό επιτόκιο! Η δημοπρασία αφορούσε διετή ομόλογα.