Να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση καλούν και σήμερα την Ελλάδα Ευρωπαίοι και ΔΝΤ.
Να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση καλούν και σήμερα την Ελλάδα Ευρωπαίοι και ΔΝΤ.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, που ρωτήθηκε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, τόνισε ότι το Ταμείο προετοιμάζεται ακόμη και για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ, παρόλο που το χαρακτήρισε ως μη επιθυμητό σενάριο, εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει να κάνει πολλά ακόμη, ενώ χαρακτήρισε αντιφατική τη στάση των Ελλήνων ψηφοφόρων από τη μια να καταψηφίζουν τα κόμματα που στηρίζουν το μνημόνιο και από την άλλη να τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.
"Σίγουρα δεν είναι η πιο προτιμητέα επιλογή και δεν την ενθαρρύνουμε διότι δεν μας αρέσει. Πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πιθανή κατάσταση ή λύση κι είναι αξιοσημείωτο όπως είπατε ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε με συγκεκριμένο τρόπο που δεν ευνόησε το σχηματισμό κυβέρνησης και θα πρέπει να ξαναψηφίσει στις 17 Ιουνίου αλλά, ταυτοχρόνως, υποστηρίζει σθεναρά την παραμονή στην Ευρωζώνη" είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Και πρόσθεσε: "Υπάρχει μια αντίφαση ανάμεσα στην καταψήφιση των κομμάτων που υποστηρίζουν την παραμονή στην ευρωζώνη και συμπεριφέρονται λογικά εφαρμόζοντας τα προγράμματα και στο ότι επιθυμούν να παραμείνουν στην ευρωζώνη και να έχουν το ευρώ ως νόμισμα. Αυτό έχει ένα τίμημα".
Τη δέσμευση των Ευρωπαίων να στηρίξουν την Ελλάδα επαναλαμβάνει ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό, ο οποίος αναγνωρίζει το πρόβλημα της ύφεσης, ζητεί όμως την απρόσκοπτη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Σε δηλώσεις του στο ρ/σ RTL, ο κ. Ερό τονίζει: "Εδώ και δυόμισι χρόνια που τίθεται το ζήτημα της Ελλάδας, βλέπουμε ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 15%, το οποίο είναι τεράστιο ποσοστό, άρα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει επίσης να αναλάβει το μερίδιό της. Ήδη έχει κάνει πολλά κι είναι δύσκολο για τους Έλληνες αλλά πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, ιδίως η φορολογική μεταρρύθμιση. Δεν είναι φυσιολογικό να υπάρχουν τώρα λιγότερα φορολογικά έσοδα απ' όσα πριν ένα χρόνο".
Σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας κρατά η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, η οποία στη μηνιαία έκθεσή της υποστηρίζει ότι το ενδεχόμενο να μην τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση της βοήθειας και ζητεί να υποστεί η χώρα τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Η Μπούντεσμπανκ επισημαίνει, μάλιστα, ότι για την Ευρωζώνη και τη Γερμανία, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα σήμαινε και το τέλος του κόσμου.
Τα νέα αυτά μηνύματα στέλνονται την ώρα που το Reuters μεταδίδει την πληροφορία ότι η ευρωομάδα εργασίας ζήτησε από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να επεξεργαστούν, κάθε μία ξεχωριστά, σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πιθανότητα η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ. Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ που ρωτήθηκε σχετικά, δήλωσε άγνοια, ενώ σε κατηγορηματική διάψευση προέβη το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.
Οι πληροφορίες έρχονται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του πρώην προωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, με τις οποίες προειδοποιούσε για πραγματικό κίνδυνο εξόδου της Eλλάδας από το ευρώ με καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο της Eυρωζώνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν προετοιμασίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν αναταράξεις στις αγορές με αποτέλεσμα ο πρώην πρωθυπουργός να επανέλθει με νέες δηλώσεις του στο CNBC.