Την ανάγκη να υπάρξει στην Ελλάδα μια υπεύθυνη κυβέρνηση που θα μπορεί να εγγυηθεί την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, επισήμανε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου Χανς Σβόμποντα.
Την ανάγκη να υπάρξει στην Ελλάδα μια υπεύθυνη κυβέρνηση που θα μπορεί να εγγυηθεί την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, επισήμανε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου Χανς Σβόμποντα.
Στέλνοντας μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, ο κ. Σβόμποντα είπε: "Αν θέλετε να παραμείνετε στην Ευρωζώνη, σας παρακαλώ να εκλέξετε μια κυβέρνηση που θέλει επίσης να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να αποδεχτείτε ότι ένα τεράστιο πακέτο μεταρρυθμίσεων πρέπει να εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια". Μίλησε, μάλιστα, ειδικότερα για "αγώνα κατά της διαφθοράς και κατά της γραφειοκρατίας".
"Μόνο αν έχουμε μια νέα κυβέρνηση που θα είναι υπεύθυνη, μπορούμε να διαπραγματευτούμε κάποια από τα στοιχεία, όπου θα πρέπει να βελτιώσουμε το πακέτο, κυρίως στον κοινωνικό τομέα, για παράδειγμα τον κατώτατο μισθό, αλλά χωρίς να αμφισβητούμε την προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα πρέπει να κάνει" τόνισε ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών.
Και πρόσθεσε: "Αν οι Ελληνες αποφασίσουν διαφορετικά -είναι η δημοκρατική επιλογή τους- πιστεύω ότι θα είναι καταστροφή για την Ελλάδα, γιατί αν η Ελλάδα εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη, θα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και θα είναι -πρέπει να το ομολογήσω ανοιχτά- μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Δεν πρέπει να το υποτιμούμε".
Η ηγέτης των Πρασίνων της Ευρωβουλής Ρεμπέκα Χαρμς συνέστησε στους Ευρωπαίους, πέρα από το μνημόνιο, "να δίνουν δείγματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και τι αυτή σημαίνει". "Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν πρέπει να περιορίζεται στο να κουνάει κανείς το δάχτυλο, να μιλάει για την λιτότητα και να κάνει περικοπές, γιατί είδαμε ότι η κατάσταση μόνο χειροτέρεψε στην Ελλάδα και ο κίνδυνος είναι ότι η ελληνική κρίση μπορεί να πυροδοτήσει την ευρωπαϊκή κρίση" υπογράμμισε η κ. Χαρμς.
Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων του Ευρωκοινοβουλίου Γκι Φέρχοφσταντ τόνισε πως "το πραγματικό πρόβλημα αυτής της κρίσης δεν είναι η Ελλάδα". "Η Ελλάδα -ανέφερε- είναι που ενεργοποίησε την κρίση. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε πραγματική οικονομική Ένωση και δεν μπορούμε να έχουμε κοινό νόμισμα χωρίς μια οικονομική Ένωση".
"Ενθαρρύνουμε τον ελληνικό λαό, γιατί πρέπει να τους θυμήσουμε ότι πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να φτιάξουν μια καλύτερη δημόσια διοίκηση, μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, δεν είναι μεταρρυθμίσεις για την Ευρώπη, αλλά για το ίδιο το μέλλον της Ελλάδας" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιόζεφ Ντολ. Και συμπλήρωσε: "Τους ενθαρρύνουμε και τους δίνουμε κίνητρα, αλλά για μια φορά ακόμα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μαζί τους, ώστε να ξέρουν ότι η Ευρώπη δεν θα συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη της, παρά μόνο αν η Ελλάδα σεβαστεί τις δικές της δεσμεύσεις".