Θέτοντας το δίλημμα των εκλογών μεταξύ αναθεώρησης της δανειακής σύμβασης με παραμονή στο ευρώ ή καταγγελία της δανειακής σύμβασης με έξοδο, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε σήμερα την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για πρόταση αναθεώρησης των όρων της δανειακής σύμβασης, στη βάση της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και 6 αξόνων.
Θέτοντας το δίλημμα των εκλογών μεταξύ αναθεώρησης της δανειακής σύμβασης με παραμονή στο ευρώ και διασφάλιση της εκταμίευσης των δόσεων ή καταγγελία της δανειακής σύμβασης με έξοδο από το ευρώ υπό συνθήκες εξαθλίωσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε σήμερα την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για προώθηση πρότασης για την επίτευξη της αναθεώρησης των όρων της δανειακής σύμβασης, στη βάση της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και 6 αξόνων.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Παναγιώτη Πικραμμένο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η πρόταση αυτή είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση που απαντά στο οξύ δίλημμα των εκλογών του Ιουνίου για αντιμετώπιση της κρίσης χωρίς κίνδυνο για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και μπορεί να επιτευχθεί. Τόνισε ότι απευθύνεται σε όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς και θα την παρουσιάσει ο ίδιος την Τετάρτη στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
"Θεμέλιο της αναθεώρησης που προτείνω είναι όσα έχουμε πετύχει χάρη στις θυσίες Ελλήνων πολιτών, τη δραστική μείωση του χρέους και των τόκων, του πρωτογενούς ελλείμματος, τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλάγες" ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Τόνισε ότι η αναθεώρηση ξεκινά από τη βάση της πρότασης του κόμματός του για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τουλάχιστον έναν χρόνο. Επισήμανε όμως ότι κάθε παράταση πρέπει να διασφαλίζει την ασφαλή χρηματοδότηση από την ΕΕ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση "θα βρεθούμε σε εξαθλίωση και εξάρτηση".
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για 6 κεντρικά σημεία αναθεώρησης και αναφέρθηκε στην ανάγκη:
Να μην γίνουν περικοπές στα εισοδήματα, και ιδιώς μισθούς και συντάξεις
Να προστατευθεί η συλλογική αυτονομία και ο θεσμός συλλογικών συνβάσεων εργασίας
Να αυξηθούν δραστικά τα επίπεδα ρευστότητας και να πέσουν στην αγορά τουλάχιστον 50 δισ. που προέρχονται από τη δανειακή σύμβαση
Να απελευθερωθούν άμεσα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές
Να εφαρμοστούν πολιτικές δεσμεύσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 27/10/2011 για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα
Να στηριχθούν με κονδύλια Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου όλα τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και ιδίως προγράμματα για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Αναφερόμενος στην ιδέα του ευρωομολόγου, είπε ότι "είναι καλή εφόσον μας δίνει χρήμα με όρους φθηνότερους και καλύτερους από το PSI και τη δανειακή σύμβαση", γιατί -όπως ανέφερε- αν πίσω από αυτο κρύβεται επιδείνωση των όρων της δανειακής σύμβασης δεν είναι καλή ιδέα.
Εξηγώντας γιατί είναι τώρα επιτεύξιμη μια αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης, ο κ. Βενιζέλος μίλησε για αλλαγή συσχετισμών στην ΕΕ και για νέα κεκτημένα από πλευράς Ελλάδας. "Δεν μπορέσαμε να πετύχουμε όλα αυτά που θέλαμε, έπρεπε να κάνουυμε έναν συμβιβασμό, γιατί τότε μιλούσαμε και διαπραγματευόμασταν χωρίς να υπάρχει PSI, χωρίς να έχει μειωθεί το χρέος, χωρίς να έχουμε πάρει το νέο δάνειο. Τώρα διαπραγματευόμαστε με ένα άλλο κεκτημένο, τώρα έχουμε πολιτικούς όρους συζήτησης, κάτι που πετύχαμε με πολύ κόπο και ανώδυνα για τη χώρα" επισήμανε.
Για το δίλημμα των εκλογών
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το δίλημμα των εκλογών του Ιουνίου είναι "αν η Ελλάδα θα καταγγείλει μονομερώς τη δανειακή σύμβαση οδηγώντας τον εαυτό της με μαθηματική ακρίβεια εκτός ευρώ υπό συνθήκες εξαθλίωσης ή αν η Ελλάδα θα διεκδικήσει οργωμένα και θα πετύχει αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης, που είναι κρίσιμη για την κοινωνία και τους πολίτες, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη θέση της στο ευρώ και την εκταμίευση του δανείου".
Όπως τόνισε, η εκταμίευση των επόμενων δόσεων είναι κρίσιμη για τη στήριξη των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών, την αύξηση ρευστότητας και την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του κράτους ώστε αυτό να καλύψει εσωτερικές ανάγκες για μισθούς και συντάξεις. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι τα προεκλογικά λόγια δοκιμάστηκαν στη μετεκλογική περίοδο με τις διερευνητικές εντολές και τις διαβουλεύσεις του ΠτΔ.
"Είδαμε -ανέφερε- ποιες δυνάμεις είναι υπεύθυνες, ποιες θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης, ποιες φοβούνται να κάνουν τα προεκλογικά τους λόγια πράξη, ποιες μένουν πιστές σε προεκλογικές εξαγγελίες και ποιες αλλάζουν κάθε μέρα τοποθέτηση".
Για τη συνάντηση με τον Π.Πικραμμένο
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι στη συνάντηση με τον κ. Πικραμμένο συζητήθηκαν τα θέματα της αναγκαιότητας για την τόνωση της ανάπτυξης της οικονομίας χώρας, αλλά και για την άμεση εκταμίευση των 25 από τα 50 δισ. που προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση για τη στήριξη τραπεζών και ουσιαστικά -όπως τόνισε- των καταθέσεων των Ελληνίδων και Ελλήνων που βρίσκονται σε αυτές. Παράλληλα, ανακοίνωσε πρωτοβουλία για αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης στη βάση του νέου περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί, που θα στηρίζεται στην παράταση χρόνου προσαρμογής και σε έξι άξονες.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι ζήτησε από τον κ. Πικραμμένο "να επαναφέρει στις συζητήσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου το ζήτημα της οργανωμένης και πραγματικής αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα". Όπως είπε, η σχετική απόφαση για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ είναι ειλημμένη, έχει επιβεβαιωθεί σε 3 συνεχόμενες συνόδους κορυφής και καλό είναι να επιβεβαιωθεί και την Τετάρτη.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως πλέον δεν αρκούν λόγια και πολιτικές δεσμεύσεις, αλλά πρέπει να περάσουμε στην πράξη και "να απελευθερωθούν πραγματικά" τα υφιστάμενα κονδύλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη μεγάλων αναπτυξιακών σχεδίων στην Ελλάδα. Ο ίδιος έκανε λόγο για ανάγκη να αλλάξει νοοτροπία η Κομισιόν και να αρθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και νομικά εμπόδια, για την υπέρβαση των οποίων -όπως είπε- έχει αγωνιστεί επί πολύ καιρό.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι στη σύνοδο της Τεάρτης όπου θα συμμετάσχει θα υποβάλει σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων "πολύ συγκεκριμένη πρόταση για πρακτικά μέτρα αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα", ενώ χαρακτήρισε "πολύ ωραία ιδεά" αυτή της ύπαρξης ομολόγων για στήρξη και χρηματοδότηση συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων.
Παράλληλα, ανέφερε ότι πρέπει τις επόμενες δύο ημέρες το αργότερο να ληφθεί η απόφαση για να μεταφερθούν στους λογαριασμούς επιμέρους τραπεζών, βάσει της νομοθεσίας που υφίσταται, τα 25 από τα 50 δισ. που έχουν δοθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης και βρίσκονται σε λογαρσιασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη στήριξη τραπεζών, ουσιαστικά δηλαδή -όπως είπε- για τη στήριξη των καταθέσεων των Ελληνίδων και Ελλήνων που βρίσκονται σε αυτές.
"Εμείς ως ΠΑΣΟΚ συμφωνούμε να γίνει η εκταμίευση των ποσών αυτών με τους όρους που προβλέπει η νομοθεσία, με όλες τις εγγυήσεις που απαιτούνται, ώστε τα χρήματα αυτά να βοηθήσουν τελικά στη ρευστότητα στην αγορά, στις επενδύσεις, τις επιχειρήσεις, την καταπολέμηση της ανεργίας" είπε και ζήτησε να τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και να δηλώσουν ξεκάθαρα αν συμφωνούν με την εκταμίευση.
"Όσοι έχουν επιφθυλάξεις για τη δανειακή σύμβαση, δεν την θέλουν και την κατηγορούν και θεωρούν να ακυρωθεί στην πράξη, θέλουν να πάρουμε τα λεφτά ή νομίζουν ότι θα παίρνουμε τα λεφτά αλλά θα βρισκόμαστε εκτός του πλαισίου της σύμβασης; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τον κάθε Έλληνα πολίτη γιατί η υπόσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αφορά όχι τους μεγαλοτραπεζίτες αλλά τους μικροκαταθέτες" επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.