Επαναβεβαιώνεται ρητά η απόφαση του Βουκουρεστίου το 2008, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ θα πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα της ονομασίας.
Απέτυχαν οι παρασκηνιακές αλλά και οι επίσημες κινήσεις των Σκοπιανών οι οποίες σε μεγάλο βαθμό είχαν την ανοιχτή στήριξη της Τουρκίας για ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ. Το θέμα δεν μπήκε ποτέ στην ατζέντα και στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας, η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο Σικάγο.
Επαναβεβαιώνεται η απόφαση του Βουκουρεστίου το 2008, σύμφωνα με την οποία για να γίνει η FYROM μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει πρώτα να λυθεί το θέμα της ονομασίας, αναφέρεται σε ανακοινωθέν, στο οποίο σημειώνεται επίσης ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας θα συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής και ζητεί ταχεία επίλυσή του, ενώ ενθαρρύνουν τα Σκόπια να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες οικοδόμησης μιας πολυεθνικής κοινωνίας.
"Όσον αφορά στα Σκόπια, έγιναν, πράγματι, ορισμένες παρασκηνιακές, θα έλεγα, και μεμονωμένες απόπειρες, να αλλοιωθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου. Οι απόπειρες αυτές απέτυχαν. Η Σύνοδος αυτή επαναβεβαίωσε τις αποφάσεις της Συνόδου του Βουκουρεστίου και έτσι επιβεβαιώνεται ότι η γειτονική χώρα θα κληθεί να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ μόνον όταν θα έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας" δήλωσε ο υπουργό Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου, στο Σικάγο.
Αναφερόμενος στα θέματα που απασχόλησαν την Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μολυβιάτης είπε: "Το κυριότερο θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο ήταν η αναδιοργάνωση της Συμμαχίας, ούτως ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις απειλές του 21ου αιώνα. Τόσο στο θέμα αυτό, όσο και στα άλλα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο, οι εργασίες κατέληξαν με επιτυχία".
Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριό της Συνόδου είχε συναντήσεις με την Άγκελα Μέρκελ, τους κ. Ολάντ και Μόντι, ενώ είχε σύντομη συνομιλία και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.