Την σφοδρή αντίδραση όλων των κομμάτων προκάλεσε η πρωτοβουλία της Άγκελα Μέρκελ να θέσει στη συζήτηση με τον Κάρολο Παπούλια το θέμα της διενέργειας δημοψηφίσματος για το ευρώ παράλληλα με τις εκλογές του Ιουνίου.
Την σφοδρή αντίδραση όλων των κομμάτων προκάλεσε η πρωτοβουλία της Άγκελα Μέρκελ να θέσει στη συζήτηση με τον Κάρολο Παπούλια το θέμα της διενέργειας δημοψηφίσματος για το ευρώ παράλληλα με τις εκλογές του Ιουνίου.
Όλα ξεκίνησαν όταν μετά την ενημέρωση που έκανε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενο της συνομιλίας Παπούλια – Μέρκελ εκδόθηκε ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στην οποία αναφερόταν η προτροπή της κα Μέρκελ.
"Μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκέψεις για τη διενέργεια δημοψηφίσματος παράλληλα με τις εκλογές, με το ερώτημα κατά πόσον επιθυμούν οι Έλληνες πολίτες την παραμονή στην Eυρωζώνη. Είναι πρόδηλο ωστόσο ότι το θέμα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης", τόνισε σε ανακοίνωσή ο Δημήτρης Τσιόρδας.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων ήταν ακαριαίες και σφοδρές και λίγη ώρα αργότερα κύκλο της γερμανικής καγκελαρίας λαμβάνοντας και το πλήθος των αντιδράσεων διέψευσαν ότι έγινε αναφορά σε δημοψήφισμα από την κα Μέρκελ. Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ωστόσο, επέμειναν ότι η συζήτηση έγινε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι αρκετές χώρες στην Ευρωζώνη συζητούν το θέμα του δημοψηφίσματος. "Σήμερα ένα μέρος από αυτές είναι υπέρ του δημοψηφίσματος. Δεν πρόκειται να γίνει αυτό το δημοψήφισμα. Αντ'αυτού οι εκλογές θα είναι η έκφραση της λαϊκής βούλησης", είπε ο κ. Σουλτς.
Με σημερινές του δηλώσεις, ο πρωθυπουργός κ. Πικραμμένος άφησε να φανεί ότι το θέμα θεωρείται λήξαν. "Το θέμα νομίζω ότι εξαντλήθηκε χθες, εκείνο το οποίο είναι το σημαντικό και στο οποίο νομίζω ότι πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας είναι το συνέδριο κορυφής το οποίο θα γίνει την Τετάρτη και εκεί πρέπει να πάμε με κάλες προϋποθέσεις", τόνισε.
"Η προτροπή της κας Μέρκελ για δημοψήφισμα, με το ερώτημα της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, συνιστά μια απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά μιας κυρίαρχης χώρας. Αποτελεί ταυτόχρονα ευθυγράμμιση με την πολιτική του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου που στόχος τους, από κοινού, είναι να τρομοκρατήσουν την κοινωνία και να αλλοιώσουν το δίλημμα των επόμενων εκλογών. Η χθεσινή τοποθέτηση της καγκελαρίας σε συνδυασμό με το χειρισμό της πολιτικής και της πολιτειακής ηγεσίας της χώρας μας, είναι αποκαλυπτικές και εκθέτουν άπαντες", επισημαίνει σε σημερινή νεότερη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα επίσης, στην κριτική Τσίπρα αντέδρασε έντονα το ΠΑΣΟΚ που τον κατηγόρησε ότι παίζει στα ζάρια την τύχη της χώρας. "Στις έξωθεν παρεμβάσεις το ΠΑΣΟΚ έδωσε καθαρή και άμεση απάντηση. Απ' την δική μας όμως εθνική σκοπιά, το μεγάλο θέμα είναι ότι η χώρα με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κυβέρνηση και στέλνει διεθνώς την εικόνα της αστάθειας και της αβεβαιότητας. Ο κ. Τσίπρας παίζει εκλογικά ζάρια στην πλάτη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού", αναφέρει η ανακοίνωση.
Πάντως, ο συνταγματολόγος Γιώργος Σωτηρέλης εξήγησε χθες στο κεντρικό δελτίο του MEGA ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει τώρα δημοψήφισμα για οποιοδήποτε θέμα. "Πρώτον, αυτό προϋποθέτει απόφαση, πρόταση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία πρόταση δεν μπορεί να γίνει από υπηρεσιακή κυβέρνηση της οποίας η βασική αρμοδιότητα είναι οι εκλογές. Δεύτερον, χρειάζεται απόφαση της Βουλής, η Βουλή όπως ξέρουμε σήμερα θα διαλυθεί. Πέρα όμως από αυτά τα οποία θέτουν ένα ανυπέρβλητο όριο δεν είναι δυνατό να γίνει δημοψήφισμα έτσι όπως το θέτει η κα Μέρκελ τώρα ενόψει των εκλογών, υπάρχει και ένα τρίτο ζήτημα ουσίας, το ίδιο το ερώτημα, το οποίο είναι άκρως προβληματικό. Τι θα πει ναι ή όχι στο ευρώ; Το ναι ή όχι στο ευρώ είναι ένα πολύ γενικό και αόριστο ερώτημα με πολλές αποχρώσεις από εδώ και πέρα ως προς το τι σημαίνει για τον κάθε ένα, για την κάθε μια πολιτική δύναμη η παραμονή ή όχι στο ευρώ", επισήμανε.
Πάντως, όπως μετέδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, ο γερμανικός Τύπος κάνει εκτενείς αναφορές στο γεγονός και τονίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έκανε πρόταση στον Κάρολο Παπούλια αλλά βολιδοσκόπησε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.