Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύεις της για να παραμείνει στο ευρώ και να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επανέλαβε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Για υπερβολική καθυστέρηση στη βοήθεια προς την Ελλάδα κατηγορεί τους Ευρωπαίους ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας.
Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύεις της για να παραμείνει στο ευρώ και να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επανέλαβε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε επισήμανε την ανάγκη να πουν οι Έλληνες πολιτικοί την αλήθεια, χωρίς να δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις στο λαό ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο λιτότητας.
Για υπερβολική καθυστέρηση στη βοήθεια προς την Ελλάδα κατηγορεί τους Ευρωπαίους ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο οποίος τονίζει ότι τώρα στόχος πρέπει να είναι η ανάπτυξη.
"Όλοι συμφωνούμε τουλάχιστον απ' την πλευρά της Γαλλίας ότι καθυστερήσαμε πολύ για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Είναι δυο χρόνια τώρα που υπάρχει αυτή η κατάσταση. Και το μόνο που έγινε ήταν να επιδεινωθεί" τόνισε ο Ζαν Μαρκ Ερο στο "France Inter". Ερωτηθείς εάν υπάρχει ένα νέο σχέδιο διάσωσης ο κ. Ερο απάντησε: "Οι πρώτες συζητήσεις που έγιναν μεταξύ της Καγκελαρίου Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ είχαν ως αντικείμενο μια συγκεκριμένη βοήθεια για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ανάκαμψη της οικονομίας της. Υπάρχουν αχρησιμοποίητα διαρθρωτικά κονδύλια. Επομένως, μαζί με το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα να ανακάμψει. Συνεπώς, ο στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες να τους δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας. Εάν το μόνο μήνυμα που δίνεται είναι η σκληρότητα της λιτότητας χωρίς καμία προοπτική ανάκαμψης, ανάπτυξης και δικαιοσύνης επίσης σε αυτήν τη χώρα υπάρχει ο κίνδυνος να αποθαρρύνουμε τους Έλληνες και το αποτέλεσμα των εκλογών να είναι καταστροφικό. Ενώ το συμφέρον των Ελλήνων όπως και των Ευρωπαίων είναι να επανορθωθεί η κατάσταση στην Ευρωζώνη".
Με τον αμφίσημο τίτλο "The greek run", που θα μπορούσε να υποδηλώνει είτε την έξοδο της χώρας από το ευρώ είτε τον κίνδυνο μαζικής φυγής καταθέσεων από τις τράπεζες από τον όρο bank run, κυκλοφορεί το περιοδικό Economist. Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν πολύ πιο επώδυνη για τη χώρα από την λιτότητα που υφίσταται τώρα, αναφέρεται στο αφιέρωμα του περιοδικού, ενώ οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές και για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν μια ακριβή λύση, εναπόκειται όμως στους Έλληνες να αποφασίσουν, υποστήριξε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών στην "Kronen Zeitung". "Μια έξοδος σίγουρα δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση και από οικονομική άποψη, αλλά αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες… Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για μια χρεοκοπία της Ελλάδας, απ΄ ότι πριν μερικά χρόνια. Οι τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση, υπήρξε ήδη διαγραφή χρέους και ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης λειτουργεί νωρίτερα απ' ό,τι σχεδιαζόταν" είπε η Μαρία Φεκτερ.
Τις πολιτικές του μνημονίου υπερασπίζεται και ο επίτροπος Ρεν, ο οποίος υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα δεν αποδίδει τα αναμενόμενα λόγω της αδυναμίας της δημόσιας διοίκησης να το εφαρμόσει, αλλά και εξαιτίας της αντίδρασης των κατεστημένων συμφερόντων στις μεταρρυθμίσεις. "Όπως γνωρίζουμε όλοι, στην Ελλάδα η προσαρμογή είναι πιο αργή και η επιστροφή στην ανάπτυξη καθυστερεί κυρίως λόγω των εμποδίων στις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη που προκαλούν τα κατεστημένα συμφέροντα, η έλλειψη εθνικής ενότητας και η αδυναμία της δημόσιας διοίκησης" σημείωσε ο Όλι Ρεν.
Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ προτείνει σχέδιο για τη διάσωση του ευρώ, με το οποίο μια χώρα θα μπορεί να τίθεται υπό διαχείριση όταν οι πολιτικοί ηγέτες ή το κοινοβούλιο της δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις πολιτικές που απαιτεί η ΕΕ. "Η Ευρώπη -τόνισε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ- μπορεί να ενισχύσει τη νομισματική της ένωση δίνοντας στους Ευρωπαίους πολιτικούς την εξουσία να κηρύττουν ένα κράτος χρεοκοπημένο και να αναλαμβάνουν τη δημοσιονομική πολιτική του".