Στη συνταγματική λύση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένου κατέληξαν τελικά για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού οι πολιτικοί αρχηγοί, αφού προηγουμένως διαφώνησαν επί άλλων προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι της σύσκεψης υπό τον Κάρολο Παπούλια.
Στη συνταγματική λύση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένου κατέληξαν τελικά για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού οι πολιτικοί αρχηγοί, αφού προηγουμένως διαφώνησαν επί άλλων προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι της σύσκεψης υπό τον Κάρολο Παπούλια.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρότεινε τον Λουκά Παπαδήμο, πρόταση την οποία αποδέχθηκαν ο Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, διαφώνησε και ξαφνιάζοντας τους συνομιλητές του πρότεινε τον Γεράσιμο Αρσένη, για τον οποίο όμως διαφώνησαν έντονα όλοι οι υπόλοιποι αρχηγοί.
Η κουβέντα επέστρεψε στον Λουκά Παπαδήμο, τον οποίο αποδέχθηκε τελικά και ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως ο Πάνος Καμμένος και άλλοι τάχθηκαν κατά της λύσης Παπαδήμου, κι έτσι η συζήτηση κατέληξε στον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Πικραμμένο.
Σύμφωνα με τα πρακτικά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντέδρασε στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: "Δεν συμφωνώ με την πρόταση που υπέβαλε ο κ. Τσίπρας για τον Γεράσιμιο Αρσένη. Θεωρώ ότι η πρόταση αυτή θα είχε νόημα στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα διεκδικούσε ψήφο εμπιστοσύνης. Η πρόταση αυτή έχει κομματικά χαρακτηριστικά. Είναι σίγουρα προϊόν των επαφών που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με την κ. Κατσέλη".
Έντονη ήταν και η αντίδραση της Αλέκας Παπαρηγα, που τόνισε: "Εγώ δεν θα τολμούσα να έρθω και να σας προτείνω έναν άνθρωπο που έχω μια πολιτική επαφή για τις εκλογές ή έχω μια πολιτική φιλία. Δηλαδή, πρέπει να έχουμε και μια αίσθηση ότι εδώ έχει ο καθένας, ας πούμε, διαφωνία. Θα μπορούσα κι εγώ να σας προτείνω έναν άνθρωπο που να μην είναι ταυτισμένος με το ΚΚΕ. Ε, τώρα παίζουμε; Άμα τον πρότεινω εγώ, ήταν ταυτισμένος, κρυφο-ΚΚΕ!".
Απαντώντας στα όσα ακούστηκαν, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε προς τους συνομιλητές του: "Θα ήθελα να σας πω με ειλικρίνεια ότι η πρότασή μας για τον κ. Αρσένη δεν έχει καθόλου χαρακτηριστικά κομματικής συνεννόησης. Δεν με εντυπωσιάζει η άρνηση, αλλά με εντυπωσιάζει ο σχολιασμός, ιδίως όταν προέρχεται από τον κ. Βενιζέλο, που ο Γεράσιμος Αρσένης είναι ένα πρόσωπο που προέρχεται από το χώρο -ήταν υπουργός σε κυβερνήσεις- του ΠΑΣΟΚ και είχε χειριστεί θέματα κρίσιμα, ήταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρόνια, ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας -άρα, ξέρει τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ- και βεβαίως έχει κάνει σε οικονομικά υπουργεία… Αν αυτή η πρόταση δεν γίνεται αποδεκτή, εμείς δεν θα είχαμε αντίρρηση να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του και ως υπηρεσιακός ο κ. Παπαδήμος".
Οι τόνοι ανέβηκαν και μεταξύ των κ. Κουβέλη και Τσίπρα. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε: "Δεν είναι δυνατόν σήμερα να υπαναχωρώ απ' αυτή τη θέση, όπως υπαναχωρεί ο κ. Τσίπρας που λέει 'εάν δεν δεχθείτε τον κ. Αρσένη, δεχθείτε τον κ. Παπαδήμο'. Ακριβώς αυτήν την πολιτική ουδετερότητα θέλω να υπηρετήσω και σας λέω ότι δεν αποτελεί αξιολόγηση του προσώπου του κ. Παπαδήμου".
"Εγώ δεν σας είπα 'δεχθείτε τον κ. Παπαδήμο'. Είπα ότι εφόσον δεν δέχεστε τον κ. Αρσένη, εμείς κάνουμε αποδεκτή την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν κάλεσα να δεχθείτε εσείς. Δεν ήταν δική μας πρόταση" απάντησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη σύσκεψη, ο Πάνος Καμμμένος επέμεινε ότι στο θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνει στο βέτο, ενώ ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο Αντώνης Σαμαράς.
Στο προεδρικό για την εντολή
Ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός πέρασε λίγο μετά τις 15:00 το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου και έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης υπό τις υψηλές οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Κάρολος Παπούλιας αφού καλωσόρισε τον νέο πρωθυπουργό και τον συνεχάρη είχε μαζί του τον εξής διάλογο:
Κάρολος Παπούλιας: Σας καλωσορίζω, σας συγχαίρω και σας αναθέτω την εντολή να σχηματίσετε υπηρεσιακή κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Π. Πικραμμένος: Είναι μεγάλη μου χαρά, αλλά είναι και μεγάλο βάρος για μένα. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και πιστεύω να μπορέσω να φανώ αντάξιος της αποστολής. Είναι μια καθαρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η οποία αποκλειστικό σκοπό έχει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Ωστόσο, δεν διαφεύγει από κανέναν ότι η πατρίδα μας περνάει δύσκολες στιγμές και υπό τη δική σας έμπνευση και καθοδήγηση πρέπει αυτή τη στιγμή να διαφυλάξουμε και το κύρος της πατρίδος μας και την ομαλή μετάβασή της σε νέα πολιτική κυβέρνηση.
Πρόεδρος: Κύριε Πρόεδρε, έχετε εκείνες τις ικανότητες που χρειάζονται για να ανταπεξέλθετε, όπως είπατε, σε μια αποστολή που θα είναι δύσκολη αλλά που έχει – αν θέλετε – εθνικό χρώμα.
Π. Πικραμμένος: Να πω και κάτι αστείο, κύριε Πρόεδρε. Σήμερα διάβασα σε κάποια εφημερίδα ότι, λόγω ονόματος, θα ήμουν ο καταλληλότερος για να είμαι ο τελευταίος Πρωθυπουργός της μεταπολιτεύσεως.
Πρόεδρος: Και για να συνεχίσω και εγώ αυτό το αστείο, θα μας προσφέρετε καφέ με …πολλή ζάχαρη.
Π. Πικραμμενος: Ωστόσο, θα ήθελα να πω ότι αν, λόγω ονόματος, είμαι ο τελευταίος Πρωθυπουργός της μεταπολιτεύσεως, θα ήθελα μετά από τη δική μου περίοδο, να αρχίσει μια περίοδος αναγέννησης για την ωραία μας χώρα.
Πρόεδρος: Νάστε καλά. Θα προσπαθήσουμε γι’αυτό.
Δηλώσεις μετά τη σύσκεψη
Η τελευταία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κράτησε λιγότερο από μια ώρα και με τη λήξη τους οι πολιτικοί αρχηγοί με τις δηλώσεις που έκαναν εγκαινίασαν, έστω και ανεπίσημα, τον προεκλογικό αγώνα.
Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε στη δήλωσή του ότι πλέον υπάρχουν δυο δρόμοι για τον ελληνικό λαό, ενόψει των επερχόμενων εκλογών του Ιουνίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας στηλίτευσε τη στάση που κράτησαν οι αρχηγοί απέναντι στην πρόταση του για τον Γεράσιμο Αρσένη και πρόσθεσε ότι ζήτησε να μην ληφθούν μέτρα από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για "περιορισμένα περιθώρια λαϊκισμού" και κάλεσε τους Έλληνες "να σταθμίσουν τα πράγματα βλέποντας προς το μέλλον".
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, είπε πως ο ίδιος αρνήθηκε την παραμονή Παπαδήμου στη θέση του πρωθυπουργού και ζήτησε η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Π. Πικραμμένο να μην λάβει σημαντικές αποφάσεις.
Η Αλέκα Παπαρήγα είπε πως "δεν έλειψαν από τη σύσκεψη τα προεκλογικά και κομματικά παιχνίδια" και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ δεν κατέθεσε καμία πρόταση που αφορούσε σε πρόσωπο για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού.
Ο Φώτης Κουβέλης ζήτησε από τον ελληνικό λαό να ενισχύσει τη Δημοκρατική Αριστερά και δήλωσε πως το μοναδικό του αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν η δημιουργία μικρού υπουργικού σχήματος.
Ποιος είναι ο Π. Πικραμμένος
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα το Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Στις 5 Ιουνίου 1976 διορίστηκε εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 1978 προήχθη σε πρωτοδίκη, το 1981 σε πάρεδρο, το 1993 σε σύμβουλο και το 2007 σε αντιπρόεδρο υπαγόμενος στο Ε΄ τμήμα του ΣτΕ.
Από το 2010 είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τη σημερινή επιλογή σε υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Από το 2005 – 2010 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών και έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ενώ την περίοδο 1992 – 1993 εργάστηκε στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού.