Το κλίμα που αντιμετώπισε στο Eurogroup περιέγραψε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΜΕGΑ, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος συμμετείχε τη Δευτέρα στις εργασίες του συμβουλίου ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.
Το κλίμα που αντιμετώπισε στο Eurogroup περιέγραψε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΜΕGΑ, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος συμμετείχε τη Δευτέρα στις εργασίες του συμβουλίου ως υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.
Ο κ. Σαχινίδης είπε ότι στη σύνοδο εκφράστηκε ο προβληματισμός των υπουργών Οικονομικών για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι εταίροι μας "έχουν καταλάβει πάρα πολύ καλά τα αποτελέσματα" των εκλογών της 6ης Μαϊου.
Όπως δήλωσε, μάλιστα, πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης του έθιξαν "με ιδιαίτερο τρόπο" το γεγονός ότι τους εκπλήσσει το ότι το 75% Ελλήνων εμφανίζεται να είναι υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και ταυτοχρόνως ένα ισοδύναμο ποσοστό, ή λίγο λιγότερο, να μην θέλει τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τους θεσμικούς της πιστωτές.
"Μου ζήτησαν να δώσω εξήγηση για το πώς μπορεί οι Έλληνες να πιστεύουν ότι είναι δυνατόν να συνεχιστεί η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, όταν πολλοί από αυτούς που διεκδικούν την ψήφο των Ελλήνων δημόσια μιλούν ότι έχουν πρόθεση να καταγγείλουν τη σύμβαση, κάτι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ" επισήμανε ο κ. Σαχινίδης.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, στο Eurogroup του δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσει τους εταίρους για μια σειρά από άλλα ζητήματα που είναι ανοιχτά, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και για το 1 δισ. της δόσης των 5,2 δισ. που δεν εκταμιεύθηκε, ζητώντας -όπως τόνισε- να επανεξεταστεί η απόφαση του EFSF.
Ο κ. Σαχινίδης δήλωσε ότι οι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αντιλαμβάνονται ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα είναι η μεγάλη ύφεση και το πάρα πολύ υψηλό ποσοστό της ανεργίας. Σημείωσε, πάντως, απαντώντας σε όσους συσχετίζουν τα φαινόμενα αυτά με τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, ότι ύφεση και ανεργία προϋπήρχαν.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο επέκτασης στα χρονικά περιθώρια της δημοσιονομικής προσαρμογής, σημείωσε ότι αυτό είναι κάτι που περνά μέσα από την απόφαση των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης οι οποίες θα πρέπει να βάλουν τα κεφάλαια που απαιτούνται, ενώ ανέφερε ότι το ΔΝΤ λέει ότι είναι μια λογική προσέγγιση. Ο κ. Σαχινίδης, πάντως, είπε ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει δημιουργηθεί ένα προγεφύρωμα, καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση το είχε θέσει προ των εκλογών.
Ερωτηθείς εάν γίνεται στο Eurogroup συζήτηση για έξοδο, ο κ. Σαχινίδης είπε ότι δεν υπάρχει νομικά αυτή η δυνατότητα, ενώ επισήμανε πως όσοι κάνουν δημόσια τέτοιες τοποθετήσεις "παίζουν με τη φωτιά" και δεν επιδεικνύουν υπεύθυνη συμπεριφορά.
Κληθείς να απαντήσει εάν απειλείται με κατάρρευση η οικονομία, με δεδομένη και την ανησυχία που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς, ο κ. Σαχινίδης είπε ότι "τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια αντοχής και εξαρτώνται από τη φορολογική συμμόρφωση των πολιτών".
"Βεβαίως και υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, βεβαίως και η χώρα μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα κρίσιμο και οριακό σημείο, είτε αυτό έχει να κάνει με τα ταμειακά διαθέσιμα, είτε με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, είτε έχει να κάνει -και νομίζω ότι αυτό είναι και το δίλημμα των εκλογών- με τη συνέχιση παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, όχι γιατί κάποιοι άλλοι θα θελήσουν να μας βγάλουν, αλλά γιατί εμείς οι ίδιοι δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που συνδέονται με την παραμονή στην Ευρωζώνη" τόνισε ο Φίλιππος Σαχινίδης.