Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις άφησε ο Πάνος Καμμένος, στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία διήρκεσε 20 λεπτά.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε μία κυβέρνηση εθνικού σκοπού υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις άφησε ο Πάνος Καμμένος, στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία διήρκεσε 20 λεπτά.
Είχε προηγηθεί η κοινή σύσκεψη στο προεδρικό των κ. Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλου υπό την Προεδρία του κ. Παπούλια, ενώ ακολούθησε η συνάντηση του Προέδρου με τη γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία εξέφρασε σε δηλώσεις της την εκτίμηση ότι η χώρα οδεύει προς νέες εκλογές.
Ο κ. Καμμένος είπε ότι το κόμμα του έχει διατυπώσει από το πρωί τις επιφυλάξεις του επί της διαδικασίας των συζητήσεων στο προεδρικό μέγαρο και για τη μη παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών στην κοινή σύσκεψη.
Ο ίδιος είπε ότι στην έναρξη της συνάντησης με τον ΠτΔ, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην ανάγκη διακυβέρνησης του τόπου εν όψει και των επικείμενων συνόδων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: "Συμφωνήσαμε στο ότι υπάρχει ανάγκη να υπάρχει διακυβέρνηση της χώρας".
Στη συνέχεια ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην επιστολή του πρωθυπουργού, την οποία του παρουσίασε ο Κάρολος Παπούλιας σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία -όπως επισήμανε- ήταν ανυπόγραφη. "Εμείς πιστεύουμε ότι η αλήθεια προς τον ελληνικό λαό πρέπει να είναι σαφής και επίσημη" τόνισε ο κ. Καμμένος, ο οποίος δήλωσε ότι όταν ρώτησε τον κ. Παπούλια εάν αυτή η επιστολή μπορεί να χρησιμοποιηθεί, έλαβε αρνητική απάντηση.
"Ο ΠτΔ μου απάντησε ότι δεν μπορεί να κοινοποιηθεί επιστολή του κ. Παπαδήμου, οπότε του είπα ότι εμείς, δεσμευόμενοι στη διαφάνεια και την αλήθεια προς τον ελληνικο λαό, δεν διαβάζουμε κείμενα που είναι ανυπόγραφα και ανεπίσημα… Ζητούμε επίσημη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και του ελληνικού λαού για την πραγματική κατάσταση στη χώρα, όσον αφορά την εθνική οικονομία, τα εξωτερικά θέματα, την κατάσταση σε σχέση με εταίρους μας" επισήμανε ο κ. Καμμένος.
Και πρόσθεσε: "Eίναι αδιανόητο να συζητούμε μην έχοντας σαφή και επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση της χώρας, την ώρα που επανηλειμμένως χρησιμοποιήθηκε ψευδής πληροφόρηση για να περάσουν μνημόνια και να εκτελεστούν επιθυμίες εταίρων".
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Παπούλιας επιφυλάχθηκε σχετικά με τα αιτήματα που προέβαλε ο κ. Καμμένος, ενώ δεσμεύθηκε και για εκείνο της εκ των υστέρων παράδοσης των πρακτικών της σύσκεψης με τους κ. Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλο.
Το μόνο που απέμενε ήταν να καταθέσουμε τις θέσεις μας προκειμένου να συμμετάσχουμε σε μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού, είπε ακολούθως ο κ. Καμμένος και παρέθεσε τις θέσεις αυτές που είναι:
Άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ σύμφωνα με τις αρχές διεθνούς δικαιου θάλασσας σε όλη την επικράτεια και σε όλο το εύρος
Άμεση ανάληψη μετοχικής πλειοψηφίας της ΤτΕ
Συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους της χώρας από το 1974
Καταγγελία δανειακών συμβάσεων και μνημονίων επί τη βάσει των αρχών που καθορίζονται σε διεθνείς συμβάσεις
Ομόφωνη διακομματική πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών με άμεση εφαρμογή ήδη από την 1η συνεδρίαση της Βουλής και έλεγχος του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων από το 1974 έως σήμερα και άμεση απόδοση ευθυνών
Ενημέρωση του συνόλου της εθνικής αντιπροσωπείας για πεπραγμένα των προηγούμενων κυβερνήσεων από το 2009 με παράλληλη αποδέσμευση όλων των εγγράφων, συμφωνιών και τυχόν κρυφών πρωτοκόλλων από μέρους των ελληνικών κυβερνήσεων. Όπως είπε ο κ. Καμμένος, φέρεται να έχουν υπογραφεί συμφωνίες από στελέχη κυβερνήσεων χωρίς να έχουν αυτό το δικαίωμα
Εξάντληση συνόλου των νομικών, πολιτικών και άλλων εργαλείων για την είσπραξη του συνόλου των οφειλών της Γερμανίας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.