Εντείνονται οι πιέσεις προς την Αθήνα ότι ο μόνος δρόμος για παραμονή στο ευρώ είναι η πιστή εφαρμογή του μνημονίου. Δημοκρατική απόφαση χαρακτήρισε ο Γερμανός κεντρικός Τραπεζίτης, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποφασίσει να μη τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Με ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα και ο Λευκός Οίκος
Κυρίως από το Βερολίνο εντείνονται οι πιέσεις προς την Αθήνα ότι ο μόνος δρόμος για παραμονή στο ευρώ είναι η πιστή εφαρμογή του μνημονίου. Όπως όλα δείχνουν η συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα θα γίνει σε ιδιαιτέρως βαρύ κλίμα για την Ελλάδα.
Δημοκρατική απόφαση χαρακτήρισε ο Γερμανός κεντρικός Τραπεζίτης, το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποφασίσει να μη τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρχει βάση για συνέχιση της βοήθειας.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανήλθε και τόνισε ότι η όποια συζήτηση για αναπτυξιακές πολιτικές στην Ελλάδα μπορεί να γίνει μόνο στη βάση των μεταρρυθμίσεων. "Εάν οι Έλληνες έχουν κάποια ιδέα για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε επιπλέον για να τονώσουμε την ανάπτυξη, μπορούμε πάντα να μιλήσουμε και να σκεφτούμε γι' αυτό. Αλλά σε τελική ανάλυση πρέπει να κάνουμε ξανά ανταγωνιστική την Ελλάδα, επιτρέποντας στην οικονομία να αναπτυχθεί και ανοίγοντας ξανά το δρόμο για τις αγορές. Αυτό απαιτεί να προχωρήσουν οι συμφωνηθείσες, δομικές μεταρρυθμίσεις, αλλιώς η χώρα δεν έχει προοπτικές" υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην εφημερίδα "Welt Am Sonntag".
Ραντεβού τη Δευτέρα έδωσε και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, η οποία αν και παραδέχθηκε ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα είναι πολύ οδυνηρά, δεν υπήρχαν άλλες επιλογές, προειδοποιώντας για τις συνέπειες μιας αποχώρησης από το ευρώ.
"Τώρα δεν υπάρχει δυνατότητα αποπομπής των Ελλήνων. Αν όμως αποφασίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες να φύγουν τότε θα πρέπει η κοινότητα των κρατών να το αναγνωρίσει αυτό. Έτσι όμως σταματά και η βοήθεια" είπε η κ. Φέκτερ μιλώντας στο αυστριακό δημόσιο ραδιόφωνο και πρόσθεσε: "Αυτό ισχύει από καιρό για την Ελλάδα. Παρακαμπτήριος για τις δομικές αλλαγές στην Ελλάδα δεν υπάρχει".
Με ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα και ο Λευκός Οίκος και σύμφωνα με την Ουάσινγκτον Ποστ η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το κατά πόσο μπορεί να σχηματιστεί λειτουργική κυβέρνηση που θα μπορεί να διαπραγματευθεί με τη τρόικα.
Έκκληση στα ελληνικά πολιτικά κόμματα απηύθυνε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. "Ανησυχώ πολύ για την κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι μια καθοριστική στιγμή για τη χώρα. Κάνω έκκληση στο αίσθημα εθνικής υπευθυνότητας όλων των πολιτικών ηγετών, προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία που να σέβεται τις δεσμεύσεις της χώρας και να διασφαλίζει το ευρωπαϊκό της μέλλον" σημείωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Λουκάς Παπαδήμος σε επιστολή του προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιεύει η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής ζητά την επίσπευση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου.
"Η άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση των βιώσιμων τραπεζών ώστε να πληρούνται οι προβλεπόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας είναι αναγκαία για τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και για τη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ" αναφέρει ο κ. Παπαδήμος στην επιστολή.
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του Ιταλού Πρωθυπουργού ότι οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα έχουν απολέσει μέρος της κυριαρχίας τους. "Οι τρεις χώρες στις οποίες επιβλήθηκαν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ και της Κομισιόν- Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία- παραχώρησαν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας. Κάτι που δεν θα ευχόμουν ποτέ στην Ιταλία, διότι οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες" υποστήριξε ο Μάριο Μόντι.
Ως ακριβότερη λύση για όλους χαρακτήρισε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σε συνέντευξή του στη "Die Presse" ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, λέγοντας: "Μια έξοδος από την Ευρωζώνη θα οδηγούσε τη χώρα στην ένδεια. Δεν γίνεται και δεν θα πρέπει να μας είναι αδιάφορο αν μια χώρα στη νοτιοανατολική πλευρά μας καταλήξει στο χάος. Ακόμη και παραβλέποντας ότι οι τράπεζες στην κεντρική και δυτική Ευρώπη θα υφίσταντο σημαντικές απώλειες".
Δύσκολες χαρακτήρισε τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ο επικεφαλής του ΙΙF, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο πόνος στη περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη, θα είναι μεγαλύτερος. "Όταν οι ηγέτες της Ελλάδας, όποιοι και αν είναι αυτοί εντέλει, έρθουν αντιμέτωποι με τις δύσκολες επιλογές τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες είναι πολύ πιθανό να συνειδητοποιήσουν η πορεία θα είναι λιγότερο επώδυνη αν παραμείνουν στην Ευρωζώνη και πολύ επώδυνη, αν φύγουν" τόνισε ο Τσαρλς Νταλάρα.