Υπό τη πίεση των εξελίξεων σε Γαλλία και άλλες χώρες, το Βερολίνο αναγνωρίζει την ανάγκη για ανάπτυξη, επιμένοντας ωστόσο ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο νέας διαπραγμάτευσης.
Υπό τη πίεση των εξελίξεων σε Γαλλία και άλλες χώρες, το Βερολίνο αναγνωρίζει την ανάγκη για ανάπτυξη, επιμένοντας ωστόσο ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο νέας διαπραγμάτευσης.
Στο χορό των πιέσων στην καγκελάριο Μέρκελ για περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη, μπήκε και η γερμανική αξιωματική αντιπολίτευση, την ίδια ώρα που ο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξή του εκτιμά ότι η Μέρκελ θα αλλάξει ακόμη περισσότερο τη στάση της μετά τις Γαλλικές εκλογές.
Η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και μιάς περισσότερο ευέλικτης χρήσης των διαρθρωτικών ευρωπαϊκών κεφαλαίων για τις υποδομές, αλλά τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό σύμφωνο. "Το έχουν υπογράψει 25 αρχηγοί κυβερνήσεων. Στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα έχει επικυρωθεί, στην Ιρλανδία θα γίνει δημοψήφισμα γι' αυτό στα τέλη Μαϊου.Σε πολλές χώρες-μέλη, και στη Γερμανία, το δημοσιονομικό σύμφωνο εξετάζεται από τα κοινοβούλια", τόνισε η κ. Μέρκελ.
Παράλληλα, ο Φιλελευθερος κυβερνητικός εταίρος της Μερκελ και υπουργός Οικονομίας Ρεσλερ προειδοποιεί ότι μια χαλαρωση του δημοσιονομικού συμφώνου θα μπορούσε να αναζωπυρωσει την κριση στην ευρωζωνη. Μιλώντας στην εφημερίδα "Welt Am Sontag" είπε ότι οι αγορές παρακολουθούν πολύ στενά το κατά πόσο πρόκειται για μια ένωση σταθερότητας.
Η δε Ισπανία, που βρίσκεται στη δίνη της κρίσης χρέους και του ακριβού κόστους δανεισμού, προειδοποιεί τους εταίρους σε όλους τους τόνους, καθώς η ύφεση εκτίναξε την ανεργία πάνω από το 24%, με τον Iσπανό υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο να αναφέρει: "Εάν το δημόσιο χρέος χειροτερέψει, ο κύριος που έχει τα ομόλογα (θα δει) το χαρτοφυλάκιό του να αξίζει λιγότερο και ίσως θα πρέπει να διασώσει και τις δικές του τράπεζες. Για να το πώ απλά όπως πάντα το έλεγα. Αυτό είναι όπως ο Τιτανικός. Εάν βουλιαξει, βρέχονται ακόμη και οι επιβάτες της πρώτης θέσης".
Στη σκια της υποβαθμισης της Ισπανίας από την Standard & Poor's, ο Γερμανός προεδρος της Ευρωβουλής Μαρτιν Σουλτς, επισκεφθηκε τη Μαδρίτη υπεραμυνόμενος αναγκαίων στρατηγικών επενδύσεων για την ανάπτυξη και την απασχόληση, καταγγέλοντας επίσης τον ρόλο των 3 γνωστών αμερικανικών οίκων αξιολόγησης. "Θεωρώ ότι δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο αυτή την στάση και γι' αυτό θα ήταν καλό να έχουμε έναν ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης, όπου θα γνωρίζουμε σε ποιόν ανήκει, ποιά είναι τα κριτήρια αξιολογήσεων και ποιός παραγγέλνει τις αξιολογήσεις", πρόσθεσε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.