Σε επικίνδυνη φάση φαίνεται πως βρίσκεται η ισπανική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία για την ανεργία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, και τα οποία είναι ένα πλήγμα για την συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι.
Σε επικίνδυνη φάση φαίνεται πως βρίσκεται η ισπανική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία για την ανεργία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, και τα οποία είναι ένα πλήγμα για την συντηρητική κυβέρνηση Ραχόι.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους η ανεργία έφθασε στο 24,4%, δηλαδή προστέθηκαν 729.000 νέοι άνεργοι σε σχέση με πέρσι, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανέργων άγγιξε τα 5,6 εκατομμύρια. Παράλληλα, 1,7 εκατομμύριο οικογένειες είναι χωρίς κανέναν εργαζόμενο.
"Αυτοί οι αριθμοί είναι τρομεροί. Τρομεροί για όλους αλλά και για την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι είναι κατανοητό. Η Ισπανία βρίσκεται σε μια κρίση τεράστιου μεγέθους" σημείωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο.
Αιχμηρός ήταν το σχόλιο της ισπανικής Ενωμένης Αριστεράς, με τον εκπρόσωπό της να υποστηρίζει ότι "ήδη είναι οι άνεργοι του Ραχόι, δεν είναι μόνο οι άνεργοι της πολιτικής του Θαπατέρο, αλλά του Ραχόι, του Λαϊκού Κόμματος. Είναι η άμεση συνέπεια της σκληρής προσαρμογής, του να επιμένουν στην ίδια λανθασμένη γραμμή".
Τους υποβάθμισε
Εν τω μεταξύ, ο Οίκος Αξιολόγησης S&P's επικαλούμενος κυρίως το μεγάλο έλλειμμα και την πολύ προβληματική κατάσταση του τραπεζικού τομέα, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά δυο βαθμίδες, στο ΒΒΒ+, χαρακτηρίζοντας αρνητικές τις προοπτικές της οικονομίας της.
Πρόκειται για άστοχη κίνηση, σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της S&P's κάνει μια κατάσταση ήδη κρίσιμη, ακόμα κρισιμότερη. Ταυτόχρονα, ο Σόιμπλε εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ισπανική κυβέρνηση, όπως έκανε και η Κομισιόν.
Επιτόκια και spreads άρχισαν πάλι να αυξάνονται, πλησιάζοντας επικίνδυνα το 6%. Η κυβέρνηση τώρα δηλώνει έτοιμη να ξανασυζητήσει το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους της, ζητώντας τώρα περισσότερα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, προειδοποιώντας εμμέσως το Βερολίνο. "Κι εμείς υπογράψαμε το δημοσιονομικό σύμφωνο που τη δέσμευση της λιτότητας. Αλλά μόνο λιτότητα; Όχι, φθάνει. Πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα παραπάνω. Πρέπει να καθησυχάσουμε τις αγορές γιατί είναι προφανές ότι οι τόκοι που πληρώνουμε εμποδίζουν την ανάπτυξή μας" ανέφερε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών.
H κατάσταση στην Ισπανία επηρέασε και την Ιταλία, η οποία δανείστηκε σήμερα ακριβά, με το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων της στο 5,84%.