Για μία ακόμη φορά ο Φρανσουά Ολάντ πέρασε στην αντεπίθεση κατά της πολιτικής λιτότητας, που πρεσβεύουν η γαλλική δεξιά και το Βερολίνο, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση της ανεργίας στη Γαλλία, για ενδέκατο συνεχή μήνα
Για μία ακόμη φορά ο Φρανσουά Ολάντ πέρασε στην αντεπίθεση κατά της πολιτικής λιτότητας, που πρεσβεύουν η γαλλική δεξιά και το Βερολίνο, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση της ανεργίας στη Γαλλία, για ενδέκατο συνεχή μήνα.
Τα πράγματα αλλάζουν στην Ευρώπη, επεσήμανε ο Ολάντ, διακρίνοντας ότι η πολιτική του υπέρ της άμεσης λήψης μέτρων για την επίτευξη ανάπτυξης βρίσκει ολοένα και περισσότερα ευήκοα ώτα. "Αυτή είναι η ουσία της πρότασής μου για την επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου. Η τάση έχει αρχίσει να αλλάζει. Όχι μόνο ο πρόεδρος της ΕΚΤ αλλά, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι είναι έτοιμος να μιλήσει στους αρχηγούς κρατών πάνω σε ορισμένα σημεία ακριβώς για να προετοιμάσει πιθανά μέτρα για την ανάπτυξη" τόνισε.
Παράλληλα, ο προεδρικός υποψήφιος των Σοσιαλιστών, πέρασε προσωπικά στην αντεπίθεση κατά της Γερμανίδας Καγκελαρίου Μέρκελ, διαμηνύοντας της σε αυστηρούς τόνους ότι, από την επομένη της εκλογής του κιόλας, θα της θέσει θέμα επαναπροσανατολισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής. "Θα της πω ότι οι Γάλλοι εξέφρασαν τη γνώμη τους που είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου αν και δεν αμφισβητούμε την σημασία των δημοσιονομικών. Η κ. Μέρκελ σίγουρα θα αμφισβητήσει αρκετές απ' τις προτάσεις που θα παρουσιάσω αλλά, αυτό θα πει "διαπραγματεύομαι". Δεν θα αποφασίζει η Γερμανία για όλη την Ευρώπη" είπε ο Ολάντ.
Η Άγκελα Μέρκελ φοβούμενη ευρωπαϊκό "αντάρτικο" στην σφιχτή οικονομική πολιτική της, έσπευσε να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο μεταστροφής από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής. "Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο έχει διαπραγματευθεί. Και υπογράφηκε από 25 αρχηγούς κρατών -ενώ στην Πορτογαλία και την Ελλάδα έχει επικυρωθεί. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Σε ότι αφορά τον προβληματισμό για την ανάπτυξη, που ορισμένοι την επικαλούνται τώρα, εδώ και καιρό είναι ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας, πλάι στα υγιή δημοσιονομικά" υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Ταυτόχρονα η κ. Μέρκελ επανέλαβε την στήριξή της στον Νικολά Σαρκοζί, "με τον οποίο ανήκουμε στην ίδια πολιτική οικογένεια και συνεργαστήκαμε με φερεγγυότητα για το καλό της Ευρώπης" όπως είπε.
Ο Γάλλος πρόεδρος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, χαρακτηρίζοντας "αστείο" το πρόγραμμα Ολάντ για την ανάπτυξη, αλλά και κατά άλλων Σοσιαλιστών πρώην πρωθυπουργών, που όπως είπε, με την πολιτική τους κατέστρεψαν τις προοπτικές των χωρών και των λαών τους.
"Αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και επανεξέταση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που έγινε σε ολόκληρη την Ευρώπη θα μας οδηγήσουν στην καταστροφή. Μιλήσατε για την Ισπανία. Θεωρείτε στα αλήθεια ότι, έπειτα από 7 χρόνια σοσιαλιστικής διακυβέρνησης, ακριβώς την ίδια που προτείνει ο Ολάντ για την Γαλλία, η Ισπανία είναι σε κατάσταση που είναι υπό πλήρη έλεγχο; Αυτό θεωρείτε; Κρίνετε ότι η Ισπανία θα μας δείξει τον δρόμο; Όσο για την Ελλάδα: ξέρετε πόσο μειώθηκαν οι μισθοί στην Ελλάδα; 22%. 22% χάρη στον κ. Παπανδρέου, που αναμένεται να ανακοινώσει την θερμή του υποστήριξη στον Φρανσουά Ολάντ. Αυτό προτείνουμε για την Γαλλία; Θα το πολεμήσω με όλες τις δυνάμεις μου, γιατί αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν είναι οι Γάλλοι φορολογούμενοι" υποστήριξε ο Σαρκοζί.
Πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, αλλά με επίκεντρο των προσπαθειών την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και όχι την αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών και του χρέους, τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μπαρόζο και ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, Μόντι, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτή την πόρτα στην ιδέα έκδοσης ομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής. Πρόταση, που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την οποία προσυπογράφει ο Φρανσουά Ολάντ.