Σήμα για αλλαγή στην ευρωπαϊκή πορεία δίνει η νίκη του Σοσιαλιστή Ολάντ έναντι του Σαρκοζί στον α' γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Θα επαναπροσδιορίσω την Ευρώπη, υπόσχεται ο νικητής. Με το βλέμμα στην άκρα Δεξιά -που απέσπασε υψηλά ποσοστό- πάει στον β΄γύρο ο Σαρκοζί. Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την 6η Μαϊου.
Σήμα για αλλαγή στην ευρωπαϊκή πορεία δίνει η νίκη του υποψηφιου των Σοσιαλιστών έναντι του Νικολά Σαρκοζί στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, με τον Φρανσουά Ολάντ να υπόσχεται πως θα επαναπροσδιορίσει την Ευρώπη.
Τα γαλλικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν μεγάλη νίκη την επικράτηση Ολάντ, ενώ ιδιαίτερα πικρή είναι η ήττα για τον Σαρκοζί, καθώς είναι η πρώτη φορά στην 5η Γαλλική Δημοκρατία που εν ενεργεία πρόεδρος της Δεξιάς χάνει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο Ολάντ λαμβάνει ποσοστό 28,63% και ο Νικολά Σαρκοζί το 27,18%.
Στους μεγάλους νικητές της βραδιάς, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον δεύτερο γύρο, συγκαταλέγεται η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, που απέσπασε 17,9%.
Χαμηλότερο του αναμενόμενου ήταν το ποσοστό του Ζαν Λικ Μελανσόν στο 11,11%, ενώ 9,13% έλαβε ο κεντρώος Mπαϊρού.
Πρώτες δηλώσεις
Στην πρώτη επινίκια δήλωσή του, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι "η αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει και τίποτα δεν θα τη σταματήσει". "Ευθύνη μου, καθώς ξέρω ότι με βλέπουν και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, είναι να επαναπροσδιορίσω την Ευρώπη, να τη θέσω σε πορεία ανάπτυξης και απασχόλησης" τόνισε.
Ο Σαρκοζί, ο οποίος ετοιμάζεται τις δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τον 2ο γύρο να κάνει μια επιθετική εκστρατεία, από τις πρώτες κιόλας δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της ήττας του πέρασε στην αντεπίθεση κατά του Σοσιαλιστή αντιπάλου του και ξεκίνησε ήδη το φλερτ με την ακροδεξιά.
"Ξέρω ότι σε αυτόν τον κόσμο που εξελίσσεται γρήγορα, η ανησυχία των συμπατριωτών μας να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους είναι το βασικό ζήτημα αυτών των εκλογών. Οι δύο υποψήφιοι που οι Γάλλοι επέλεξαν για τον δεύτερο γύρο έχουν τώρα καθήκον αλήθειας και θάρρους. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαφύγει" είπε ο Σαρκοζί.
Και πρόσθεσε: "Τα άγχη και την ταλαιπωρία των Γάλλων τα γνωρίζω και τα καταλαβαίνω. Αφορούν το σεβασμό των συνόρων μας, τον καθοριστικό αγώνα ενάντια στην μετεγκατάσταση, τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης, την ανάπτυξη της εργασίας, την ασφάλεια γι' αυτούς και τις οικογένειές τους".
Ρυθμιστής η Λεπέν
Αυτό που συζητά, πάντως, σήμερα όλη η Γαλλία και όλη η Ευρώπη είναι η ιστορική επίδοση της άκρας δεξιάς. Η προεδρική υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, κατάφερε να εξασφαλίσει το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει στην ιστορία της η ακροδεξιά παράταξη, που μεταξύ άλλων τάσσεται υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από το ευρώ.
Η Λεπέν -η στάση της οποίας αποκτά τώρα ρυθμιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος για την ανάδειξη προέδρου στις 6 Μαϊου- διακήρυξε πως "ό,τι και να συμβεί στις επόμενες 15 ημέρες, η μάχη της Γαλλίας μόλις άρχισε". "Φίλοι μου, έγκειται σε εμάς να επαναφέρουμε την Γαλλία. Εκατομμύρια Γάλλοι μπήκαν απόψε στην αντίσταση. Δεν είναι παρά μόνον η αρχή. Συνεχίζουμε τη μάχη!" τόνισε.
Σε εκλογικά οφέλη από τον πολιτικό αυτό θρίαμβο της ακροδεξιάς προσδοκά τώρα ο Σαρκοζί, ο οποίος με σημερινές του δηλώσεις απευθύνθηκε ευθέως στους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου και είπε: "Πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός στους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου. Έκαναν μια επιλογή, εκφράστηκαν. Είναι μια ψήφος οδύνης, μια ψήφος κρίσης… και τους λέω 'σας άκουσα' ".
Με έμμεσο τρόπο, οι Σοσιαλιστές στοχεύουν και αυτοί στη δεξαμενή ψήφων της Λεπέν, με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ολάντ μπορεί να αποσπάσει το 1/5 των ψηφοφόρων της. Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος δήλωσε πως δεν πρόκειται να αναζητήσει ψηφοφόρους από την ακροδεξιά παράταξη και πως δεν πρόκειται να προσπαθήσει να τους προσελκύσει. Πρόσθεσε ωστόσο: "Η άκρα Δεξιά έχει ισχυρή υποστήριξη αυτή τη στιγμή και αυτό είναι το λάθος του Νικολά Σαρκοζί. Αλλά ορισμένοι ψηφοφόροι ψήφισαν άκρα Δεξιά επειδή είναι θυμωμένοι (σ.σ. με Σαρκοζί)".
Η ίδια η Λεπέν δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να μιλήσει μετά την Πρωτομαγιά, λίγες ημέρες δηλαδή πριν από τον δεύτερο γύρο, τονίζοντας πάντως ότι το κόμμα της αντιπροσωπεύει την πραγματική δεξιά.
Στρέφοντας τα φραστικά πυρά της κατά των δημοσκόπων, η Λεπέν είπε ότι το ποσοστό του Εθνικού Μετώπου θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο εάν στο εκλογικό σώμα δεν είχε καλλιεργηθεί εντέχνως ο φόβος της χαμένης ψήφου. "Θεωρώ -τόνισε- ότι εάν δεν υπήρχε η 'χρήσιμη ψήφος' -και σε αυτό εκτιμώ ότι έπαιξαν σημαντικό επιβαρυντικό ρόλο οι δημοσκοπήσεις- θα βγαίναμε από την κάλπη πιο δυνατοί, τουλάχιστον 3-4 μονάδες ή και περισσότερο".
Στην Αριστερά, ο Ζαν Λικ Μελανσόν κάλεσε τους οπαδούς του να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες σε 15 ημέρες για να ψηφίσουν τον Σοσιαλιστή υποψήφιο και να σπάσουν -όπως είπε- τον άξονα Μέρκελ – Σαρκοζί. "Σας καλώ να επιστρέψετε στις κάλπες στις 6 Μαΐου, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Στις 6 Μαΐου, για να νικήσουμε τον Νικολά Σαρκοζί. Σας ζητώ να μην εφησυχάσετε και να κινητοποιηθείτε, σαν να επρόκειτο να εξασφαλίζατε σε εμένα την νίκη στις προεδρικές" δήλωσε ο Μελανσόν.
Τον Φρανσουά Ολάντ έχουν δηλώσει πως θα στηρίξουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ ο κεντρώος Μπαϊρού κρατά κλειστά ακόμη τα χαρτιά του και αναλυτές εκτιμούν ότι βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση γιατί, αν δώσει γραμμή υπέρ του ενός ή του άλλου υποψήφιου, θα χάσει τους μισούς ψηφοφόρους του, αποδυναμώνοντας κι άλλο το κόμμα του.
Δημοσκοπήσεις για β' γύρο
Πολλοί πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ντέρμπι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μεταξύ του Ολάντ και του Σαρκοζί. Ωστόσο, οι πρώτες πέντε δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν (BVA, Ipsos, Harris Interactive, IFOP, CSA) για τις 6 Μαΐου δίνουν άνετη νίκη στον Σοσιαλιστή υποψήφιο με 53-56% και ήττα για τον Σαρκοζί με 43-46%.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 44-60% των ψηφοφόρων της Λεπέν θα στηρίξει Σαρκοζί και το 17-31% τον Ολάντ.
Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του Μελανσόν, σε ποσοστό 83-91% θα στηρίξουν τον Ολάντ και μόνον ένα 3% τον Σαρκοζί.
Οι ψηφοφόροι του Μπαϊρού, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες μετρήσεις, χωρίζονται σε τρεις ομάδες. Το 25-39% θα ψηφίσει τον Νικολά Σαρκοζί, το 38-40% θα ψηφίσει τον Ολάντ και το 35% θα απέχει.