Μήνυμα συμπαράστασης και αισιοδοξίας έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι Έλληνες δεν είναι μόνοι τους σε αυτή την προσπάθεια. Έντονη κριτική από Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους για τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μήνυμα συμπαράστασης και αισιοδοξίας έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι Έλληνες δεν είναι μόνοι τους σε αυτή την προσπάθεια, αρκεί βεβαίως να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και να τηρήσουν πιστά το Μνημόνιο, ενώ πρόσθεσε: "Αν εφαρμοστούν σωστά αυτές οι δράσεις θα επιφέρουν ανάπτυξη θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα ελαφρύνουν τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Εκτός απ' αυτό με την αποφασιστικότητα όλων των Ελλήνων και την πλήρη στήριξη της ΕΕ, μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο. Θα ήθελα να πω στον ελληνικό λαό ότι θα πετύχουμε μαζί".
Στην έκθεση τονίζεται ότι περίπου 12 δισ από τα συνολικά 20 δισ. ευρώ των διαρθρωτικών ταμείων παραμένουν αναξιοποίητα από την Ελλάδα και προτείνεται να χρησιμοποιηθούν κυρίως στους τομείς της ανάπτυξης δικτύων μεταφορών, του τουρισμού, της βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης, της γεωργίας και της εκπαίδευσης.
"Το συνολικό πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα αν συνυπολογίσουμε τα ποσά των διαρθρωτικών ταμείων, τα δάνεια και το κούρεμα του χρέους προς τους ιδιώτες είναι αντίστοιχο του 177% του ΑΕΠ της Ελλάδας σχεδόν το διπλάσιο της ανάπτυξης που μπορεί να παρουσιάσει η Ελλάδα σε ένα χρόνο. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη της αλληλεγγύης στους κόλπους της ΕΕ", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει συστάσεις για να βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Έτσι, γίνεται λόγος για έλεγχο των δαπανών και αύξηση των εσόδων, δηλαδή βιώσιμο προϋπολογισμό, ενώ επισημαίνεται η άμεση ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να απελευθερωθούν κεφάλαια στην αγορά και να διευκολυνθεί η δανειοδότηση των ΜΜΕ.
Συστάσεις όμως περιλαμβάνονται και για την αγορά εργασίας, όπου ζητείται η απελευθέρωση και γίνεται υπενθύμιση για την μνημονιακή υποχρέωση αναμόρφωσης της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και τη νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού, ενώ στο αρχικό κείμενο υπήρχε η σύσταση για περαιτέρω μείωση μισθών, που διορθώθηκε επί το ηπιότερο μετά από παρέμβαση της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη.
Συγκεκριμένα η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει για το θέμα: "Όπως συμφωνήθηκε με το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής, τα μέτρα που θα ενθαρρύνουν την ταχύτερη προσαρμογή του εργασιακού κόστους, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία και να αποκατασταθεί το κόστος ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να στοχεύουν, μαζί με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, στη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% το 2012-2014".
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο πρόεδρος της Κομισιόν δέχθηκε σφοδρή επίθεση τόσο από τον επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλιστών για τη συνεχιζόμενη λιτότητα στην Ευρώπη, που οδηγεί σε άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων, όσο και από τον επικεφαλής των φιλελευθέρων για τη χρηματοδότηση των ελληνικών κομμάτων την ώρα που κόβονται μισθοί και συντάξεις.
Ο Χάνες Σβόμποντα επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ευρωκοινοβουλίου, είπε απευθυνόμενος στον Ζ.Μ. Μπαρόζο: "Πώς μιλάμε για δημοκρατία στην Ευρώπη όταν υπάρχουν τόσοι άνεργοι νέοι οι οποίοι απομακρύνονται και ψηφίζουν ακραία κόμματα διότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και τη δημοκρατία της;"
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχοφστατ, ο οποίος τόνισε: "Θεωρώ σκανδαλώδες ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να κάνουν θυσίες και οι Ευρωπαίοι εταίροι να συνεχίσουν να πληρώνουν, ενώ οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί εξακολουθούν τις φαύλες πρακτικές του παρελθόντος".