Με την τρόικα να καταφθάνει λίγο μετά τις εκλογές για την πρώτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος, η επόμενη κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τέσσερα μεγάλα μέτωπα.
Με την τρόικα να καταφθάνει λίγο μετά τις εκλογές για την πρώτη αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος, η επόμενη κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τέσσερα μεγάλα μέτωπα:
Την αξιολόγηση του φετινού προϋπολογισμού, καθώς σε περίπτωση αποκλίσεων οι δανειστές θα ζητήσουν την άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων
Tις νέες παρεμβάσεις στα εργασιακά,με τη νομοθέτηση-μεταξύ άλλων- του κατώτερου μισθού, αλλά και ανοιχτό το ενδεχόμενο η τρόικα να απαιτήσει περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, εάν δεν ικανοποιηθεί από τις μέχρι τότε μειώσεις μισθών.
Μέχρι την Κυριακή του Θωμά, το υπουργείο οικονομικών αναμένει την μελέτη του ΚΕΠΕ που θα αξιολογεί τις δαπάνες του δημοσίου από όπου θα πρέπει να γίνουν οι περικοπές των 11 δισ. ευρώ της περιόδου 2013-2014, ενώ το ΔΝΤ έχει ζητήσει και την εξεύρεση άλλων 3 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, τόνισε ότι το ύψος των μέτρων δεν πρόκειται να αλλάξει, ωστόσο, μπορούν να γίνουν κάποιες ανακατανομές στις περικοπές και πρόσθεσε: "Τα μέτρα είναι ύψους 5,5% του ΑΕΠ. Είναι γύρω στα 11 δισ. περίπου, λίγο παραπάνω στη διετία 2013 – 2014. Ποτέ δεν τα κρύψαμε, ποτέ δεν είπαμε στους Έλληνες πολίτες ότι θα ισχύσει κάτι διαφορετικό. Η δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα είναι ως προς το μέγεθος της προσπάθειας. Ως προς το περιεχόμενο της προσπάθειας θα υπάρξουν επιλογές".
Οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο είναι ο βασικός άξονας των περικοπών της επόμενης διετίας, με περικοπές 12% στα ειδικά μισθολόγια πανεπιστημιακών, δικαστικών, ένστολων και νοσοκομειακών γιατρών, ενώ η αξιολόγηση και το βαθμολόγιο στο δημόσιο αναμένεται να οδηγήσει σε αυστηρότερη χορήγηση επιδομάτων, αλλά και μισθολογικών αυξήσεων.
Η τρόικα επιμένει σε πιο γρήγορο λουκέτο σε οργανισμούς του δημοσίου, αλλά και σε απολύσεις προσωπικού, ενώ νέο μαχαίρι μπαίνει στις δαπάνες φαρμάκου, νοσοκομείων, υγείας, άμυνας, ΟΤΑ, καθώς και στα κοινωνικά επιδόματα. Τον Ιούνιο αναμένεται και η επανεξέταση του ασφαλιστικού, από την οποία θα κριθεί εάν θα απαιτηθεί και νέα περικοπή στις συντάξεις.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στέλνει νέο μήνυμα στις χώρες με προβλήματα να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει πρόσθετη στήριξη, ενώ προσθέτει: "Το σημαντικό είναι να κάνουν όλοι τις υποχρεώσεις τους και να σταματούν με ολοένα νέες απαιτήσεις, φήμες και ερωτήματα να δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στο φυτό της εμπιστοσύνης που πάει να ανθίσει".
Ριζικές αλλαγές έρχονται όμως και στη φορολογία, καθώς με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση των φοροαπαλλαγών και η αντικατάστασή τους με επιδόματα σε οικονομικά ασθενέστερους, η κατάργηση των ειδικών καθεστώτων μειωμένου ΦΠΑ, νέοι συντελεστές ΦΠΑ και αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, ενώ θα προβλέπεται ενιαίος συντελεστής για τις επιχειρήσεις και ενιαίος φόρος ακινήτων.
Από τον Οκτώβριο έρχεται η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο, ενώ καθιερώνονται αυστηρότερα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Καμία νομοθετική ελάφρυνση δεν προβλέπεται για τα δάνεια των ιδιωτών, αφού ο Φίλιππος Σαχινίδης έκλεισε οριστικά τη συζήτηση, λέγοντας: "Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πέσω στην παγίδα πολλών, οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορείς να έχεις ένα δωρεάν γεύμα χωρίς να προσφέρεις απάντηση στο ερώτημα ποιος θα το πληρώσει. Δεν υπάρχει δυνατότητα να "κουρευτούν" τα δάνεια των ιδιωτών γιατί κάποιος πρέπει να το πληρώσει αυτό".