Με στόχο να δημιουργηθεί στο β' εξάμηνο του έτους ένα "μαξιλάρι" 2,9 δισ. ευρώ, το υπ. Οικονομικών έχει εκπονήσει σχεδιο συγκράτησης των δαπανών, ως απάντηση στην τρόικα που πιέζει για πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
Σε εκπόνηση σχεδίου για την αντιμετώπιση των αποκλίσεων από τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους έχει προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, λαμβάνοντας τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα από το μέτωπο των εσόδων, προκειμένου να απαντήσει στις πιέσεις της τρόικας για πρόσθετα μέτρα.
Το σχέδιο "Β" στηρίζεται στη συγκράτηση των πληρωμών και συγκεκριμένα στη μηνιαία εκταμίευση του 7% των προβλεπόμενων πιστώσεων αντί του 8% που ισχύει τώρα, έτσι ώστε στο δεύτερο εξάμηνο να δημιουργηθεί από τις πρωτογενείς δαπάνες ένα "μαξιλάρι" 2,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 1,4% του ΑΕΠ.
Το πρόβλημα για μια ακόμα χρονιά εντοπίζεται στα έσοδα, καθώς- παρά τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα- τα προ επιστροφών φόρου έσοδα παρουσιάζουν μηδενική αύξηση με τη συμπλήρωση του 3μήνου, ενώ οι φόροι κατανάλωσης υφίστανται καθίζηση.
Με αυτά τα δεδομένα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εισηγούνται μεταξύ άλλων την κατάργηση των φοροαπαλλαγών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ωστόσο, στην περίπτωση που η τρόικα κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού, θα πρέπει να αναμένεται ότι θα ζητήσει:
Μεγαλύτερες από 12% μειώσεις στους μισθούς δικαστικών, ένστολων, διπλωματών, γιατρών του ΕΣΥ
Περικοπές συντάξεων από πιο χαμηλά επίπεδα
Μεγαλύτερες περικοπές στα προνοιακά επιδόματα και
Περισσότερες από τις προβλεπόμενες 15.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο.
Η… μητέρα των μαχών φαίνεται, πάντως, ότι θα δοθεί στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, καθώς η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει την τρόικα ότι έχουν αποδώσει καρπούς οι περικοπές στους μισθούς και η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, έχοντας αναλάβει ούτως ή άλλως τη δέσμευση για αλλαγή στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με στόχο ο κατώτερος μισθός να ορίζεται νομοθετικα.
Στην περίπτωση που η τρόικα δεν πειστεί, το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι θα ζητήσει αναστολή του 13ου και 14ου μισθού.
Έρευνα που παρουσίασαν οι έμποροι στο Διεθνές Ινστιτούτο Εργασίας, δείχνει ότι οι 7 στους 10 δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις, αλλά οι 5 στους 10 επιθυμούν να μειώσουν το κόστος εργασίας, οι 3 στους 10 επιθυμούν να πέσουν οι μισθοί στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μόνο οι 2 στους 10 υποστηρίζουν τους ισχύοντες μισθούς.
Μιλώντας σήμερα σε ημερίδα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε αναγκαία τη δημοσιονομική προσαρμογή, σημειώνοντας όμως ότι μόνο με τη προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα έρθει η ανάπτυξη.
"Η ελληνική κοινωνία σήμερα επιζητά την ανάπτυξη ιδίως μετά την παρατεταμένη ύφεση των τελευταίων ετών, η ανάπτυξη όμως που επιδιώκουμε δεν μπορεί να στηριχθεί στα αποτυχημένα πρότυπα του παρελθόντος. Πρέπει να φύγουμε από την κρατικοδίαιτη ανάπτυξη, που βασίζεται στην υπερκατανάλωση και τον υπερδανεισμό και να πάμε σε μια ανάπτυξη βιώσιμη που στηρίζεται στην εξωστρέφεια, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και σε επενδύσεις που προάγουν την εξαγωγική δραστηριότητα", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρεται στην πιθανότητα λήψης νέων μέτρων μετά τις εκλογές και τονίζει: "Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι με τους αγώνες τους και την ψήφο τους υπέρ του ΚΚΕ, πρέπει να δηλώσουν την άρνησή τους στις νέες θυσίες. Καμιά υποταγή στον μονόδρομο της φτώχειας και της εξαθλίωσης που φέρνουν στο λαό τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, καμιά αυταπάτη ότι αυτός ο δρόμος διορθώνεται με διαπραγματεύσεις εντός της λυκοσυμμαχίας. Λύση μπορεί να δώσει μόνο ο λαός, με την οργάνωσή του και ισχυρό ΚΚΕ".