Μετά την Άγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει "καταστροφή" μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Θα οδηγούσε άμεσα σε επιδείνωση της κρίσης γενικά στον χρηματοοικονομικό τομέα στην Ευρωζώνη είπε ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε.
Μετά την Άγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει "καταστροφή" μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε άμεσα σε επιδείνωση της κρίσης γενικά στον χρηματοοικονομικό τομέα στην Ευρωζώνη είπε ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Βερολίνο. Ωστόσο -όπως ανέφερε- εάν η χώρα το αποφάσιζε, δεν θα μπορούσε κανείς να το αποτρέψει.
"Εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να αποχωρήσει, δεν θα μπορούσε να την αποτρέψει κανείς από αυτό. Εάν με ρωτούσαν τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα, θα συμβούλευα να μείνει στο ευρώ, καθώς οι συνέπειες από το αντίθετο θα ήταν απρόβλεπτες" είπε ο κ. Σόιμπλε.
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους και της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών.
Σε ανάλογο ύφος και ο πρόεδρος του Eurogroup, παρατήρησε ότι θα χανόταν ο στόχος της Ευρωζώνης, εάν ένα μέλος ήθελε ή έπρεπε να φύγει. Μάλιστα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε: "Σε καμιά χώρα της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να επιτραπεί να δει την πόρτα της εξόδου. Ποτέ δεν ήμουν της άποψης ότι θα πρέπει μια χώρα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη ή να βρεθεί σε μια θέση όπου μπορεί εύκολα να βρεθεί στην πόρτα της εξόδου".
Ωστόσο η πίεση προς την Ελλάδα, για τη κατά γράμμα τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, εντείνεται. Είναι ενδεικτικό ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, απολογούμενος σχεδόν σε επιτροπή του Κογκρέσου για τη περαιτέρω χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος μέσω του ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ότι αυτό γίνεται υπό τον όρο της εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε: "Τα κράτη μέλη του ΔΝΤ έχουν το δικαίωμα να χρηματοδοτούνται από το ΔΝΤ εφόσον είναι έτοιμα να τηρήσουν τους όρους του ΔΝΤ. Αυτοί οι όροι όπως ξέρετε είναι σχεδιασμένοι για να διασφαλίζουν ότι τα χρήματα δίνονται για να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις όχι για να βοηθήσουν χώρες να τις αποφύγουν".
Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα εστιάζει τη προσοχή του και ο ΟΟΣΑ, στην Έκθεση του για την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα ήταν ενδεδειγμένη μια συνολική και συντονισμένη προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών σε όλα τα κράτη- μέλη.
Ο Οργανισμός διαπιστώνει ότι στη χώρα μας χρειάστηκαν και έγιναν 39 μεταρρυθμίσεις όταν στη Πορτογαλία έγιναν 23 και στην Ιρλανδία μόλις 4. Για την ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 17 μονάδες σε βάθος 10ετίας, ο ΟΟΣΑ συστήνει τη μείωση των κανονιστικών φραγμών στον ανταγωνισμό, ενίσχυση της παρουσίας των ιδιωτών στην οικονομία, μείωση του ελάχιστου κόστους εργασίας, μεταρρύθμιση του φορολογικού, μείωση των επιβαρύνσεων δηλαδή φόρων και εισφορών στην εργασία, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όσον αφορά, δε, στο χρέος εκτιμά ότι μπορεί να μειωθεί στο 83,6% του ΑΕΠ έως το 2025.