Στην Αθήνα καταφθάνει την επόμενη εβδομάδα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας για το νέο πακέτο μέτρων ύψους 11 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία που θα ψηφιστεί τον Ιούνιο. Τα μέλη της κυβέρνησης έλαβαν ήδη εντολή από τον πρωθυπουργό να κάνουν την κατάλληλη προετοιμασία.
Το νέο πακέτο μέτρων ύψους 11 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία που θα ψηφιστεί τον Ιούνιο, άρχισε ήδη να προετοιμάζει η κυβέρνηση, εν όψει της επίσκεψης του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, που καταφθάνει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα γι' αυτόν ακριβώς το λόγο.
Ο υπουργός Οικονομικών, με επιστολή του στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ενημερώνει για την εκπόνηση μελέτης που θα υποδείξει το πεδίο όπου υπάρχει περιθώριο για περικοπή δαπανών σε τρεις τομείς:
Τη γενική κυβέρνηση, από όπου θα πρέπει να εξοικονομηθούν περίπου 6 δισ. ευρώ
Τις διοικητικές δομές, δηλαδή τα λουκέτα σε φορείς και ΔΕΚΟ, με στόχο εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ και
Τα κοινωνικά προγράμματα, από όπου θα πρέπει να εξοικονομηθούν 3 δισ. ευρώ.
Στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο Λουκάς Παπαδήμος τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου να μην πάνε χαμένες οι θυσίες. "Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των βαθιών και χρόνιων προβλημάτων. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα για να μην πάνε οι θυσίες χαμένες. Επιδίωξή μας είναι η Ελλάδα όχι μόνο να βγει από αυτή την κρίση όρθια και ενωμένη, αλλά και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια νέα πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας", σημείωσε.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη στην επόμενη αξιολόγηση δηλώνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέιβιντ Χόλεϊ, προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση καθυστερήσεων μπορεί να μην καταβληθεί η δόση.
"Όσον αφορά στην επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας, το σημείο – κλειδί είναι να καθοριστούν και να νομοθετηθούν όπου είναι εφικτό τα αναγκαία μέτρα για να ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Ελπίζουμε αυτό να γίνει εντός τριών μηνών. Εάν όχι, πρόκειται για δύσκολο έργο, τότε η αξιολόγηση ίσως πάρει περισσότερο χρόνο. Κάθε πρόγραμμα εξαρτάται από τις αξιολογήσεις", τονίζει ο κ. Χόλεϊ.
Την ίδια ώρα, οι δανειστές μας στέλνουν μηνύματα για την ανάγκη να μειωθούν οι μισθοί, με ΕΚΤ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επισημαίνουν ουσιαστικά ότι οι Ελληνες πρέπει να ρίξουν το βιωτικό τους επίπεδο και να κάνουν εσωτερική υποτίμηση 20%, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξαναγίνει ανταγωνιστική η οικονομία.