Να καταργηθούν οι εφορευτικές επιτροπές που είναι αρμόδιες να οργανώσουν τις εκλογές στα συμβούλια διοίκησης των Πανεπιστημίων αναλαμβάνοντας τη διαδικασία τα ίδια τα Ιδρύματα, ζήτησαν οι Πανεπιστημιακοί.
Να καταργηθούν οι εφορευτικές επιτροπές που είναι αρμόδιες να οργανώσουν τις εκλογές στα συμβούλια διοίκησης των Πανεπιστημίων αναλαμβάνοντας τη διαδικασία τα ίδια τα Ιδρύματα, ζήτησαν οι Πανεπιστημιακοί.
Συγχρόνως, συμφώνησαν με τον υπουργό ότι πρέπει αρχικά να εφαρμοσθεί ο νόμος και στη συνέχεια να γίνουν τυχόν βελτιώσεις.
Οι Πανεπιστημιακοί έθεσαν τα ζητήματα για τις μειωμένες πιστώσεις και διορισμούς, ενώ τόνισαν ότι πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των δύο πλευρών.
Τροπολογίες για ΑΕΙ – ΤΕΙ
Την ίδια ώρα κατατέθηκαν στη βουλή τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας, με τις οποίες αίρονται οι ανισότητες όσον αφορά στις διατάξεις για την μετεγγραφές των παιδιών των πολυτέκνων και τριτότοκων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Με αυτόν τον τρόπο:
ακυρώνεται η προϋπόθεση οικογενειακού εισοδήματος 60.000 ευρώ
απαλείφεται ο περιορισμός της υπαγωγής ενός υποψηφίου πολύτεκνης ή τρίτες οικογένειας στις ευεργετικές διατάξεις όταν τα αδέλφια του είναι κάτω από 23 και 26 ετών αντίστοιχα.
Τροπολογίες για τα ιδιωτικά σχολεία
Κατατέθηκαν τροπολογίες και για τα ιδιωτικά σχολεία και συγκεκριμένα:
Η απόλυση ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού θα ελέγχεται από τα δικαστήρια και όχι από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
Δίδεται η δυνατότητα επιλογής των ξένων γλωσσών που θα διδάσκονται.
Θα μπορούν να ενοικιάζονται οι χώροι τα απογεύματα είτε για άθληση, είτε για επιμόρφωση είτε για πολιτιστικούς σκοπούς. Με αυτόν τον τρόπο ένα ιδιωτικό σχολείο θα μπορεί να ενοικιάζει σε έναν φορέα ή οργανισμό για παράδειγμα μία αίθουσα με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προκειμένου να παρέχει επιμόρφωση σε πολίτες, ή τις αθλητικές του εγκαταστάσεις για αθλητισμό των πολιτών.
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ωστόσο, αντέδρασαν έντονα στις τροπολογίες υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι απολύσεις των εργαζομένων από τους ιδιοκτήτες, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι ο υπουργός Παιδείας είναι και πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που έχει τα Αρσάκεια.
Τροπολογίες όμως με τις οποίες αίρονται οι αδικίες στις μετεγγραφές πολυτέκνων και τριτέκνων κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας. Οι σπουδαιότερες αφορούν στην κατάργηση του ορίου εισοδήματος που ήταν 60.000 ευρώ, ως απαραίτητη προϋπόθεση μετεγγραφής. Επίσης καταργείται και το όριο ηλικίας που θα έπρεπε να έχουν τα αδέλφια του υποψήφιου για μετεγγραφή.