Την ανάγκη να μειωθούν οι μισθοί επισημαίνουν οι δανειστές μας, με ΕΚΤ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να στέλνουν ουσιαστικά το μήνυμα ότι οι Ελληνες πρέπει να ρίξουν το βιωτικό τους επίπεδο και να κάνουν εσωτερική υποτίμηση 20%, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξαναγίνει ανταγωνιστική η οικονομία.
Την ανάγκη να μειωθούν οι μισθοί επισημαίνουν οι δανειστές μας, με ΕΚΤ και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να στέλνουν ουσιαστικά το μήνυμα ότι οι Ελληνες πρέπει να ρίξουν το βιωτικό τους επίπεδο και να κάνουν εσωτερική υποτίμηση 20%, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ξαναγίνει ανταγωνιστική η οικονομία.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κάνει λόγο για σταθεροποίηση της κατάστασης, συμπληρώνοντας όμως ότι οι κίνδυνοι παραμένουν. Υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα αν είχε μείνει μόνη της εκτός Ευρωζώνης, ενώ προτρέπει του Έλληνες να ξεχάσουν το μέχρι τώρα επίπεδο ζωής.
"Η Ελλάδα έχει ελπίδες να γλιτώσει το σπιράλ διολίσθησης όπου βρίσκεται σήμερα, αν εφαρμόσει τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε το κοινοβούλιο της χώρας. Οι Έλληνες θα πρέπει να αποδεχθούν ένα χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης και αυτό θα έλθει μέσω της μείωσης των μισθών σε όλους τους κλάδους" δηλώνει ο Μάριο Ντράγκι στη γερμανική "Bild".
Στο μέτωπο της εσωτερικής υποτίμησης και της μείωσης των μισθών στέκεται και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, τονίζοντας ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας επιτυγχάνεται με δύο τρόπους, είτε με αύξηση της παραγωγικότητας είτε με μείωση των μισθών, και επειδή -όπως αναφέρει- η Ελλάδα δεν έχει ακόμη προχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα επελέγη αναγκαστικά η μείωση των μισθών.
"Πόσο χρειάζεται να βελτιώσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητά της; Είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι, αλλά μια βελτίωση της ανταγωνιστικότητας -ή μια πραγματική υποτίμηση- της τάξεως του 20% φαίνεται πως είναι αυτό που απαιτείται" αναφέρει ο κ. Μπλανσάρ στη "VoxΕu".
Παράλληλα, από το ΔΝΤ τονίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν καμία απολύτως απόκλιση και προειδοποιούν με διακοπή της χρηματοδότησης ακόμη και από την πρώτη δόση.
"Όσον αφορά στην επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας, το σημείο – κλειδί είναι να καθοριστούν και να νομοθετηθούν όπου είναι εφικτό τα αναγκαία μέτρα για να ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Ελπίζουμε αυτό να γίνει εντός τριών μηνών. Εάν όχι, πρόκειται για δύσκολο έργο, τότε η αξιολόγηση ίσως πάρει περισσότερο χρόνο. Κάθε πρόγραμμα εξαρτάται από τις αξιολογήσεις", είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ.
Την ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας τονίζουν στα μηνύματα για την 25η Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
"Οι πρόσφατες αποφάσεις που δρομολογήθηκαν με τη συνεργασία των εταίρων μας, έδωσαν μια μεγάλη ανάσα στη μάχη που δίνει η χώρα μας. Τίποτα όμως δεν έχει ουσιαστικά κριθεί. Γι' αυτό ο καθένας μας ανάλογα με τις δυνάμεις του οφείλει να συμμετέχει στην υπεράνθρωπη προσπάθεια του λαού μας" επισημαίνει ο Κάρολος Παπούλιας.
"Τώρα η πατρίδα μας αγωνίζεται να ανακτήσει την αυτοδυναμία και την αξιοπρέπεια της. Τώρα η Ελλάδα έχει ως στόχο να κατακτήσει και πάλι τη θέση που της αξίζει μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο" τονίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
"Στους δύσκολους καιρούς που διατρέχει η πατρίδα μας, οφείλουμε να προτάξουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Να βάλουμε στη θέση του 'εγώ' το 'εμείς'. Και να υπηρετήσουμε, με τόλμη, το εθνικό συμφέρον" σημειώνει ο Αντώνης Σαμαράς.
Μήνυμα στους Έλληνες με αφορμή τους εορτασμούς για την εθνική επέτειο έστειλε και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.