Δεν τοποθετείται προς το παρόν η Κομισιόν στο θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί, που έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητική κόντρα στην Αθήνα. "Δεν έχουμε ακόμη αξιολογήσει το νομοσχέδιο για τα ταξί, λόγω φόρτου εργασίας. Θα το μελετήσουμε και θα αποφανθούμε" σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεν τοποθετείται προς το παρόν η Κομισιόν στο θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί, που έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητική κόντρα στην Αθήνα, μετά τη χθεσινή διαφωνία του Γιάννη Ραγκούση στο υπουργικό συμβούλιο. Η θέση της Επιτροπής, πάντως, υπέρ του ανοίγματος των επαγγελμάτων είναι δηλωμένη.
Σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν επιφυλάχθηκε να απαντήσει, ενώ σημείωσε με νόημα πως η χώρα μας διανύει προεκλογική περίοδο. "Δεν γνωρίζω το καθεστώς αδειών ταξί στην Ελλάδα και θα πρέπει να μιλήσω με τους συναδέλφους μου για να εκφράσω τις θέσεις μας. Μια παρατήρηση μόνο που δεν μπορώ να αποφύγω. Επίκεινται εκλογές στην Ελλάδα" είπε ο Αμαντέου Αλταφάζ.
Αργά το απόγευμα, η επίσημη θέση που διατυπώθηκε από την Κομισιόν σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA Μανώλη Σπιβθουράκη ήταν: "Δεν έχουμε ακόμη αξιολογήσει το νομοσχέδιο για τα ταξί, λόγω φόρτου εργασίας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διιστάμενες απόψεις στην κυβέρνηση. Θα το μελετήσουμε και θα αποφανθούμε".
Το νομοσχέδιο Βορίδη για τα ταξί θα κατατεθεί τελικά με αλλαγές, καθώς η τρόικα συνεχίζει να διατυπώνει παρατηρήσεις που αφορούν κυρίως στις άδειες στην περιφέρεια, τη διαδικασία μεταβιβάσεων και τον ρόλο των περιφερειών. Συμφωνεί, πάντως, επί της αρχής και δεν αναμένεται να θέσει εμπόδιο στις ρυθμίσεις του υπουργείου που δεν προβλέπουν αύξηση του αριθμού των ταξί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη λόγω των πληθυσμιακών κριτηρία που τέθηκαν.
Σε δήλωσή του την Παρασκευή, ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης παραδέχτηκε ότι θα υπάρξουν αλλαγές. "Υπάρχει -είπε- μια συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μεταβίβαση των αδειών. Ζητούνται ορισμένες παρεμβάσεις ώστε να καταστεί η μεταβίβαση αυτή πιο διαφανής. Γίνεται δεκτό αυτό, θα γίνει πιο διαφανής η διαδικασία. Υπάρχει μια τετράμηνη μεταβατική περίοδος. Αυτή η τετράμηνη μεταβατική περίοδος θέλουμε να καταργηθεί προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία των υπουργικών αποφάσεων. Γίνεται δεκτό και θα προχωρήσουμε σε αυτό".
Οι αντιρρήσεις πάντως του Γιάννη Ραγκούση παραμένουν και όπως έχει δηλώσει δεν θα ψηφίσει τις διατάξεις ούτε στη Ολομέλεια. Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας τάσσεται ανοιχτά κατά του σχεδίου Βορίδη, καθώς υποστηρίζει ότι με τα πληθυσμιακά κριτήρια που τίθενται, ουσιαστικά το επάγγελμα παραμένει κλειστό και δεν καθαρίζει το τοπίο στη μαύρη αγορά των αδειών και στη φοροδιαφυγή.
Ο Γιάννης Ραγκούσης διατύπωσε τις ενστάσεις του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, λίγο αργότερα μίλησε στο κεντρικό δελτίο του MEGA, ενώ έδωσε και στη δημοσιότητα την αλληλογραφία με την τρόικα και τη σύμφωνη γνώμη της στο δικό του σχέδιο νόμου στα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου του 2011.
Στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση διευθέτηση του θέματος των ταξί, ενώ επιτροπή υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο θα ερευνήσει το θέμα των προμισθωμένων οχημάτων, μια νέα κατηγορία που θεσπίζεται με οχήματα 5 έως 9 θέσεων.
Σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου:
Θα ισχύσει μονή ταρίφα για όλη την Αττική
Οι έδρες των ταξί παραμένουν ως έχουν
Η κτήση κυριότητας επιτρέπεται από κάθε είδους φυσικό ή νομικό πρόσωπο, χωρίς να απαιτείται ειδική άδεια οδήγησης
Στις μεταβιβάσεις, θα φορολογείται το 20% της υπεραξίας της άδειας.
"Νίκησε η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και ο αγώνας ο δίκαιος των συναδέλφων και όχι οι νταβατζήδες και τα καρτέλ που ήθελε να φτιάξει ο Ραγκούσης", σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ταξί, Θύμιος Λυμπερόπουλος.