Σε δυναμικές κινητοποιήσεις κατά των μέτρων αυστηρής λιτότητας και της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας έχουν καλέσει σήμερα τους εργαζόμενους τα συνδικάτα στην Πορτογαλία. Με την οικονομία να βυθίζεται στην ύφεση, το δημοσιονομικό έλλειμμα να τριπλασιάζεται στους πρώτους δύο μήνες του έτους και την ανεργία στο 14%, τα συνδικάτα έχουν κηρύξει στη χώρα γενική απεργία.
Σε δυναμικές κινητοποιήσεις κατά των μέτρων αυστηρής λιτότητας και της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας κάλεσαν σήμερα τους εργαζόμενους τα συνδικάτα στην Πορτογαλία.
Με την οικονομία να βυθίζεται στην ύφεση, το δημοσιονομικό έλλειμμα να τριπλασιάζεται στους πρώτους δύο μήνες του έτους και την ανεργία στο 14%, τα συνδικάτα έχουν κηρύξει στη χώρα γενική απεργία.
Οι δημόσιες συγκοινωνίες στη Λισαβόνα παρέλυσαν, το ίδιο και οι δημόσιες υπηρεσίες, πολλά νοσοκομεία δέχονταν μόνο τα επείγοντα περιστατικά, ενώ διεξήχθησαν ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
"Καταλάβετε τους δρόμους, μπλοκάρετε τα πάντα", ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναξαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις -απόρροια του πακέτου διάσωσης που έχει λάβει η χώρα ύψους 78 δισ. ευρώ- υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα, ενισχύουν την ανεργία και επιδεινώνουν τις συνθήκες διαβίωσης.
Το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το UGT, έχει συμφωνήσει με τις μεταρρυθμίσεις, ενώ απρόθυμοι για κινητοποιήσεις εμφανίζονται πολλοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, πάντως, το CGTP, έχει δεσμευτεί ότι θα παραλύσει σήμερα η χώρα.
Η Πορτογαλία, η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του '70, υποχρεώθηκε να καταφύγει σε πακέτο διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάιο του περασμένου χρόνου έχοντας συσσωρεύσει τεράστιο χρέος.
Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να χρειαστεί να ζητήσει και δεύτερο πακέτο διάσωσης καθώς βαθαίνει η ύφεση.
Σε τροχιά σύγκρουσης και σε Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία
Την οργή των εργαζομένων στην Ιταλία προκάλεσαν οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που θα φέρει προς έγκριση στη Βουλή η κυβέρνηση Μόντι, ζητώντας ταυτόχρονα ψήφο εμπιστοσύνης.
Τα περισσότερα συνδικάτα απορρίπτουν τις διατάξεις που διευκολύνουν τις απολύσεις και ήδη διοργάνωσαν κινητοποιήσεις σήμερα, με στάσεις εργασίας σε μεγάλες βιομηχανίες. Από την άλλη πλευρά, η κεντροδεξιά και οι βιομήχανοι ζητούν να επεκταθεί το μέτρο και στον δημόσιο τομέα.
Ένταση προκλήθηκε και στην Βρετανία από τον προϋπολογισμό λιτότητας που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση για το 2013 ενώ κυρίως από την απόφαση να μειωθεί ο φόρος για τα πολύ υψηλά εισοδήματα αλλά και οι φορολογικές κλίμακες για τις επιχειρήσεις.
Με διαφωνίες έληξε και η συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ με τα συνδικάτα στο Βερολίνο ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε ότι κλειδί για την ανάπτυξη είναι η λιτότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις. Οι συνδικαλιστές, ωστόσο, είχαν αντίθετη άποψη και τόνισαν ότι "μας δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας για την πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη με την σύμπραξη της κα Μέρκελ".