Στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας έχει το νομοσχέδιο "σκούπα" που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία βρίσκεται στη Γερμανία για την προσέλκυση επενδύσεων.
Άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα επιδιώκει το νομοσχέδιο “σκούπα” που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Ανάπτυξης.
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:
Ίδρυση εταιρείας με κεφάλαιο μόλις 1 €
Έκδοση άδειας μέσα σε 45 ημέρες (Δύο μήνες χρειάζονται σήμερα)
Ένταξη στη διαδικασία fats track ατομικών επενδύσεων πάνω από 100.000 ευρώ (σήμερα είναι 200.000 ευρώ).
Δημιουργία ειδικών ΚΕΠ για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων
Χαρακτηρίζονται ως στρατηγικές επενδύσεις προτάσεις άνω των 100 εκ. ευρώ (σήμερα είναι άνω των 200 εκ.) ή άνω των 40 εκ. ευρώ με δημιουργία 120 θέσεων εργασίας έναντι 75 εκ. και 200 θέσεων εργασίας σήμερα ή επένδυση που προβλέπει τη δημιουργία άνω των 150 νέων θέσεων εργασίας έναντι 250 σήμερα.
Πλήρης απελευθέρωση της κρουαζιέρας και του bake off.
Η Άννα Διαμαντοπούλου επισκέπτεται το Βερολίνο σε μια προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων από γερμανικά κεφάλαια, ενώ η ίδια δήλωσε: "Έγινε μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα της ανάπτυξης της Ελλάδας, έγινε από όλους κατανοητό και συμφωνήθηκε ότι δεν είναι αρκετό το πρόγραμμα λιτότητας ή μεταρρυθμίσεων, ότι χρειάζεται ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο όμως θα έχει αποτελέσματα όταν θα έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην Ελλάδα".
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να γίνουν γνωστές οι αλλαγές που έχουν προωθηθεί κάνοντας έτσι ελκυστικότερες τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Πάντως, οι δανειστές μας εξακολουθούν να παραμένουν διστακτικοί απέναντι στην ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Χόλεϊ, τονίζει ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης θα γίνει μόνο εάν σε τρεις μήνες η Ελλάδα έχει οριστικοποιήσει όλα τα πρόσθετα μέτρα ύψους 11 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 και δήλωσε: "Όσον αφορά στην επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας το σημείο – κλειδί είναι να καθοριστούν και να νομοθετηθούν όπου είναι εφικτό τα αναγκαία μέτρα για να ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Ελπίζουμε αυτό να γίνει εντός τριών μηνών. Εάν όχι πρόκειται για δύσκολο έργο τότε η αξιολόγηση ίσως πάρει περισσότερο χρόνο".
Σε ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA στις ΗΠΑ, Μιχάλη Ιγνατίου για το εάν υπάρχει περίπτωση μη καταβολής της δόσης από το ΔΝΤ αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα ο κ. Χόλεϊ απάντησε: "Κάθε πρόγραμμα εξαρτάται από τις αξιολογήσεις".
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κιις Ντε Γιάγκερ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και δήλωσε: "Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουμε ξανά το ελληνικό χρέος, Όχι. Αυτό άλλωστε, αναγράφεται ακόμη και στην εισαγωγή της συνθήκης του ESM".
Σφοδρή κριτική στις επιλογές της τρόικας που βαθαίνουν την ύφεση στην Ελλάδα εξαπέλυσαν οι εκπρόσωποι της σκιώδους τρόικας των ευρωσοσιαλιστών. Κατηγόρησαν μάλιστα τους εκπροσώπους των δανειστών για έλλειψη ακόμη και των στοιχειωδών οικονομικών γνώσεων.
"Δεν πρέπει να δεχτούμε τη δήθεν σοφία της τρόικας. Θα έλεγα που έχω σπουδάσει οικονομικά αλλά δεν τολμάω καν να βγάλω τέτοια συμπεράσματα. Και δεν χρειάζονται σπουδές για να πεις κόψτε – κόψτε", δήλωσε ο Χάνες Σβόμποντα, επικεφαλής των Σοσιαλιστών του ευρωκοινοβουλίου.
Οι ευρωσοσιαλιστές κατηγορούν ακόμη τη Γερμανία ότι ενώ ζητά αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, επιβάλλει στην Ελλάδα την αγορά εξοπλισμών αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
Στις κατηγορίες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαντά ότι πρόκειται για συμβουλές της τρόικας και όχι της γερμανικής κυβέρνησης και προσθέτει: "Απ' ότι ξέρω, η τρόικα έχει δώσει σποραδικά κάποιες συμβουλές, βέβαια όχι δημόσια. Κυβερνήσεις όμως δεν κάνουν συστάσεις σε άλλες κυβερνήσεις πώς θα διαμορφώσουν τον κρατικό τους προϋπολογισμό. Όμως η Ευρώπη είναι μια κοινωνία δικαίου. Αυτό σημαίνει: όλοι πρέπει να τηρούν τις συμβάσεις. Από εμένα δεν θα υπάρξουν συστάσεις. Η Ελλάδα θα πρέπει μόνη της να αναλάβει την ευθύνη".