Βυθισμένη στην ύφεση σε ποσοστό 4,5% θα παραμείνει και το 2012 η ελληνική οικονομία ενώ θα συνεχίσει να καλπάζει και η ανεργία με ποσοστά άνω του 19% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας για τη Νομισματική Πολιτική που παρέδωσε ο Γ. Προβόπουλος στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.
Βυθισμένη στην ύφεση σε ποσοστό 4,5% θα παραμείνει και το 2012 η ελληνική οικονομία ενώ θα συνεχίσει να καλπάζει και η ανεργία με ποσοστά άνω του 19% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας για τη Νομισματική Πολιτική που παρέδωσε ο Γ. Προβόπουλος στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.
Στον πρόλογο της έκθεσης, ο κ. Προβόπουλος αναφέρει ότι η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου σε συνδυασμό με την επιτυχία του PSI ανακόπτει την επικίνδυνη δυναμική του χρέους και επιτρέπει την συντεταγμένη ανασυγκρότηση της οικονομίας, με την προϋπόθεση ότι οι δεσμεύσεις του προγράμματος θα τηρούνται σε διαρκή βάση.
Πάντως, ο κ. Προβόπουλος ασκεί κριτική για τις καθυστερήσεις τόσο στο μέτωπο των δημοσιονομικών όσο και των διαρθρωτικών αλλαγών, μετά το πρώτο μνημόνιο. Λέει μάλιστα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ότι ακριβώς λόγω της εντεινόμενης δημοσιονομικής προσπάθειας υπάρχουν πιθανότητες αυξανόμενης αρνητικής επίπτωσης στο ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να έχουμε νέες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και να χρειαστούν νέα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή νέες περικοπές και νέες αυξήσεις φόρων.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση του κ. Προβόπουλου αναφορικά με το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην οποία αποδίδεται και το ένα τρίτο περίπου των υστερήσεων της προηγούμενης χρονιάς. Αναφέρεται στην έκθεση ότι αν η Ελλάδα είχε καταφέρει να κρατήσει τα ίδια χαμηλά επίπεδα της παραγωγικότητας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του 2008, θα είχαν μπει στα δημόσια ταμεία περίπου 2,5 δισ. ευρώ παραπάνω ενώ αν είχε καταφέρει η χώρα να βρίσκεται στον μέσο όρο των χωρών του ΟΑΣΑ τότε αυτή η είσπραξη θα είχε ανέλθει σε περίπου 10 δισ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τα εισπραχθέντα της προηγούμενης χρονιάς.
Οι στόχοι του προγράμματος όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας είναι εφικτό να επιτευχθούν εάν αυτό εφαρμοστεί με συνέπεια ενώ εκτιμά ότι θα περάσει η ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης προς το τέλος του 2013, ωστόσο, στο σύνολο του έτους αυτή θα είναι και πάλι αρνητική φθάνοντας στο – 0,5%.
Αναφέρει επίσης ότι τα εισοδήματα αναμένεται να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2001 μέχρι το 2013, καθώς η μείωση του κόστους εργασίας θα κυμανθεί τη διετία από 15,2 έως 16,3%, πάνω και από τον στόχο του μνημονίου για μείωση 15% ως το 2014.
"Η χώρα ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο, πιο ελπιδοφόρο, αυτή την φορά. Αλλά θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι χρειάζεται ακόμα πολύ σκληρή δουλειά για να κερδίσουμε τον πόλεμο, κερδίσαμε όμως μια σημαντική μάχη. Και αυτό μπορεί να μας δώσει περισσότερη αισιοδοξία για τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε στο μέλλον", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Προβόπουλος.
Προτείνει ακόμα μέτρα μηδενικού δημοσιονομικού κόστους για την ανάκτηση της ανάπτυξης όπως είναι η μείωση της γραφειοκρατίας.
Στα 14 δισ. ευρώ "ανεβάζει" τα πρόσθετα μέτρα το ΔΝΤ
Ερωτήματα προκαλεί, εν τω μεταξύ, η έκθεση του ΔΝΤ που ανεβάζει τα μέτρα της διετίας 2013-14 στα 14 δισ. ευρώ έναντι 11 δισ. ευρώ που προβλέπει το νέο μνημόνιο.
Αν και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών απαντούν ότι η χώρα έχει δεσμευθεί με το μνημόνιο μόνο για τα 11 δισ. ευρώ, ωστόσο όπως αποκαλύπτει μάλιστα ο Ελεύθερος Τύπος, στο προσαρτημένο κείμενο που το συνοδεύει, αναφέρεται ότι για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2014 θα απαιτηθούν μέτρα 1,5% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ανεβάζοντας έτσι το τελικό ποσό στα 14 δισ. ευρώ.
"Όλοι γνωρίζουμέ ότι μετά την υιοθέτηση του νέου οικονομικού προγράμματος και την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI η ελληνική οικονομία κινείται σε πιο στέρεο έδαφος και έχει εισέλθει σε μια νέα φάση θετικών προοπτικών", αναγνώρισε πάντως ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στους FT, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει ήδη διανύσει παραπάνω από το μισό της διαδρομής προς την οικονομική ανάκαμψη και ότι εάν η χώρα δεν καταφέρει να βγει στις αγορές μέχρι το 2015 οι εταίροι θα της παράσχουν πρόσθετη οικονομική βοήθεια, όπως έχουν δεσμευτεί.
Ο ίδιος επιμένει ακόμη, ότι παρά τις διαμαρτυρίες, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα κάνει ο,τι χρειαστεί για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και προσθέτει: "Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συστηματικά ότι η μεγάλη πλειοψηφία -βλέπω ποσοστά που κυμαίνονται από 70% έως 80%- στηρίζει με δύναμη την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη και αυτό σημαίνει ότι, παρά τις θυσίες και το βραχυπρόθεσμο κόστος της προσαρμογής, είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη".
Όλα θα κριθούν από την εφαρμογή του προγράμματος τονίζει και ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, μιλώντας στο CNBC. "Εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αλλά δώσαμε στην Ελλάδα πολύ χώρο να ανασάνει και σηκώσαμε ένα βάρος από την πλάτη της, δίνοντάς της την ευκαιρία να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις", επισήμανε ο κ. Νταλάρα.