Σε όλους τους τόνους το ΔΝΤ διαμηνύει προς την ελληνική πλευρά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αποκλίσεις ή καθυστερήσεις καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε βαθύτερη ύφεση και ακόμη υψηλότερο χρέος.
Σε όλους τους τόνους το ΔΝΤ διαμηνύει προς την ελληνική πλευρά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αποκλίσεις ή καθυστερήσεις καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε βαθύτερη ύφεση και ακόμη υψηλότερο χρέος.
Ένας ακόμη παράγοντας αβεβαιότητας είναι το χρονοδιάγραμμα των εκλογών, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή, για το λόγο αυτό ζητήθηκε η δέσμευση των δύο μεγάλων κομμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτείτο πρόσθετη βοήθεια από την ΕΕ προκειμένου να αποφευχθεί χρεοκοπία ή ακόμη και έξοδος από το ευρώ.
H ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε συνέδριο στην Κίνα, στέλνει το μήνυμα ότι η κατάσταση για την Ελλάδα έχει βελτιωθεί, όμως όλα θα κριθούν στην εφαρμογή και πρόσθεσε: "Έχω πει επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τα χειρότερα αν όλοι αναλάμβαναν το ρόλο τους. Το να προχωρήσουμε μπροστά με ανανεωμένη τη στήριξη για την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα τόσο από το ΔΝΤ όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι ένα σημαντικό ορόσημο αν και πρόκειται για μικρή χώρα. Τα μέτρα που προτείναμε και η στρατηγική που υιοθετήθηκε είναι φιλόδοξα και έχουν σημασία σε εκείνο το μέρος του κόσμου, η επικέντρωση σε σταθερή αυστηρή εφαρμογή και ο σωστός έλεγχος της κατάστασης. Έχουμε κάνει όμως σημαντικά βήματα προόδου συλλογικά, σε αυτό το μέρος του κόσμου".
Στο θέμα του νέου προγράμματος για την Ελλάδα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε: "Όσον αφορά στην Ελλάδα η τελική έγκριση του δευτέρου προγράμματος έχει έρθει τη σωστή στιγμή για να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπλοκές. Αυτό το πρόγραμμα είναι σημαντικό για την Ελλάδα για να κλείσει την πόρτα στη χρόνια μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και να επικεντρώσει όλες τις δυνάμεις της για να οικοδομήσει ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης".
Στην έκθεση του ταμείου εκτιμάται ότι η χώρα θα χρειαστεί στήριξη για πολλά χρόνια, πιθανώς για μια δεκαετία, κάτι όμως για το οποίο έχουν ήδη δεσμευθεί οι ηγέτες της Ευρωζώνης. Παρά το γεγονός ότι -όπως αναφέρεται- έχει μειωθεί το κόστος εργασίας εντοπίζεται ακόμη κενό ανταγωνιστικότητας 15% – 20% του ΑΕΠ.
Σε περίπτωση που δεν αποδώσουν οι πρόσφατες μειώσεις μισθών και δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα έως το τέλος του χρόνου, τότε προτείνεται η αναστολή του 13ου και 14ου μισθού, με τον επικεφαλής του κλιμακίου, Πολ Τόμσεν, να δηλώνει στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής":"Αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές πετύχουν, δεν θα υπάρξει στο μέλλον ανάγκη παρέμβασης στους μισθούς όπως η αναστολή του 13ου και 14ου μισθού η οποία ήταν υπό συζήτηση".
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, δήλωσε: "Είναι γεγονός ότι η αρχική πρόταση της τρόικας στις συναντήσεις που είχαμε την τελευταία περίοδο περιελάμβανε και τον 13ο και 14ο μισθό και βέβαια τη μετενέργεια να καταργείται ουσιαστικά. Καταφέραμε με τις διαπραγματεύσεις να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο, όσο γίνεται, πεδίο σε σχέση με τις συμβάσεις. Από εκεί και πέρα έχουμε ένα μήνα τώρα την εφαρμογή του νέου νόμου, δεν έχει εφαρμοστεί σε πολύ μεγάλη έκταση, έχουμε εκδόσει τις εγκυκλίους και απαντούμε σε ερωτήματα των επιχειρηματιών αλλά και των φορέων των εργαζομένων. Νομίζω αυτό είναι το ζητούμενο, να εφαρμοστεί ο νόμος και κυρίος να πειστούν και οι δυο πλευρές να προχωρήσουν σε συμβάσεις ώστε να υπάρξει ένα κανονιστικό πλαίσιο και να μην πάμε σε ακραίες καταστάσεις".
Το ταμείο ζητά πρόσθετα μέτρα 14 δισ. ευρώ στη διετία 2013- 2014, που θα προέλθουν κυρίως από περικοπές δαπανών, όπως η αποχώρηση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων από φέτος έως το 2015, ακόμη και μέσω απολύσεων, αλλά και από λουκέτα σε δημοσίους οργανισμούς.
Ζητείται ακόμη η κατάργηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων, τα οποία προτείνεται να συγχωνευθούν σε ένα, που θα απευθύνεται στο 20% του πιο φτωχού πληθυσμού, ενώ στο κείμενο της έκθεσης, δεν αποκλείονται ακόμη και νέες περικοπές στις υψηλές συντάξεις.
Παράλληλα, στο μέτωπο της φοροδιαφυγής αναζητούνται έσοδα 1,5% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να προέλθουν από τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, την κατάργηση φοροαπαλλαγών-ειδικών φορολογικών καθεστώτων, τον περιορισμό των ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ (πχ σε εστιατόρια) και την εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης.