Οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία που προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία διχάζουν τους βουλευτές των κομμάτων που έφθασαν στο σημείο να "πιαστούν στα χέρια" στο κοινοβούλιο, καθώς η αντιπολίτευση κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση για κρυφή ισλαμική ατζέντα.
Στα χέρια πιάστηκαν τη Δευτέρα στην Τουρκία βουλευτές που μετέχουν σε Επιτροπή για τις Μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, καθώς η αντιπολίτευση κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση για κρυφή ισλαμική ατζέντα.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που πέρασε τελικά η κυβέρνηση από την επιτροπή, μεταξύ άλλων αναβαθμίζoνται τα λύκεια Ιmam Hatip που προωθούν την ενότητα θρησκείας-κράτους, ιεροδιδασκαλεία δηλαδή.
Η μεταρρύθμιση επαναφέρει στην παιδεία το σύστημα τριών σταδίων -δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου- αλλά με τη μορφή τριών ανεξάρτητων τετραετιών, ενώ αυτό που εξοργίζει την αντιπολίτευση είναι ότι μετά την 4η δημοτικού, σε ηλικία μόλις 10 ετών, θα μπορούν να φοιτούν σε ισλαμικές σχολές, ενώ με το σύστημα αυτό είναι εφικτό μόνο μετά τα 14.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, εξοργισμένοι από τις ρυθμίσεις αυτές, αλλά και από το γεγονός ότι -όπως γράφει η "Χουριέτ"- όταν έφτασαν στην αίθουσα της Επιτροπής είδαν τους συναδέλφους τους της συμπολίτευσης να έχουν πάει 1 ώρα πριν, να έχουν πιάσει όλες τις θέσεις κι εκείνοι να στέκονται στη πόρτα, εξετράπησαν και ακολούθησε πανδαιμόνιο, με τα μέλη του Κοινοβουλίου να εκσφενδονίζουν αντικείμενα και να πιάνονται στα χέρια.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για μυστική ισλαμική ατζέντα, με τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου να δηλώνει: "Ας έρθουν με κανόνια και με τανκς, εμείς θα επιμείνουμε. Αυτές οι συνεδριάσεις αποτελούν ντροπή στην ιστορία της Δημοκρατίας μας. Μάς υπενθύμισαν ότι οι άγριοι βρίσκονται μέσα στη Βουλή".
Από την πλευρά της, η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Εμινε Ουλκερ Ταρχαν, τόνισε: "Mε κλωτσιές και ξυλοδαρμό βουλευτών, που τους έριξαν στο πάτωμα, αλλά και δημοσιογράφων, αντιμετωπίσαμε ενα συνονθύλευμα δικτατορικής συμπεριφοράς, με στόχο την υποθήκευση του μέλλοντος των παιδιών μας".
Πάντως, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο έχει στόχο την καθιέρωση υποχρεωτικής παιδείας από 8 σε 12 χρόνια και κατηγορεί για τη συμπλοκή την αντιπολίτευση.
Το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την Παιδεία Ναμπι Αβτζί κατήγγειλε: "Aυτό που αποκάλεσαν γραφική ύλη και είναι η βάση του σελοτέιπ που ζυγίζει 400 γραμμάρια, πέρασε για λίγα εκατοστά, ξυστά από το κεφάλι μου".
Το νομοσχέδιο αναμένεται εντός της εβδομάδας να ψηφιστεί στην Ολομέλεια, κάτι που η αντιπολίτευση εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να το αποτρέψει.