Η Ιαπωνία απέτισε φόρο τιμής στους περίπου 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους της τραγωδίας, ένα χρόνο από τη βιβλική καταστροφή που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 9 Ρίχτερ, στις 11 Μαρτίου του 2011.
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε σήμερα από τη βιβλική καταστροφή στην Ιαπωνία, που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 9 Ρίχτερ, στις 11 Μαρτίου του 2011. Λίγο μετά ένα τεράστιο τσουνάμι σάρωσε πόλεις και χωριά, ενώ η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, είχε σαν αποτέλεσμα να ακολουθήσει η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή των τελευταίων 25 χρόνων στον πλανήτη.
Ένα χρόνο μετά η Ιαπωνία απέτισε φόρο τιμής στους περίπου 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους της τραγωδίας. Η ζωή στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας των Χρυσανθέμων σταμάτησε ακριβώς την ώρα που χτύπησε ο σεισμός πριν από ένα χρόνο, και τα δημόσια μέσα μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν. Ένα λεπτό σιγής τηρήθηκε στις πόλεις – φαντάσματα στις πληγείσες περιοχές, στα εμπορικά σημεία των μεγαλουπόλεων, αλλά και στη σεμνή τελετή στο Εθνικό Θέατρο του Τόκιο, παρουσία του αυτοκρατορικού ζεύγους και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.
"Εκτιμάμε βαθύτατα τους επιζώντες για το ψυχικό τους σθένος τους ανθρώπους που ήρθαν να βοηθήσουν στην περιοχή που επλήγη και όσους εργάζονται για να περιορίσουν το πυρηνικό ατύχημα" δήλωσε ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Ακιχίτο.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχικο Νοντα σημείωσε ότι "νιώθουμε μεγάλη θλίψη για όσους πέθαναν και κατανοούμε τον πόνο των οικογενειών που συνεχίζουν να νιώθουν για το χαμό των δικών τους. Θα τους θυμόμαστε για πάντα". Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Νόντα δεσμεύτηκε να επισπευσθεί η ανοικοδόμηση στις πληγείσες περιοχές, να αποσυναρμολογηθεί το πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, να καθαριστούν στο μέτρο του δυνατού τα μολυσμένα απ' τη ραδιενέργεια εδάφη, να ανακάμψει η οικονομία.
Οι συγγενείς των περίπου 3.200 αγνοουμένων, παραμένει επιτακτική προτεραιότητα αυτή τη στιγμή να βρεθούν οι σοροί των δικών τους για να μπορέσουν να αναπαυθούν εν ειρήνη.
Αντιπυρηνικοί ακτιβιστές οργάνωσαν διαδηλώσεις στο Τόκιο και στην πόλη της Φουκουσίμα. Να σημειωθεί ότι 160.000 άνθρωποι που απομακρύνθηκαν απ' τη ζώνη καταστροφής, αδυνατούν λόγω της μόλυνσης να επιστρέψουν στα σπίτια τους, μολονότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε στα τέλη του χρόνου ότι η πυρηνική κρίση τέθηκε υπό έλεγχο.
Αντιπυρηνικές διαδηλώσεις οργανώθηκαν και στο εξωτερικό, από την Ταϊβάν μέχρι τη Γαλλία. Η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σταδιακή κατάργηση της ατομικής ενέργειας στη χώρα της, παραμονή της μαύρης επετείου της καταστροφής στη Φουκουσίμα.