Στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε στην έναρξη της ομιλίας του στην εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας πως "είναι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στην παγκόσμια οικονομική και δημοσιονομική ιστορία".
Με ένα "ευχαριστώ" προς τον λαό για τις θυσίες και ένα "συγγνώμη" για τα λάθη του κόμματος συνόδευσε την ομιλία του στην εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Δήλωσε ότι στόχος του είναι η νίκη στις εκλογές, είπε ότι η μάχη τώρα αρχίζει, απευθύνοντας πρόσκληση για συστράτευση και νέο εθνικό συμβόλαιο, και άσκησε σκληρή κριτική στην αντιπολίτευση.
Στην έναρξη της ομιλίας του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην επιτυχή έκβαση του PSΙ. Χαρακτήρισε ιστορική τη χθεσινή ημέρα, σημειώνοντας ότι "συνετελέστηκε η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση και μείωση χρέους στην παγκόσμια οικονομική και δημοσιονομική ιστορία".
"Ελαφρύναμε τις επόμενες γενιές αφαιρώντας 50 δισ. χρέους" είπε τονίζοντας ότι έτσι "η Ελλάδα απέφυγε πια οριστικά τη χρεοκοπία". Πρόσθεσε, όμως, πως στην πραγματικότητα αυτό που έγινε χθες "είναι η αλλαγή της εικόνας της χώρας".
Στο σημείο αυτό, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: "Το μεγάλο επίτευγμα ανήκει στον ελληνικό λαό. Απευθυνομαι εξ όνόματος όλων μας στον ελληνικό λαό για να του πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις θυσίες, τη μεγάλη προσπάθεια, την αντοχή, έστω και την ανοχή".
Υιοθετώντας στη συνέχεια τόνους αυτοκριτικής, ο υπουργός Οικονομικών είπε: "Τώρα μπορούμε να κοιτάξουμε τον κάθε πολίτη στα μάτια και να του πούμε ένα μεγάλο συγγνώμη για διαχρονικά, πολιτικά και ιστορικά λάθη και παραλείψεις που βεβαίως βαραίνουν και την παράταξή μας και εμάς προσωπικά όσους ασκήσαμε και ασκούμε εξουσία". "Τώρα η ελπίδα αρχίζει να φαίνεται πιο καθαρά", είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Μπορούμε να πουμε στον Έλληνα πολίτη ότι δεν υπάρχει μόνο το θλιβερό φαινόμενο για περικοπή συντάξεων, υπάρχει και η προσδοκία ότι θα γυρίσει ο τροχός της ανάπτυξης".
Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για δύο ασύμμετρους πολέμους που πρέπει να κερδηθούν, με υπομονή, επιμονή, συστηματικότητα και στρατηγική σκέψη. Δίνουμε έναν ασύμμετρο διπλό πόλεμο. Στο εσωτερικό, παλεύουμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια όταν οι άλλοι δημαγωγούν και μετέχουμε σε έναν πόλεμο ανάμεσα στα κράτη, τους διεθνείς οργανισμούς και τις κερδοσκοπικές αρρύθμιστες οντότητες της αγοράς από την άλλη, είπε.
Αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου
"Το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να σηκώσει το βάρος της δικής του ευθύνης, γιατί εξέφρασε και εκφράζει το πνεύμα της Μεταπολίτευσης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε το στίγμα, μιλώντας για αλλαγή και για μη προνομιούχους. Αλλά από ένα σημείο και μετά, το κίνημα της αλλαγής μετατράπηκε σε έναν φοβικό συντηρητισμό. Οι δε μη προνομιούχοι του '80 δεν υπάρχουν πια. Άλλοι είναι οι μη προνομιούχοι, οι νέοι άνεργοι, οι μεσήλικες, οι συνταξιούχοι" είπε ο κ. Βενιζέλος κάνοντας αναφορά στον ιδρυτή της παράταξης.
Αυτοκριτική και πυρά
Κάνοντας αναφορές στον κοινό αγώνα που έδωσε με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιτέθηκε εμμέσως στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας: "Αγωνιστήκαμε με τον Γ. Παπανδρέου δίπλα – δίπλα, ζήσαμε στιγμές μεγάλης απογοήτευσης και συνεχίσαμε μετά με τον Λ. Παπαδήμο και συνεχίζουμε παρά το γεγόνος ότι υπάρχουν πάντα κάποιοι που θέλουν να είναι συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση χωρίς να γνωρίζουν ποια είναι η ιστορική συγκυρία που απεμπολούν".
"Αναγκαστήκαμε να σηκώσουμε το σύνολο της ευθύνης του πολιτικού κόστους και από δικές μας εσφαλμένες εκτιμήσεις και γιατίο όλες οι άλλες δυνάμεις βιάστηκαν να κρυφτούν με δημαγωγικό τρόπο" πρόσθεσε και συνέχισε: "Φταίμε γιατί καλλιεργήσαμε προσδοκίες, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι που καλλιεργησαν πολύ περισσότερες χωρίς να υπάρχουν περιθώρια… Φταίμε γιατί αργήσαμε να λάβουμε κρίσιμες αποφάσεις αλλά κάποιοι άλλοι δεν είναι ούτε σήμερα ούτε θα είναι ποτέ έτοιμοι να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις".
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε ότι το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι δικαίωμα κάθε πολίτη όχι μόνο των συντηρητικών δυνάμεων, ενώ είπε ακόμη ότι εκείνοι που δημαγωγούν και εμφανίζονται ως οι εκπρόσωποι της ανάπτυξης, μετατρέπουν το αυτονόητο και προφανές σε ανακάλυψη της Αμερικής. "Λες και εμείς είμαστε οι εκπρόσωποι της ύφεσης" είπε και τόνισε ότι προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η ρευστότητα και τώρα, μετά το PSI, είναι που διαμορφώνονται πλέον οι πραγματικές προϋποθέσεις επανόδου σε τροχιά ανάπτυξης.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "η βιωσιμότητα της χώρας είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους" και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να γίνει μια πραγματικά φιλοεπενδυτική χώρα. "Πρέπει να μετατρέψουμε το νέο πρόγραμμα στήριξης σε ένα ολοκληρωμένο και ενδογενές εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης" είπε και πρόσθεσε με αιχμές για τη ΝΔ: "Όσοι ζουν στην πλάνη της εοπαναδιαπραγμάτευσης είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα και είδα με χαρά να εγκαταλείπεται η θεωρία αυτή". "Το ζήτημα δεν είναι η επαναδιαπραγμάτευση, αλλά η διαρκής διαπραγμάτευση και επεξεργασία αυτού του ενδογενούς σχεδίου ανασυγκρότησης. Δημοσιονομική προσαρμογή χρειαζόμασταν επειγόντως" δήλωσε.
Νέο θεσμικό πλαίσιο, νέο εθνικό συμβόλαιο
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι η χώρα χρειάζεται ένα θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο που δεν θα επιτρέψει να ξαναζήσει η χώρα την περιπέτεια που ζει, επαναλαμβάνοντας ότι ο χαρακτήρας του οικονομικού προβλήματος είναι πρωτίστως πολιτικός.
Τόνισε ότι χρειάζονται συντακτικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες και ένα νέο εθνικό συμβόλαιο, κάτι που -όπως είπε- προϋποθέτει μια διαφορετική αντίληψη για τη δημοκρατία και την πολιτική. Ο κ. Βενιζέλος εξήγησε ότι αναφέρεται σε νέες μορφές πολιτικής, σε νέο ρόλο για τα κόμματα, τη Βουλή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για "μηχανισμούς διαρκούς ελέγχου και αυτοκάθαρσης, για κάθε χώρο και μορφή εξουσίας", χρησιμοποιώντας το σύνθημα: "Όχι στο λαθρεμπόριο επιρροής, ναι στη δημοκρατία της ευθύνης".
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια μια διοίκηση "έξυπνη, φιλική, αναπτυξιακή" και μια τοπική αυτοδιοίκηση "που δεν θα ενεργεί ως βραχίονας του κράτους".
Για το ΠΑΣΟΚ
Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως πρέπει να επαναπροσδιοριστεί αξιακά, ιδεολογικά και πολιτικά το γεννετικό υλικό του κόμματος και πρόσθεσε πως αυτό το υλικό συγκεφαλαιώνεται στις λέξεις αλλαγή και μη προνομιούχοι, εν έτει 2012 και με το βλέμμα στραμμένο στο 2020.
Μίλησε για την ανάγκη να μετατραπεί το ΠΑΣΟΚ "από ένα κόμμα του δημόσιου τομέα σε ένα κίνημα της κοινωνίας των πολιτών, ένα γνήσια λαϊκό και πατριωτικό κίνημα". Mίλησε επίσης για ένα "ανοικτό, συλλογικό, αποκεντρωμένο, ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ", που σέβεται όπως είπε τη Δημοκρατία, τη διαφάνεια, το κράτος δικαίου στο εσωτερικό του, τονίζοντας ότι αυτό είναι προϋπόθεση για να τα σέβεται όλα αυτά και σε επίπεδο κράτους και κοινωνίας.
Απευθύνοντας έκκληση για συσπείρωση, σημείωσε: "Χρειαζόμαστε ενότητα, συσπείρωση, συστράτευση, κυρίως όμως μια νέα κοινωνική συμμαχία … με αυτούς που κουβαλούν στην πλάτη τους όλη αυτή την κρίση, με αυτούς που πικράναμε, αλλά αυτή η προσπάθεια υπερβαίνει τη συγκυρία και τελικά διαφυλάσσει εισοδήματα, περιουσίες, προοπτικές".
"Πήραμε δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις, πικράναμε τον λαό για να σώσουμε… αλλά δεν χάσαμε την ψυχή μας" σημείωσε και τόνισε πως "το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα είναι ο εκφραστής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, της κεντροαριστεράς".
Για τις εκλογές
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι ο τόπος θα κυβερνηθεί όπως θα ορίσει ο λαός και χαρακτήρισε τις εκλογές "στρατηγικού χαρακτήρα", καθώς όπως είπε κρίνουν το μέλλον της δεκαετίας και την ταυτότητα του έθνους.
Σε ό,τι αφορά στα σενάρια της επόμενης μέρας, σημείωσε πως οι συναινέσεις δεν είναι λευκές επιταγές και πρόσθεσε: "Να διαχωρίσουμε τη θέση μας από τον καταστροφικό και επικίνδυνο δεξιο λαϊκισμό, τον αριστερόστροφο τυχοδιωκτισμό και τους εκφραστές της συμπαθητικής υπεκφυγής που θέλουν να τα έχουν καλά με όλους, 'ναι στο ευρώ όχι στο πρόγραμμα' ".
"Στόχος μας είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, ανατροπή των δημοσκοπήσεων, τώρα αρχίζει η μάχη" ανέφερε και έκλεισε με την ευχή "με τη νίκη".