Στις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας κάθε υπερβολή, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε, μιλώντας στον ανταποκριτή του Mega στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε μιλώντας στον ανταποκριτή του Mega στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλο, αναφέρθηκε στις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας κάθε υπερβολή.
"Οι Γερμανοί εκτιμούν την Ελλάδα, γνωρίζουμε στη Γερμανία τι περνάει η Ελλάδα και τι προσπάθειες καταβάλλει ο ελληνικός λαός. Πιστεύουμε, όμως, ότι για ένα επιτυχημένο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά είναι απαραίτητο να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας απ' την οικονομική κρίση. Πρέπει να επαναλάβω πόσο σεβόμαστε κι αναγνωρίζουμε το έργο που επιτελεί τώρα η Ελλάδα και παρακαλώ όλους τους Έλληνες πολίτες να μην παίρνουν στα σοβαρά κάθε λέξη που ακούγεται", είπε ο Γερμανός υπουργός.
Ο Γ. Βεστερβέλε στάθηκε στο ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με στερεότυπα και κλισέ απ' το "μπαούλο" της Ιστορίας, ενώ επεσήμανε ότι, αντιθέτως, πρέπει να ξέρουμε τι έχουμε να κερδίσουμε ο ένας απ' τον άλλον.
Ερωτηθείς σχετικά με τις απόψεις που έχουν ακουστεί σε Ευρώπη κι Ελλάδα ότι η Γερμανία επιθυμεί ένα είδος κυριαρχίας στην ΕΕ, είπε:
"Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εμείς οι Γερμανοί δεν θέλουμε να κυριαρχήσουμε στην Ευρώπη. Θέλουμε, απλώς, να εφαρμοστεί η πολιτική σταθερότητα που αποφασίσαμε. Διότι αυτή είναι η προϋπόθεση για την επίλυση της κρίσης. Ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην Ευρώπη κι επειδή η Ελλάδα είναι σημαντικό κομμάτι της. Θέλουμε να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα απ' την κρίση", τόνισε, ενώ συνέχισε:
"Υπάρχουν δυο πυλώνες σταθερότητας: Πειθαρχία στα δημοσιονομικά και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Διότι η ανάπτυξη δεν έρχεται μέσα απ' τα χρέη. Η ανάπτυξη έρχεται απ' την ανταγωνιστικότητα".
"Ξέρω πολλούς Γερμανούς επιχειρηματίες που επεξεργάζονται συγκεκριμένα σχέδια σχετικά με τη συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας για το κοινό οικονομικό μας συμφέρον. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ανάπτυξη χωρίς χρήματα δεν υπάρχει. Η ανάπτυξη σίγουρα δεν αγοράζεται με δημοσιονομικά χρέη. Η ανάπτυξη έρχεται με την ανταγωνιστικότητα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παράγουμε προϊόντα που έχουν ζήτηση στις διεθνείς αγορές", είπε με νόημα.
Ο κ. Βεστερβέλε στάθηκε σε ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση των νέων γενεών, την έρευνα και τις επιστήμες.
"Για όλα αυτά τα θέματα χρειάζονται αλλαγές στις ευρωπαϊκές μας πολιτικές αλλαγές στις δημοσιονομικές μας πολιτικές να δώσουμε προτεραιότητα σε εκπαίδευση και έρευνα επενδύοντας στο μέλλον. Δείτε τις ευκαιρίες στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου υπάρχουν πολλές δυνατότητες για την Ελλάδα", συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και στην αναφορά του Έλληνα ομολόγου του Σταύρου Δήμα, ότι δεν έχει κλείσει οριστικά για τη χώρα, είπε:
"Είχαμε πρόσφατα απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε επίγνωση των ευθυνών και της Ιστορίας μας. Νομίζω, όμως, ότι θα ήταν σωστό τα θέματα της τρέχουσας οικονομικής κρίσης να διαχωρίζονται από ζήτημα τα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν είναι θέματα που πηγαίνουν μαζί".
Ο κ. Βεστερβέλε κατέληξε λέγοντας: "Αντιθέτως, πρέπει μαζί να κοιτάξουμε πώς θα ξεπεράσουμε αυτήν την οικονομική κρίση προς το κοινό συμφέρον. Και για μένα η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό κι αξιοσέβαστο μέρος της Ευρώπης".