Προβάδισμα, με ανοιχτούς όμως λογαριασμούς, πήρε ο Μιτ Ρόμνεϊ για την ανάληψη του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2012 μετά την οριακή επικράτησή του στις προκριματικές της κρίσιμης πολιτείας του Οχάιο.
Προβάδισμα, με ανοιχτούς όμως λογαριασμούς, πήρε ο Μιτ Ρόμνεϊ για την ανάληψη του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2012 μετά την οριακή επικράτησή του στις προκριματικές της κρίσιμης πολιτείας του Οχάιο, στο πλαίσιο της "Σούπερ Τρίτης" στη διάρκεια της οποίας κρίθηκε η προτίμηση των ψηφοφόρων σε δέκα πολιτείες.
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Μιτ Ρόμνεϊ λαμβάνει το 38% και ο Σαντόρουμ το 37%. Ο πρώην κυβερνήτης κέρδισε επίσης στη Μασαχουσέτη, στο Βερμόντ, στο Αϊντάχο, στην Αλάσκα και στη Βιρτζίνια ενώ ο Σαντόρουμ αναδείχθηκε νικητής στο Τενεσί, την Οκλαχόμα και τη βόρεια Ντακότα.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νιούτ Γκίνγκριτς κέρδισε την πολιτεία της Τζόρτζια στην οποία εκλέγεται γερουσιαστής. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ήθελε πάση θυσία τη νίκη για να κρατήσει "ζωντανή" την εκστρατεία του.
Επί συνόλου 1.144 εκλεκτόρων που είναι απαραίτητοι για το χρίσμα και που τον Αύγουστο θα ψηφίσουν στο συνέδριο του κόμματος τον αντίπαλο του Μπαράκ Ομπάμα, χθες κρίθηκαν περισσότεροι από 400.
Αναλυτές, πάντως, επισημαίνουν ότι όσο παρατείνεται το θρίλερ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών ουσιαστικός νικητής αναδεικνύεται ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ρεπουμπλικανικό μέτωπο κατά Τεχεράνης
Πάντως, οι διεκδικητές του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών στήριξαν αναφανδόν την πολεμική ρητορική του Τελ Αβίβ κατά της Τεχεράνης κατηγορώντας τον Μπαράκ Ομπάμα για αδυναμία. Δήλωσαν επίσης έτοιμοι, εφόσον εκλεγούν στο ύπατο αξίωμα, να βομβαρδίσουν τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Από τη μεριά του, όμως, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε χθες ότι οι πρόεδροι δεν κηρύσσουν πολέμους ελαφρά τη καρδία και υπενθύμισε ότι μια τέτοια απόφαση αφενός μεν θα είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες και αφετέρου θα οδηγούσε στο να χυθεί και άλλο αμερικανικό αίμα σε ένα νέο μέτωπο στη Μέση Ανατολή.
Διατηρώντας στο τραπέζει ως ύστατο μέσο την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στη διπλωματική διευθέτηση της κρίσης.
"Αυτοί που προτείνουν ή χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου πρέπει να εξηγήσουν καθαρά στον αμερικανικό λαό τι πιστεύει για το κόστος και τα οφέλη. Δεν είμαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους γιατί αυτό που είπα είναι ότι έχουμε ένα παράθυρο μέσα από το οποίο μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα ειρηνικά", τόνισε.
Ήδη, Ιράν και Δύση αρχίζουν νέο γύρο διαλόγου με την Τεχεράνη να δίνει το πράσινο φως για την επιστροφή των διεθνών επιθεωρητών.
Την κατάσταση βέβαια στην περιοχή περιπλέκουν οι εξελίξεις στη Συρία. Η βία κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα ενώ αποδείξεις για βασανιστήρια έχει στα χέρια ο ΟΗΕ σύμφωνα με το βρετανικό Channel 4 την ώρα που ο Άσαντ εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της ξενοκίνητης – όπως είπε – τρομοκρατίας.
Η κατάσταση στη Συρία είναι πιο περίπλοκη από ότι στη Λιβύη, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα απορρίπτοντας το ενδεχόμενο μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι οι μέρες του καθεστώτος είναι μετρημένες.
"Δεν είναι μια ερώτηση για το εάν θα φύγει ο Άσαντ, αλλά για το πότε. Από την άλλη, το να αναλάβουμε μονομερώς στρατιωτική δράση όπως είπε κάποιος ή το να νομίζουμε ότι με κάποιο τρόπο υπάρχει κάπου μια απλή λύση, νομίζω ότι πρόκειται για λάθος", επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.