Σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς της οικοδομής φέρνει ο νέος Κανονισμός, που συζητήθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Προβλέπει διαδικασίες-εξπρές στη δόμηση, με στοχο να καταπολεμηθεί η απίστευτη γραφειοκρατία και να δοθεί ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα που έχει βαλτώσει.
Σαρωτικές αλλαγές στο καθεστώς της οικοδομής φέρνει ο νέος Κανονισμός, που συζητήθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.
Με την εφαρμογή του νέου Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), θα καθιερωθούν διαδικασίες-εξπρές στη δόμηση -με στοχο να καταπολεμηθεί η απίστευτη γραφειοκρατία και να δοθεί ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα που έχει βαλτώσει- θα μπορούν να χτίζονται ψηλότερα κτίρια, με αυξημένο συντελεστή δόμησης και συνενώσεις οικοπέδων, με περισσότερο πράσινο και κοινόχρηστους χώρους.
Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, ο νέος ΓΟΚ στοχεύει στην αναβάθμιση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωης. "Ενοποιεί σε ένα ενιαίο κείμενο την οικοδομική νομοθεσία, διευρύνει τα πεδία της αρχιτεκτονικής σχεδίασης και δημιουργεί κίνητρα προκειμένου να υπάρξουν ελεύθεροι και πράσινοι χώροι, κυρίως στα μεγάλα αστικά πολεοδομικά συγκροτήματα" σημειώνει ο κ. Σηφουνάκης.
Με τον νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό προβλέπεται:
Κατάργηση της έννοιας των ημιυπαίθριων χώρων και αντικαθίστανται με την έννοια των "ανοιχτών στεγασμένων χώρων", που αυξάνονται
Κίνητρα για απόσυρση-κατεδάφιση παλιών κτιρίων άνω των 100 τ.μ., με αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 20% για το νέο κτίριο
Αύξηση του ύψους των νέων οικοδομών
Κίνητρα για να φυτευθούν οι ταράτσες
Αύξηση κατά 5% του συντελεστή δόμησης για κατασκευή με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά
Αύξηση ότι 40% επιπλέον της δόμησης μπορούν να είναι εξώστες και 10% πατάρια
Δυνατότητα συνένωσης μη άρτιων οικοπέδων σε εντός σχεδίου περιοχές, με αυξημένο συντελεστή δόμησης.
Σημαντικό ρόλο στη δόμηση, σε συνδυασμό με τον νέο ΓΟΚ, θα παίξει και ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, καθώς έτσι θα καταπολεμηθούν γραφειοκρατία και διαφθορά.
Έτσι, οι πολεοδομίες με τη μορφή που ξέρουμε σήμερα καταργούνται και μετονομάζονται σε γραφεία δόμησης.
Ο έλεγχος των οικοδομών θα γίνεται από ιδιώτες μηχανικούς, οι περισσότερες μελέτες θα υποβάλλονται με ευθύνη του μελετητή και έτσι θα απλοποιηθεί η διαδικασία αδειοδότησης.