Παγκόσμιο ήταν το ενδιαφέρον για το χθεσινό Eurogroup καθώς η απόφαση θα έκρινε εκτός από το μέλλον της Ελλάδας και την οικονομία στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα διέκοπταν το πρόγραμμά τους και με συνεχή έκτακτα δελτία μετέδιδαν κάθε πληροφορία από τις Βρυξέλλες, όπου διεξαγόταν η κρίσιμη και δραματική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Παγκόσμιο ήταν το ενδιαφέρον για το χθεσινό Eurogroup καθώς η απόφαση θα έκρινε εκτός από το μέλλον της Ελλάδας και την οικονομία στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως.
Τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα διέκοπταν το πρόγραμμά τους και με συνεχή έκτακτα δελτία μετέδιδαν κάθε πληροφορία από τις Βρυξέλλες, όπου διεξαγόταν η κρίσιμη και δραματική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
"Έπειτα από μία ολονύκτια συνεδρίαση, η Ευρωζώνη σπεύδει για τη διάσωση. Η Ελλάδα αποφεύγει μία καταστροφική χρεοκοπία. Επί του παρόντος!", ανέφερε το CNN αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης.
"Η Ευρώπη επιλέγει την βοήθεια, αντί της χρεοκοπίας για την Ελλάδα", είναι ο τίτλος του πρακτορείου Bloomberg, ενώ η ιταλική "Corriere della Sera", έγραφε: "Συμφωνία μέσα στη νύχτα για την Ελλάδα. "Πράσινο φως" για την βοήθεια"
Οι "Financial Times" περιγράφουν σε άρθρο τους το κλίμα της βραδιάς – θρίλερ και γράφουν: "Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Ολλανδίας πίεζαν για περαιτέρω "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων… στέλνοντας τουλάχιστον τέσσερις φορές, στη διάρκεια της 14ωρης συνόδου, τους Έλληνες ηγέτες πίσω στους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών -οι οποίοι βρίσκονταν στις Βρυξέλλες για την ολονύκτια συνεδρίαση- προκειμένου να συμφωνήσουν επιπλέον περικοπές".
Η γαλλική "Le Figaro" αναφέρεται στο ποσό που χρειάστηκε για τη διάσωση της χώρας μας και τονίζει: "Ελλάδα: η Ευρώπη ολοκληρώνει ένα σχέδιο άνω των 350 δις Ευρώ".
"Πρόκειται για ένα χωρίς προηγούμενο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν στη νέα βοήθεια και για πρώτη φορά τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και επενδυτικά κεφάλαια μπαίνουν στη μάχη κατά της χρεοκοπίας μίας χώρας. Οι πολιτικοί πανηγυρίζουν, αλλά υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις για το ΔΝΤ" γράφει το Der Spiegel.
Το βρετανικό SkyNews δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τις εοισημάνσεις τις Κριστίν Λαγκάρντ για "αυστηρή εποπτεία" και εξηγεί στο ρεπορτάζ του πως κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε μια στρατιά εμπειρογνώμονες και λογιστές που θα συρρεύσουν στην Ελλάδα.
"Το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική μέσω γενικευμένων περικοπών στους μισθούς, επιτρέποντας στη χώρα να επιστρέψει στην οικονομική ευμάρεια. Αλλά αυτή η προσδοκία μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να εκπληρωθεί. Εν τω μεταξύ, η σταδιακή μείωση των μισθών θα βαθύνει την ύφεση στην Ελλάδα, καθιστώντας δυσβάσταχτο το κρατικό χρέος, που θα παραμείνει μεγάλο, ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση", αναφέρει η Wall Street Journal.
Την ίδια στιγμή η Washington Post τονίζει πως η χώρα μας έχει πλέον το χρόνο για να ελέγξει τα προβλήματά της, ενώ οι New York Times, εκτιμούν πως η απόφαση μπορεί να αναδειχθεί σε σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.