Για απόφαση που δίνει μια νέα ευκαιρία για την Ελλάδα, αποκλείοντας το εφιαλτικό σενάριο της χρεοκοπίας, έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Απηύθυνε εθνικό προσκλητήριο για την επιστροφή των χρημάτων στις τράπεζες.
Την ανάγκη ψύχραιμης και αντικειμενικής αποτίμησης της κατάστασης που διαμορφώνει η συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα αλλά και συνειδητοποίησης αποφυγής ενός εφιαλτικού σεναρίου για τη χώρα επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς, αλλά υπογράμμισε ότι οι χθεσινές αποφάσεις αποτελούν ευκαιρία για την Ελλάδα την οποία πρέπει "να αξιοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι".
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι συμφωνίες της 21ης Φεβρουαρίου είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης, επίπονης και πολύπλοκης διαπραγμάτευσης. Όπως είπε, χθες διεξήχθησαν πολλές παράλληλες διαπραγματεύσεις, ανάμεσα στην ελληνική πευρά και τους εταίρους, το IIF, την τρόικα, την ΕΚΤ. Δήλωσε, μάλιστα, ότι από πλευράς οικονομικού όγκου και επιπτώσεεων, η συμφωνία "είναι ίσως η σημαντικότερη της μεταπολεμικής εποχής".
Παραθέτοντας τα σημεία της συμφωνίας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έχουμε:
– Την οριστική έγκριση του νέου προγράμματος των 130 δισ. με τα οποία θα μας στηρίξουν οι εταίροι μέχρι 2014 τη σαφή και ρητή δέσμευση των εταίρων πως θα μας στηρίξουν και μετά το πρόγραμμα έως ότου η Ελλάδα καταστεί εφικτό να επιστρέψει στις αγορές. "Δεν έχουμε έναν ορίζοντα τριετίας, αλλά έναν πολυετή ορίζοντα" είπε και πρόσθεσε: "Έχουμε σαφή και ρητή δέσμευση εταίρων για μακράς πνοής στήριξη, ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης ό,τι και να συμβεί"
– Μηχανισμούς παρακολούθησης και στήριξης του προγράμματος που σέβονται απολύτως τη θεσμική ισοτιμία και αξιοπρέπεια της χώρας. Αναφορικά με τον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι απετράπη το σενάριο που θα στερούσε από την Ελλάδα τη δυνατότητα δημοσιονομικής διαχείρισης.
"Οι ιδέες που είχαν παρουσιαστεί για το σύστημα παρακολούθησης, για τον δεσμευμένο λογαριασμό που επρόκειτο να τηρείται εκτός Ελλάδας και να έχει μεγάλα αποθεματικά τα οποία θα ανέτρεπαν κάθε δημοσιονομική πρόβλεψη και κάθε δυνατότητα δημοσιονομικής διαχείρισης, αυτές οι ιδέες δεν πραγματοποιήθηκαν. Αυτό που αναλαμβάνουμε είναι το αυτονόητο. Πως πρέπει να μην χρεοκοπήσουμε, να μην παραλείψουμε κάποια πληρωμή, σε σχέση με το εξωτερικό χρέος της χώρας, να μην περιέλθουμε σε κατάσταση default, για να χρησιμοποιήσω τον διεθνή όρο. Αυτό πρέπει να το νομοθετήσουμε. Θα ήταν σημαντικό να μπορέσουμε να το προβλέψουμε και στο Σύνταγμά μας όπως έχει κάνει η Ισπανία, αυτό μπορεί να γίνει μετά το 2013 και βεβαίως αυτό θα τηρείται ως σύστημα στην Τράπεζα της Ελλάδας, υπό την ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης πάντα σε συνεργασία με την τρόικα αλλά για όλα συνεργαζόμαστε με την τρόικα καθώς είναι ο βασικός μας χρηματοδότης", είπε χαρακτηριστικά.
– Επιβεβαίωση των βασικών πυλώνων του προγράμματος, που αφορούν σε δημοσιονομική προσαρμογή, ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, ιδιωτικοποιήσεις, αναδιάρθρωση κράτους και δημόσιας διοίκησης, έλεγχο και μείωση τιμών, άνοιγμα επαγγελμάτων και αγοράς.
– Το οριστικό PSI, που είναι, όπως είπε, δραστικότερο και καλύτερο. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για γενναία συμμετοχή εθελοντική του ιδιωτικού τομέα που αποδέχτηκε να περικοπεί το χρέος που κατέχουν οι ιδιώτες σε ποσοστό 53,5%.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης ήταν να πειστούν εταίροι μας ότι η Ελλάδα έχει ένα βιώσιμο χρέος και το κριτήριο -στο οποίο όπως επισήμανε δεν επιδείχθηκε καμία επιείκεια- ήταν να μην υπερβαίνει το 120% του ΑΕΠ το 2020. Για να υπάρξει αυτό έπρεπε να υπάρξει πρόσθετη συμβολή στη μείωση του χρέους και από τον ιδιωτικό και από τον επίσημο τομέα, μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών και θεσμικών εταίρων, ανέφερε.
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για όλα είναι να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας. Ανακοίνωσε ότι θα κατατεθεί σήμερα κατεπείγον ν/σ με το νομικό πλαίσιο του PSI και με τις βασικές προαπαιτούμενες ενέργειες σχετικά με τον προϋπολογισμό, , τη δημοσιονομική πολιτική και άλλα θέματα και είπε ότι όλα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι 29/2, καθώς πρέπει να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στη σύνοδο κορυφής της 2ας Μαρτίου αλλά και στο Eurogroup που θα προηγηθεί.
Ο υπουργός δέχτηκε πολλές ερωτήσεις για τον ειδικό λογαριασμό, και μεταξύ άλλων είπε ότι θα αποτελεί στην ουσία "ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης". Σε αυτόν θα μπαίνουν χρήματα "από τα 130 δισ. και από τα δικά μας έσοδα στο μέτρο που τα διαθέτουμε". "Αυτός ο μηχανισμός λέει πολύ απλά το εξής, ότι ο προϋπολογισμός που ψηφίζουμε στη Βουλή πρέπει να τηρείται" δήλωσε.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ο λογαριασμός θα ελέγχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συμπληρώνοντας πάντως ότι ο συνολικός προγραμματισμός ελέγχεται ούτως ή άλλως από την τρόικα. Επιπλέον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι στην Αθήνα θα έχει μόνιμη παρουσία η task force που μας βοηθά αναπτυξιακά, η τρόικα και ένα μόνιμο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει η τριμηνιαία έκθεση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.
Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι από τη συμφωνία "ωφελημένες είναι οι καταθέσεις των Ελλήνων, οι μικρομέτοχοι και όχι οι μεγαλομέτοχοι", ενώ έκανε έκκληση για επιστροφή στις τράπεζες των καταθέσεων που αναλήφθηκαν, μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει στη χώρα, όπως είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι το κράτος δεν θέλει να κινηθεί τιμωρητικά. "Ξέρουμε ποιοι είχαν τα λεφτά και τα έβγαλαν είτε πήγαν στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, η πληροφορία υπάρχει αλλά δεν θέλουμε να κινούμεθα με λογική τιμωρητική" σημείωσε.
Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στάθηκε και πάλι στην ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς λέγοντας: "Έχουμε δώσει πολλές φορές δείγματα ασυνέπειας, τώρα δεν έχουμε περιθώρια, πρέπει να είμαστε συνεπείς, δεν πρέπει να χάσουμε εμπιστοσύνη που κερδίσαμε με πάρα πολύ κόπο από τους εταίρους μας".