Τοποθετήσεις κομμάτων εν όψει των αποφάσεων του Eurogroup. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν τις αρνητικές προοπτικές, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης έστειλε επιστολή στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας να μην δεσμευτεί για νεα μετρα τον Ιούνιο και για τον ειδικό λογαριασμό.
Τοποθετήσεις έκαναν τη Δευτέρα όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εν όψει των αποφάσεων του Eurogroup.
Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αμφισβήτησε τις ωφέλειες που θα έχει για τους πολίτες το "κούρεμα" του χρέους ενώ προέβλεψε οφέλη για τράπεζες και πιστωτές, λέγοντας: "Αυτό που εμφανίζεται σήμερα σαν δωρεά, αυτά τα 100 δισ. που υποτίθεται θα χάσουν οι πιστωτές, τα έχουν κερδίσει εδώ και χρόνια δεκαπλάσια. Απλώς χάνουν ένα μέρος από τα προβλεπόμενα κέρδη. Όλα πάνε στους πιστωτές και στις τράπεζες".
Σε ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κομμα υποστηρίζει ότι η έξοδος από την κρίση περνά μέσα από την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους, ενώ καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν τις θυσίες που συνεπάγεται η παραμονή στην ΕΕ.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης με επιστολή του στον Ευάγγελο Βενιζέλο ζήτησε να μη δεσμευτεί η Αθήνα για νέα μέτρα τον Ιούνιο, και για τον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους. Στην απάντηση που έλαβε, ο υπουργός Οικονομικών τού ζητά εναλλακτική στρατηγική και όχι απλά αντιρρήσεις.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, πάντως, μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η ελληνική πλευρά θα διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες. "Είναι τόσο φοβισμένοι -είπε- που θα πουν 'ναι σε όλα'. Πρόκειται για άτακτη υποχώρηση. Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος. Έχουμε πραγματοποιήσει ήδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής. Είμαστε το μόνο κόμμα που δεν φοβόμαστε".
Ο Αλέξης Τσίπρας, με δηλώσεις του από τη Βόρειο Ελλάδα, εκτίμησε ότι μετά το διακανονισμό οι πιστωτές μας αναζητούν τη φόρμουλα αποβολής μας από την ΕΕ, ενώ μίλησε με σκληρά λόγια για την κυβέρνηση.
"Αφού οι εταίροι και οι πιστωτές διασφαλίστηκαν έναντι πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας οικονομικά αλλά και νομικά, σήμερα με την απόφαση τους οργανώνουν τη χρεοκοπία με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε το όλο βάρος να πέσει στον ελληνικό λαό, στην ελληνική κοινωνία και οι ίδιοι μαζί με τους τραπεζίτες να διασωθούν" τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη Δημοκρατική Αριστερά ο Δημήτρης Χατζησωκράτης δήλωσε ότι "οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης σήμερα στο Eurogroup οφείλουν να διεκδικήσουν και τη μείωση του επιτοκίου του πρώτου δανείου των 110 δισ. ευρώ και τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ στην αναδιάρθρωση του χρέους, που θα περιόριζε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το ελληνικό χρέος", επισημαίνοντας ότι "πάνω απ' όλα είναι απόλυτη η ανάγκη της διεκδίκησης πρόσθετης χρηματοδότησης για την ανάπτυξη".
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης υπογράμμισε ότι "για την Ελλάδα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να προχωρήσει σήμερα η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης" και πρόσθεσε: "Δυστυχώς αυτή γίνεται σε δυσμενές κλίμα, που οφείλεται στην αναξιοπιστία των κομμάτων που συγκυβερνούν".
"Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αποτελεί την επικύρωση της απώλειας της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Ο δοτός πρωθυπουργός, ο οποίος χωρίς καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση τα έδωσε όλα, χωρίς ίχνος διαπραγμάτευσης, μετέβη στις Βρυξέλλες, μεταχειριζόμενος ένα άθλιο επικοινωνιακό τρικ, για να δώσει τάχα μάχη. Μια μάχη, από την οποία φυγομάχησε, όλο το προηγούμενο διάστημα, για να δείξει ότι είναι το καλό παιδί των τοκογλύφων – δανειστών" καταγγέλλει σε τοποθέτησή του το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών.
Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Τάσος Κρομμύδας κάλεσε την κυβέρνηση να "μην υπογράψει κανενός είδους ειδικό μηχανισμό που ουσιαστικά αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη".